Pier 15 host dit jaar het NK Skateboarden en houdt ter ere daarvan natuurlijk te gekke feestjes. Vrijdag 29 september was de kick-off: Iguanarama 076 met die gekke jongens van Iguana Death Cult. Zij nodigden, samen met kledingmerk Volcom twee bands uit: King Dick uit Antwerpen en Guantanamo Baywatch uit Portland, USA. Gratis, de hele avond in de buitenlucht bij Pier 15. Met tussendoor ‘Cash For Tricks’ in de gloednieuwe buitenbowl, waarbij de beste skaters streden om cash prijzen van Volcom. Met een extra podium voor de dj, veel schijnwerpers en daarboven op: vlammenwerpers.

Antwerpenaar Wim de Busser opent iets na half zeven met zijn soloproject King Dick de avond. Het regent, King Dick schuift een paar keer naar achteren geschoven op het podium, de stroom valt 3x uit. Maar dat maakt allemaal niet uit, de laid back én chaotische, minimalistische én catchy nummers van King Dick blijven boeien. De Busser speelt bij Zita Swoon Group, was 4,5 jaar toetsenist van Helmut Lotti op zijn serieuzere toer en heeft een eigen jazz kwartet én heeft een geweldige band meegebracht met drummer Jeroen Stevens (Gruppo di Pawlowski, DAAU), bassist Yorgos Tsakirdis (|The Hickey Underworld, Bed Rugs) en gitarist Michele Morgante (Rocket Fire, Isle Of The Sky), in zijn onderbroek en een fel t-shirt met een psychedelische Toetanchamon erop. Ze maken er een ongeorganiseerd feestje van op het podium, elk nummer is weer anders, wat het optreden bijzonder boeiend en vermakelijk maakt. Psychedelisch, lo-fi, keys hier en daar en meerstemmig, geweldig. En dan ook nog eens het eerste optreden in Holland. “Wat een leven hè mannen? We zijn toch niet bang van een beetje regen?”

King Dick

NK Skateboarden 2017 bij Pier 15: Iguanarama 076!

Tijdens de soundcheck van Iguana Death Cult is er zelfs een volledige stroomuitval... Eventjes is het terrein van Pier 15 helemaal donker. Daarna blijft alles stabiel voor de rest van de avond. Dat is maar goed ook, want Iguana Death Cult komt altijd om retehard te rocken en in thuishaven Pier 15 moet het feest natuurlijk in één ruk doorgaan. Het optreden is energiek als altijd en de surf, garage, ruige rock in de straat van Ty Segall en Thee Oh Sees zorgt voor apenkooi voor het podium en een spectaculaire stagedive vanaf de speakerstoren. Het thuispubliek wordt verwend met de tracks van ‘The First Stirrings Of Hideous Insect Life’, eerste single ‘Sirens’ én een nieuw nummer: ‘Sad White Dreams’ terwijl de regen op de grond vermengt met zweet. Iguana Death Cult is weer aan, wie had anders gedacht?

Iguana Death Cult

Het niveau van de skaters in de bowl gaat omhoog, tijdens de ombouw en soundcheck springen er continu skaters op hun skateboard om hun trucs te laten zien, onder vloeiend commentaar van Martijn ‘Bonk’. Guantanamo Baywatch uit Portland, USA, opent instrumentaal met ‘Conquistador’, een 100% surfnummer van het album ‘Desert City’ dat de vrijwel continu toerende band in augustus uitbracht. Ze brengen vanavond de surf in Surf & Turf, met veel instrumentale surf om op te dansen en garage- en milde punknummers met als uitschieter ‘Blame Myself’. Een korte onderbreking wanneer een bassnaar breekt en het tempo even uit de set gaat als bassiste Chevelle een bas leent… maar daarna slaat de band stevig terug met alweer een uptempo surf rock nummer en staat de dansvloer snel terug vol. Het is minder wild dan bij de Iguana’s, maar nog steeds veel dansende mensen en het blijft gezellig.

Guantanamo Baywatch