Uit Je Hok: Van Dyck Brown maakt sterke comeback

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Martijn Stadhouders ,

De editie van POB’s Uit Je Hok van dinsdag 20 oktober 2009 kende de terugkeer van Van Dyck Brown, na een jaar eruit geweest te zijn en een optreden van de Rijense coverband Flathead. Van Dyck Brown maakte met eigen werk een sterke comeback en wil nu veel gaan spelen.

Gitarist Chris vertelt na afloop van Van Dyck Browns optreden dat de band veel wil gaan spelen, het liefst één keer per week. Of meer. Nu zit dat deze week wel goed, je kunt ze vrijdag in de Groene Sael in Breda zien en zondag de Time Out te Roosendaal tijdens Open Podium. Een mooie ambitie, want wat de band vanavond laat horen in Mezz-Café klinkt goed. Erg goed.

Oké, de vergelijking met Incubus is snel gemaakt, want qua muziek en stemgeluid lijkt Van Dyck Brown veel op wat zanger Brandon Boyd met zijn band doet. Luister bijvoorbeeld maar naar ‘Acapella Fella’. De Bredase band noemt Incubus niet voor niets de grootste inspiratiebron op hun MySpace al willen ze ook hun eigen geluid ontwikkelen. Zanger Courtney’s stem past erg goed bij het genre en de ritmesectie met bassist Freek en drummer Otto zorgt ervoor dat de relaxte rock ook spanning biedt binnen de alternatieve rocknummers. Het geluid uit Chris’ gitaar zweeft daar af en toe een beetje doorheen, maar kruipt net zo gemakkelijk terug in het gelid om de spanning op te voeren of juist af te remmen.

Door de spannende opbouw tussen de instrumenten is het geen probleem dat de nummers soms wat aan de lange kant zijn. Alleen de ongemakkelijke stilte in het tweede nummer wordt niet helemaal begrepen door het publiek. Dat begint te klappen, terwijl het nog niet afgelopen blijkt. Verder is nergens te merken dat deze band “een beetje roestig” is, wat Courtney aan het begin van het optreden nog verkondigde. Ook noemenswaardig: de djembé, die hij er soms bij pakt, heeft zeker toegevoegde waarde.

De tweede act is Flathead, een groep jonge mannen die toevallig allemaal hip, halflang haar hebben. De band speelt covers en repeteert niet in Breda, maar in café ‘t Rijens Vat in thuisbasis Rijen. Met vijf man is het vrij vol op het podium maar het belemmert ze op geen enkele manier om een leuk optreden weg te zetten. Covers van ‘Tie Your Mother Down’, ‘Basket Case’, Are You Gonna Go My Way’ en een versie van ‘Kryptonite’ met een eigen smoel komen voorbij en maken duidelijk dat het Flathead om rock te doen is. Flathead treedt ook al snel weer op: aanstaande zaterdag in de kwartfinale van Clash of the Coverbands in Reusel. Met hun enthousiaste, vrolijke podiumpresentatie en strakke spel zouden ze daar wel eens hoge ogen kunnen gaan gooien.

Gezien: Uit Je Hok: Van Dyck Brown en Flathead. Mezz-Café, dinsdag 20 oktober 2009.