E-Pulse Festival sluit af met een avondje electro in Electron

Combinatie van interactieve kunst en muziek zeer geslaagd

Tekst en foto’s: Martijn Stadhouders ,

Van 15 tot en met 18 oktober vond in Electron het E-Pulse Festival plaats. Een combinatie van podiumacts en nieuwe beeldcultuur werd gesitueerd te midden van een expositie met interactieve installaties, digitale kunst en non-stop e-movies. De organisatie lag in handen van Noisivision, het ‘laboratorium voor transdisciplinaire kunsten’ dat experimenteert met nieuwe media en creatieve toepassingen hiervan.

Combinatie van interactieve kunst en muziek zeer geslaagd

De slotavond van het E-Pulse Festival is ingeruimd voor twee live acts; Boom boom du Terre uit Rotterdam en The Filthy Eights uit Breda. VJ’s Chokolademan en VeeMee projecteren hun kunsten op het grote scherm in de hal van Electron en dj’s Bots en Neugeboren Nachtmusik mixen het geheel tijdens intermezzo’s aan elkaar.

Boom boom du Terre
Boom boom du Terre is het project van Rotterdammer Jornt Jan Bras. Na een tiental jaar achter het drumstel te hebben gezeten heeft hij van dit project zijn hoofdbezigheid gemaakt. Met behulp van een drumcomputer, een synthesizer en een keytar knalt hij de beats de hal in. Invloeden komen uit de technohoek, maar ook urban/hip-hop vinden een plek in de muziek van Boom boom du Terre. Jammer dat de dansvloer leeg blijft. Dat ligt niet aan de kunsten van de Rotterdammer. Het publiek op het E-Pulse Festival lijkt toch vooral gekomen te zijn voor de expositie. Bras levert een afwisselende set en beloont de roep om een toegift. Van zijn eigen aanhang, maar toch…

The Filthy Eights
De lokale muziekscene wordt deze avond vertegenwoordigd door The Filthy Eights, bestaande uit Ivo Koenen en Auke de Vries. Ze zijn sinds maart bezig en na een eerste optreden in de Boulevard fungeerden ze als opener op het Breda Beats-podium tijdens Breda Barst. Qua setting zal dit derde optreden, in de fraai uitgelichte hal van Electron, niet makkelijk te overtreffen zijn. Wat de muziek betreft, de electrobeats die de zaal ingeslingerd worden laten een duidelijke invloed horen van de Belgische electro-scene. The Subs is een naam die al snel opborrelt. Als andere invloeden worden Boys Noize, Digitalism, Nid & Sancy en Tocadisco genoemd. Net als bij de vorige act blijft de dansvloer ook bij The Filthy Eights grotendeels leeg, om dezelfde reden. Kunstminnend Breda houdt ook nu de voetjes op de vloer. Dat zal allicht anders zijn als het tweetal de daaropvolgende donderdag weer in de Boulevard te optreedt tijdens ‘Sex Na Schooltijd’.

Na afloop van The Filthy Eights neemt Neugeboren Nachtmusik achter de draaitafel plaats en sluit daarmee het E-Pulse Festival af. De expositie is nog te zien tot en met zaterdag 25 oktober in Electron aan de Belcrumweg 19.

Gezien: Boom boom du Terre, The Filthy Eights. E-Pulse in Electron, zondag 19 oktober 2009.