Onderstroom Breda is jarig! Patrick Hoksbergen en Jaap den Hollander vierden vrijdag 10 maart in de prachtige bovenzaal van De Avenue de tweede verjaardag met onder andere een terugkeer van één van hun hoogtepunten: The Underground Youth. Ook op het affiche: Code of Conduct en Shield Patterns. Tijdens de avond kon je ook siliconen oordoppen op maat laten maken door 2Pluxx Nederland. Feest-dj: Martijn van der Meeren (Surf & Turf).

Code of Conduct, na het debuut in Mezz bij Bastard Fest 6, beginnen de meeting requests te lopen voor de verzekeringsmaatschappij annex kantoorpunks uit Breda. We letten iets minder op de presentatie van de meeting al valt op dat dit keer Mr. Jefferson van Sales degene is die eindigt met de stropdas rond zijn hoofd geknoopt en dat de spekzolen van bassist Mr. Joseph van IT misschien niet voor elk podium geschikt zijn. Het is een korte meeting met zeven agendapunten. Over Abba’s ‘Money Money Money’ raken ze niet uitgepraat, verder is er eigen werk als ‘Skating To The Office’ en ‘Guys From Finance’. ‘Save Me Now’ springt eruit, omdat het nummer lekker door beukt en je voelt de frustratie die de heren doormaken op kantoor… ‘I Don’t Know’ heeft niet een direct opvallend kantoorlinkje en is het meest melodieus en swingend. Was het podium van Mezz misschien nog een slag te groot, hier op de planken van De Avenue bovenzaal komt Code of Conduct hard aan.

Code of Conduct

Shield Patterns is het duo Claire Brentnall and Richard Knox  uit Manchester en net als The Underground Youth een typische Onderstroom Breda act: alternatief met een donker en mysterieus randje. Ze zitten redelijk onverlicht met een paar rode spots en rook. Hij: vervormde en vertraagde gitaar met pedalen, een drum pad met industriële, harde drums zoals je ze vaak hoort bij trip hop, en keyboard. Zij toetsen, die soms als klassieke snaarinstrumenten klinken of de piano, klarinet en een prachtige, ijle stem. Het hoogtepunt van de set is het nummer ‘Balance & Scatter’ waarin Brentnall klarinet speelt en Knox een gitaar met veel distortion: dreigend en onheilspellend. De nummers zijn lang en niet in couplet-refrein-couplet vorm, eerder vertellingen en dromen. En ja daar moet je tegen kunnen. Helaas ontstaat geroezemoes in de zaal. Dat neemt niet weg dat Shield Patterns opnieuw een bijzondere act is die je niet vaak in de buurt ziet.

Shield Patterns

Al weken is Onderstroom Breda in zijn nopjes over de terugkeer van The Underground Youth naar Breda. Die eerste keer in 2015 moesten we missen en we zijn extra nieuwsgierig naar de band uit Manchester, die in Berlijn resideert. Wat direct opvalt, is dat er geen volledig drumstel op het podium staan maar twee trommels. Het wordt drukker voor het podium, de band oogst al veel succes in Europa en het album ‘What Kind Of Dystopian Hellhole Is This’ is nog maar net uit. De band doet haar reputatie eer aan: vanaf het begin krijgen we een bezwerende set van new wave, psychedelische rock en post-punk. Frontman Craig Dyer zingt met zeer Britse uitspraak wat uitermate past bij de wave muziek, mensen beginnen te dansen, de bassist duikt al vroeg in de set in het publiek op. Het draagt allemaal bij aan de gave ervaring en waar het album misschien meer voor new wave fans is, is het live een stuk toegankelijker en opzwepend. Bij het slotnummer speelt de hele band behalve drumster Olya Dyer in het publiek waarbij het opnieuw dansen geblazen is en de lokroep om een toegift als vanzelf komt. Als allerlaatste in de toegift zet de band ‘The Rules Of Attraction’ in, frontman Dyer opnieuw voor het podium: een bezwerend en een lang slot van een pakkend optreden.

Gezien: tweede verjaardag Onderstroom Breda met: Code of Conduct, Shield Patterns, The Underground Youth. De Avenue, vrijdag 10 maart 2017.

The Underground Youth