#5DO: House en bass op de tandem met Julio Bashmore

Eigen avond Bashmore verdient eigenlijk een uitverkochte Melkweg

Robbie van Zoggel ,

"Geef je eigen feestje", zei de organisatie van 5 Days Off tegen Julio Bashmore en "nodig daarbij je beste collega's uit". En zo cureert de Londendse ster dj op zaterdag het house-en techno-geluid van 2014. In een lang niet uitverkochte Melkweg maken de gastoptredens van Funkineven, Axel Boman, Martyn en het Amsterdamse Dekmantel Soundsystem het meeste indruk.

Tandem
Bashmore zal zich vast vollere zalen herinneren in Amsterdam dan deze avond op 5 Days Off. ADE verleden jaar is het beste ijkpunt: zijn set in Trouw was een succes. Geen prettig idee voor een eerste eigen avond op Nederlandse bodem. Maar het loon naar werken voor zijn rol als gastheer komt bij zijn eigen optreden. Het is iets over half 2 en the Max geeft voor het eerst vanavond een goed totaalplaatje van alle verkochte kaartjes. Het staat ramvol, terwijl de rest van de nacht het publiek zich versnippert naar de kleine zaal en de riante rookruimte. Er vallen soms gapende gaten op de dansvloer. Die dan nog zichtbaarder worden doordat het te licht is in de grote zaal. Het beste plan is een ander lichtplan. Maar evengoed: de handjes kunnen omhoog wanneer houseklassieker You Used To Hold Me wordt opgetrommeld. Bashmore steekt daarna over naar zijn hitrepertoire. Die keuze knalt er met Au Seve goed in. De plaat haalde inmiddels elke dansvloer op de aardbol dus mag met recht een wereldhit genoemd worden. Maar dan eentje buiten het hypercommerciële dance circuit, des te opmerkelijker. Of Bashmore zijn ziel verkoopt aan dit circuit is een lopende discussie. Samenwerken met Jessie Ware bijvoorbeeld. We weten wel zeker dat hij als geen ander sexy house en licht verteerbare bass combineert en de gang er in zet met deze tandem. 

Funkineven
Labelgenoot van Bashmore Funkineven mag de buit verdelen met Metro Area, die op het zelfde tijdslot in de grote zaal begint. De hele line up is overigens synchroon, niet handig als je wil weten hoe soepel iemand het stokje van de voorganger overneemt. We zijn in ieder geval bij dat moment waar Funkineven begint na het Nederlandse Tape DJ's. 'Een man naar je hart, charismatisch maar ook stoïcijns': het is een manier om deze Londenaar even kort te duiden. Zijn muzikale vermogen reikt verder dan Metro Area, dat de strakke discopas er in heeft en daarmee een fijne uitkomst is voor het grote publiek dat niet rondsnuffelt maar een vast plekje koestert in The Max. Funkineven zet daar een gekleurde setlist, bol van dwarrelende basslijnen, Afrikaanse trommeltjes en een pakhuis aan hi-hats tegenover. Een frisse verschijning met magische handjes, een droom-combi waarin hij zichtbaar de behoefte van het publiek vervult. Het moet gezegd worden dat het kleine zaal-principe goed doorgevoerd wordt tijdens 5 Days Off. Onze trommelvliezen absorberen vooral nieuwe geluiden in de kleine zaal, net als de vrijdag in Paradiso.

Boman en Martyn
Na Funkineven mogen de Zweed Axel Boman en Hollandse exporttrots Martyn ervoor zorgen dat de exodus naar Paradiso met de drum ‘n bass-avond van Hospitality of andere uitvalswegen uitblijft. Beiden slagen er heel goed in om hun eigen stijl binnen drie platen naar hun hand te zetten en de dansvloer op gang te houden. Boman strooit met schurende houseplaten, Martyn heeft geheel zijn eigen stijl, bass, techno, house, een scheut van alles eigenlijk, maar zonder een bovenliggende partij. Bijzonder hoe de Eindhovenaar zich blijft vernieuwen. Waren zijn eigen producties de laatste jaren vooral melodieus en vocaal, zijn sets staan elke keer weer anders in de grondverf. Zoals gezegd is het jammer dat de Melkweg nooit echt volliep vanavond en verdienen zijn kunsten een grotere achterban. We gaan er van uit dat de happy few die wel bleven plakken zich in de zondagse lentezon beseffen dat het inderdaad erg goed was.

Terug naar mainstage. Daar mogen Thomas Martojo, Casper Tielrooij en Jan van Kampen als Dekmantel Soundsystem de after inzetten van Bashmore. Drie mannen die genoeg paardenkracht opwekken om glimlachend op de been te blijven. Met veel sets en eigen festivals op zak wordt de fijn geslepen chemie van het drietal in de Melkweg met overtuiging uitgerold. In hun negende levensjaar wordt je nieuwsgierig waar Dekmantel zijn pijlen in 2014 op gaat richten. Op Kingsday, 26 aprl a.s., staat hun volgende Amsterdamse set op het programma. In goed gezelschap overigens.