Gaasper Pleasure 2013 behoudt kenmerken buurtfeest

Sandrien steelt show in technotent, sfeertje in de Vieze Meid en Dale Howard is populair

Jouko Peters ,

Gaasper Pleasure bestaat inmiddels al flink wat jaren en begon ooit als een heus buurtfeestje. In Amsterdam Zuid-Oost vond men het ook tijd voor een goed festival en organisator Marc Pruijs stampte Gaasper Pleasure uit de grond, destijds beginnend voor een paar honderd man. Bij het te groot worden, moesten er vergunningen aan worden gevraagd, maar het festival is anno 2013 nog altijd niet groot en behoudt daardoor zijn charme. Daarnaast blijven, door de vele exotische verschijningen uit Zuid-Oost, veel elementen van een buurtfeestje behouden.

Rustig
Het is als we aan het begin van de middag het festivalterrein op lopen nog bijzonder rustig op de Gaasperplas. De minimale aankleding en keur aan kleurrijke vlaggen valt op. Bij het wakker worden vanmorgen was het licht grijs en de weersvoorspellingen waren niet fantastisch, dus verbazingwekkend is de leegte vroeg op de middag allemaal niet. Bij het eerste rondje over het terrein draait Ille Bitch Robert Owen's I'll Be Your Friend en dat is plezierig wakker worden. We blijven even hangen en observeren de ontpannen Michael van Lierop, die zichzelf vanmorgen in het geel heeft gehezen. Vrolijke verschijning. Kevin Arnemann is op zijn beurt bezig in de technotent en bijt daar het spits op zo'n 120 BPM af. Hij opent spacey en trekt tegen het einde van zijn set steeds meer mensen de tent in. Overigens niet vreemd met in het achterhoofd dat publiekstrekker Dispar Vulgo al om 14.00 uur op het programma staat.

Het kleine applaus na afloop van de set van Arnemann is op zijn plaats en als Dispar Vulgo de boel overneemt staat de tent een stuk voller. Het tijdstip waarop Jerry Teunissen vandaag draait is wat ongewoon voor hem - normaal wordt er voor zijn techno een plekje later op de dag gereserveerd - en bij het aankondigen van zijn persoon wordt ook verteld dat hij vandaag 'extra vroeg is opgestaan'. Daarmee krijgt de MC alvast de lachers op zijn hand. Compound's Dispar Vulgo begint relaxed en lekker wavey, maar na een half uur blijkt dat de tijd niet schaaft aan hem. Vroeg of laat op de dag maakt voor zijn sound allemaal weinig uit. Tegen de klok van half drie is gepast beuken in de technotent al een feit en daarmee is de toon voor vandaag definitief gezet.

Switch
Zodra we de technotent uit lopen om naar het andere (house) uiterste van het terrein te gaan, passeren we eerst de allerkleinste stage van Gaasper Pleasure 2013. Een minimaal aangeklede booth aan de rand van het water, met daarvoor een grote kavel gras om op te dansen. Weinig poespas, zoals we het graag zien. Het waait zeker in het begin van de dag keihard, waardoor je tijdens het dansen weggeblazen wordt, maar het is een romantisch plekje om even bij stil te staan. Eenmaal aan de andere kant van het terrein zijn we Ferro en de Vieze Meid-stage gepasseerd. PONY warmt de grote Klankhuis-stage op, voordat de heren van Detroit Swindle straks plaatsnemen achter de draaitafels, en doet dat aangenaam. Doordat de dj's in een tent staan en alle dansende bezoekers zonnestralen op willen vangen buiten de tent, ontstaat er helaas wel een klein gaatje tussen het publiek en de dj's.

Als Dispar Vulgo over wordt genomen door Jeff Rushin & Nicole Rosie, die onheilspellend en rauw openen, draaien in het Klankhuis de heren van Detroit Swindle. Beide duo's blijken uitermate populair bij alle dansenden. Lars Dales en Maarten Smeets speelden vorig jaar ook al aan de Gaasperplas, maar hebben het afgelopen jaar een enorme groei in populariteit meegemaakt. Een groei die gepaard ging met eenzelfde groei in kwaliteit, want vrijwel geen set van de Amsterdamse heren verveelt. Ook vandaag is het bij vlagen funky en is er veel aandacht voor het publiek, want zo af en toe gaat het duimpje de lucht in en een glimlach is er bij Lars Dales steevast. Uiteraard ontbreekt The Break Up niet in hun set.

Flash
De organisatie van het festival werkt graag met terugkerende artiesten, want naast Detroit Swindle staan vandaag ook Homework, Einmusik, Dispar Vulgo, Sandrien, Ille Bitch, Marc Antona, Samuel Deep, SHMLSS, Ion Ludwig en Jerotone opnieuw op de rol. Dat Sandrien terugkeert aan de Gaasperplas mag geen verrassing heten en vrijwel iedereen in de technotent is het er tegen het avondeten over eens dat zij de set van de dag aan het draaien is. De Amsterdamse is opzwepend en heeft de eer om te mogen draaien in een stampvolle Zorgenkindjes-tent, waarin het vaak flink mistig is van de rookmachines. De vocalen van Green Velvet's Flash komen vandaag om de hoek kijken en slaan vrijwel altijd aan, ook nu. Iedereen ligt anderhalf uur lang aan de voeten van Sandrien, die komend weekeinde afreist naar Lowlands. "Soms is het jammer dat er aan alles een einde komt", horen we tegen het einde van haar set naast ons. Amen, helemaal niets aan toe te voegen.

Disco
Als we na Sandrien een rondje maken langs alle stages valt op dat het overal rustig is behalve bij de Vieze Meid-tent en het Klankhuis. Net als afgelopen jaar is de Vieze Meid-tent een doorslaand succes. Iedereen in de tent lacht en het is goed broeierig binnen. Even afkoelen kan onder het genot van een ballonnetje, om daarna weer moeiteloos in het discogedruis op te gaan. Homework is als de avond valt bezig in het Klankhuis en heeft een minstens net zo afgeladen veld voor zich als de vrienden en collega's van Detroit Swindle. Omdat we Tom Waist en Zip Stolk vaak tegenkomen - het gaat de mannen voor de wind en het is wachten op hun debuutalbum - maken we er, in de positieve zin van het woord, dit keer niet te veel woorden aan vuil. Wij wachten het debuutalbum af.

Avond
Tegenvallend is dat Folker Zwart en Alex Bau ons 's avonds na Sandrien minder bekoren, te vlak en monotoon na het voorafgaande. Dale Howard krijgt het publiek tijdens zijn set in het Klankhuis wél mee. Hij is een van de UK-sensaties van dit jaar en heeft een herkenbare eigen sound ontwikkeld, waarmee hij inmiddels de wereld over reist. Het kunstje van de Engelsman lijkt weliswaar vaak niet veel meer te zijn dan een stevige basslijn omringd met wat frutseltjes, maar veel mensen denken daar anders over en gaan er makkelijk in op. Dansbaar is het in ieder geval. De kracht van Gaasper Pleasure 2013 ligt naast enkele goede middagsets duidelijk nog in het einde van de dag, want Abstract Division sluit met een gedenkwaardig stevige set de technostage uitstekend af, terwijl Alex Salvador en SHMLSS de Vieze Meid-tent uit haar spreekwoordelijke voegen laten barsten. Als Samuel Deep & Randy Delmore klaar zijn in de VILLA 28-tent, die wij helaas veel te laat ontdekt hebben, gaat iedereen richting huis. Dansvrienden gemengd door elkaar, sommigen op de fiets terug naar de Bijlmer, anderen nog even het drukke nachtleven van de stad in.