Eerste editie Boiler is heet, maar stijgt niet verder in temperatuur

Afsluiter Nobody Beats The Drum mist spanning

Tekst: Ivo Koenen, foto’s: Ingmar Krijtenberg ,

Zaterdag was de eerste editie van Boiler, vijf acts, twee vj’s en een weblog. De opkomst is goed voor een eerste keer, de acts verschillen echter in kwaliteit. Desondanks heeft het evenement de keuring doorstaan, op naar de tweede editie.

Afsluiter Nobody Beats The Drum mist spanning

De aanwezigheid van dj’s Sil Flann en Shameless Trashers verraadt de link die Boiler heeft met andere feesten en instellingen in Breda, aangezien zij tot het meubilair van de donderdagnacht in de Boulevard behoren. Tel daarbij ook Snob deejays op en het trio lokale acts is compleet. De platenkeuze is vooraf bekend: electro.

Dj Willie Wartaal vervolgens. De dikzak van ‘Watskeburt’, alleen vanavond als dj in plaats van gerespecteerd rapper bij de Jeugd van Tegenwoordig. Wat opvallend is, is dat hoe langer Willie draait, hoe leger de zaal wordt. De muziek is wat plat, lange opbouw en weinig climaxen, wat uiteindelijk terug zal keren deze avond, maar daarover later meer. Net zoals de andere acts wordt ook Willie Wartaal visueel bijgestaan door het Bredase vj-duo VeeMee, wat echter helaas niet kan voorkomen dat Willie enigszins teleurstelt.

Nobody Beats The Drum is deafsluiter van deze eerste editie. Een mix van electro, hiphop en allerlei breaks en grooves. Gewapend met drie laptops, een stapel controllers en kilometers kabels ziet het er heel aardig uit, al vóórdat de heren begonnen zijn. Toegegeven: het is muzikaal ook erg goed, alleen waar blijven de climaxen? De pit die vooraan bij het podium is ontstaan, kan er ook niet heel veel mee, wat resulteert in wat oeverloos en ongestructureerd geduw. Als het geluid wat mankementjes vertoont blijkt Nobody Beats The Drum wat minder improvisatievol als verwacht; klagen over de techniek in plaats van wat akoestisch getrommel is dan een jammerlijke zet. Boiler, goed concept, maar waar is de verdiende hoofdact?

Gezien: Boiler met dj’s Sil Flann, Shameless Trashers, Snob dj’s, Willie Wartaal en Nobody Beats The Drum. Mezz, zaterdag 19 oktober 2009.