Valtifest 2010: Tevreden en beukend de avond in

Junkie XL en Zwart Licht hoogtepunten van de vooravond

De avond valt op het levendige Valtifest-terrein. Als de vijf in de klok zit, dan mag er gedronken worden. Het bloed van Jezus in de vorm van bier heeft al rijkelijk gevloeid en het zonnetje schijnt als een geschenk uit de hemel. 3VOOR12/Amsterdam is bij Junkie XL en doet een wandelingetje over het Beukplein.

Junkie XL en Zwart Licht hoogtepunten van de vooravond

Aan alles is te merken dat de bezoekers geen strikt spoorboekje hanteren om zich een weg te banen door het uitverkochte festival. Dansende priesters en zingende feeën huppelen gezellig over het terrein. Dansen wordt soms wat ongemakkelijk, omdat het publiek erg dicht op elkaar staat. Maar de sfeer, die zit er goed in. Op naar Wannabe A Star.

Wannabe A Star

Als er iemand aan heiligschennis kan doen, dan is het Wannabe A Star. Als neo-non betreedt zij het podium en er hoeft geen meetlint aan te pas te komen om te zien dat haar rok te kort is voor de kerk. Het wachten is nu op een ludieke actie van de lichtelijk exhibitionistische dj. Met het nummer ‘Party’ is het dan zover: alles tot het ondergoed gaat uit. Het publiek vindt het geweldig en ze weet er ook goed op in te spelen. Aan het eind nog een dj-set, waarbij de zaal zowel leeg- als weer volstroomt; voor ieder wat wils!

Huoratron

Sommige dingen hoeven geen wetenschap te zijn. Sommige dingen zijn gewoon simpel. Zo ook Huoratron. De simpelheid van het draaien geeft hem alle tijd om zelf te genieten. De echte fans kunnen dan ook niet wachten: ‘Dit is pas echt losgaan. Techno, relaxed, maar wel echt los’. Dit is wat we kunnen verwachten bij Huoratron. Uiteindelijk is het dan zover: we kunnen beuken op Beukplein.

De grote beer genaamd Huoratron springt en danst alsof zijn leven ervan afhangt. Met die rauwe technobeat gaat alles goed en een paar draaien aan de knoppen volstaat voor de afwisseling. Het publiek wordt echt wild en lijkt het dak aan te willen raken, maar de sfeer blijft positief en gemoedelijk. Verlies je je schoen? Geen man overboord. Er zijn genoeg mensen om je een handje te helpen. Techno met een lach: dat is Huoratron.

Junkie XL

Junkie XL is een naam, een legende en een deejay die je op Mainstage verwacht. Maar ook in de Cosmic Heaven-tent vindt hij zijn draai. Bij gebrek aan ruimte binnen heeft de organisatie voor een groot terras buiten gezorgd. Alle nonnen, duivels, priesters en feeën komen samen in deze kosmische hemel en genieten van de gangbare funky beats van deze dj. Een kameleon is hij, die verandert naar wat de omgeving vraagt. Hij weet het publiek elke keer weer te verrassen met een totaal andere set. Als bezoeker kun je los gaan of stilletjes genieten. Alles mag en alles kan bij Junkie XL. Mainstage of niet, hij blijft een headliner waar je U tegen zegt.

Zwart Licht haalt de duivel naar boven

Eerder op de dag zien we Hef & Önder al optreden op het Beukplein 666, maar het duo delft zwaar het onderspit tegen het energieke optreden van Zwart Licht. De Oi is hun domein en ze zijn vastberaden om dit af te bakenen met keiharde beats.

De tent zit nog vol met liefhebbers van het hardere werk; Jakes draaide de spreekwoordelijke dakpannen eraf. Dat Zwart Licht een zware kluif heeft om dit te evenaren weten ze zelf ook, maar behaalde resultaten bieden voor de jongens uit Zuid-Oost wel een zekerheid: ze komen altijd hard!

Met een show die de hiphopliefhebber minder zal kunnen plezieren, beukt producer Hayzee drum&bass beats voor rapper Akwasi en ‘back-up’ Leeroy de tent in. Energiek dat de jongens zijn springen ze op en neer over het podium, het publiek meezwepend en motiverend.

En de keiharde hiphoppers, die ook op het drum&bass-vlak prima uit de voeten kunnen, weten van geen ophouden. Ondanks dat de geluidsman ze meerdere malen maant tot stoppen, moet natuurlijk ‘Back-up’ nog even geschreeuwd worden. Terwijl de halfvolle zaal losgaat trekt dat ook geïnteresseerden van buiten, die niet beseft zullen hebben dat het een paar jongens uit Zuid-Oost waren die zojuist de hardste show van Valtifest hebben neergezet.

Tekst: Jochem Boom, Joline Cramer, Jorrit Dijkstra, Sophie Top, Robbie van Zoggel
Beeld: Jochem Boom, Bibi Eckhardt, Eline Soumeru