Laatste Uit Je Hok van 2011 heeft een kleine anticlimax Laatste Uit Je Hok van 2011 heeft een kleine anticlimax

Vuygh en The Class Of 13 sluiten succesvol jaar in Mezz Café af

, Tekst: Robin van Essel, foto's: Lionel van Hulsbergen

Laatste Uit Je Hok van 2011 heeft een kleine anticlimax

Vuygh en The Class Of 13 sluiten succesvol jaar in Mezz Café af

Tekst: Robin van Essel, foto's: Lionel van Hulsbergen ,

Poporganisatie Breda heeft ons muzieliefhebberts het afgelopen jaar met Uit Je Hok weer bijzonder succesvol getrakteerd op een bonte verzameling lokaal talent. Op de laatste avond van het jaar stonden het uit Raamsdonksveer afkomstige Vuygh en The Class Of 13 uit Rucphen op het programma.

Poporganisatie Breda heeft ons muziekliefhebberts het afgelopen jaar met Uit Je Hok weer bijzonder succesvol getrakteerd op een bonte verzameling lokaal talent. De laatste avond van het jaar wordt geopend door het uit Raamsdonksveer afkomstige Vuygh – inderdaad 'vuig' op z'n Brabants. De band bestaat pas sinds dit voorjaar maar de demo ligt inmiddels klaar voor de eindmix. Via via werd contact gezocht met POB voor optredens: Vuygh laat weinig aan het toeval over. En de band doet zijn naam eer aan. Vooral het stemgeluid van zanger Remco Hofkens zorgt ervoor dat Vuygh als De-Dijk-on-steroids klinkt. De band heeft stevige riffs en de songs en performance zitten goed in elkaar. Je merkt dat de leden wat ouder zijn en allemaal al ervaring opdeden in andere bands.

Het is echter vooral Hofkens die het publiek bij de les houdt. Hij is geen bijzonder toonvaste zanger en dat komt zijn verstaanbaarheid niet ten goede, maar zijn charisma compenseert hier ruimschoots voor. Zeker als de band een tandje tempo bij schakelt en Hofkens een tamboerijn erbij pakt, zoals bij een song als 'Kan Ik Niet Aan'. 'Heerser' is heerlijk opgefokt en doet aan Hausmagger denken, maar dan met jengelend Morello-gitaartje. Maar toch ontkom je niet aan de wetenschap dat deze heren straks gewoon weer bij moeder-de-vrouw op de bank zitten. Het is zo godvergeten burgerlijk allemaal. Niet slecht, maar ook niet spannend. Degelijk, in alle opzichten. Vuygh is best aangenaam om naar te kijken en doet het waarschijnlijk goed bij een wat ouder publiek dat van Nederlandstalig houdt maar Bauer en consorten dan weer wat te ver vindt gaan. Maar of Vuygh het niveau van hobbyband gaat ontstijgen – iets wat hun ambitieuze plannen wel impliceert – valt nog te bezien.

POB programmeerde dit jaar al eerder twee bands op dezelfde avond Uit Je Hok die niet bepaald vergelijkbaar met elkaar zijn – inderdaad, voor de afwisseling – maar The Class Of 13 is wel heel iets anders. Want wat doe je als je begin twintig bent, uit Rucphen (4700 inwoners) komt en niet in het winkelcentrum wilt rondhangen? Precies, dan richt je een band op. Een Green Day coverband, welteverstaan. De 'class of '13' is een concept dat regelmatig terugkomt op albums van de Californische punkrockband en refereert naar de toekomstige generatie die het moet gaan doen in deze maatschappij. Dat belooft wat, maar ja: het blijft een coverband. Zo eentje waar het héél, héél moeilijk is om zo goed te zijn dat je niet meer met het origineel vergeleken wordt. Aan de andere kant, beter goed gejat dan slecht verzonnen, natuurlijk.

The Class Of 13 speelt, op wat hits na, slechts songs van '21st Century Breakdown' en 'American Idiot', Green Day's twee laatste platen. Regelmatig klinkt uit de zaal “Dookie!”, naar het succesalbum uit de jaren '90, maar weten deze jongens wel dat Green Day ook platen van vóór de eeuwwisseling heeft? Daarnaast laat The Class Of 13 je beseffen dat op het eerste gezicht simpele punkrock helemaal nog niet zo makkelijk is. De meeste nummers zijn ontdaan van alle agressie en urgentie, en van de zo kenmerkende staccato speelstijl van Billie Joe Armstrong blijft weinig over. 'St. Jimmy' is erg goed gedaan, net als 'Good Riddance', maar het is te laat en te wisselend van kwaliteit. Jammer, want met name gitarist Bart van Overveld heeft wel de skills en de band heeft in zanger Sierd Konings een enthousiaste frontman. Waarom gaan deze gasten niet hun eigen nummers schrijven? Het is pùnkrock, jongens! D.I.Y.! Jullie grote voorbeelden zijn ook in een garage begonnen met songs van zeventig seconden.

En zo komt er met een kleine anticlimax een einde aan een jaar Uit Je Hok. En hulde, de eerste avond staat alweer op de kalender voor 3 januari. Als we net weer zijn bijgekomen uit de oud-en-nieuw-roes. Tot volgend jaar namens 3VOOR12/Breda.

Gezien: Uit Je Hok met Vuygh en The Class Of 13. Mezz Café, dinsdag 20 december 2011.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda