Valtifest 2010 sluit af met Aeroplane en Jack Beats

(Inter)nationaal talent en gevestigde orde zij aan zij

Dat Valtifest in alle vrijheid speelt met het mixen en combineren van muziekgenres door het programma heen, is ook in het staartje van het festival duidelijk te merken. Korte optredens van opkomende talenten als Rye Rye worden afgewisseld met grotere namen als Aeroplane en Jack Beats.

(Inter)nationaal talent en gevestigde orde zij aan zij

Afsluiter in de Cosmic Heaven-tent is Aeroplane. Met hun smoothy electro- en discogeluid weten zij de zaal goed los te krijgen. Heer en meester in de Cosmic Heaven-tent mogen wij dit duo wel noemen. Met samples van Pink Floyds Another Brick in the Wall en Scissor Sisters' Desire passeren een hoop meezingers de revue. Zelfs het welbekende ‘Paris’ van Friendly Fires blijft niet ongehoord. Aan het begin van de set is het nog een beetje rumoerig in de tent en weet Aeroplane nog niet alle aandacht te krijgen. Maar naarmate de avond vordert worden de beats strakker en sneller en begint het publiek eindelijk eens echt te dansen. Lichtgevende dames op skippyballen springen over het podium en proberen het publiek op te zwepen tot het einde. Een leuke afsluiter van een prima festival.

Valtifest sluit af met de beats van Jack

Wanneer het donker over de Mainstage valt wordt duidelijk dat het nu volle festivalterrein er nog lang geen genoeg van heeft. Natuurlijk gaat het feestje op het hoofdpodium door tot het geluid echt uit moet, maar voordat zover is, geeft eerst Ryeisha Berrai, oftewel Rye Rye nog even een spetterende show weg.

De rapper uit Baltimore is het best te vergelijken met een van haar vriendinnen: M.I.A. De mix tussen house, hiphop en invloeden van dubstep en drum&bass geven ook haar oeuvre een onvoorspelbaar voorkomen. In het midden van een het overbelichte podium, met aan de ene kant een lichtgevend kruis waar de heilige drie-eenheid jaloers op zou zijn, steelt de pas 19-jarige de show, aan beide zijde geflankeerd door wild dansende marionetten. Een half uurtje later is het alweer voorbij, iedereen helemaal opgeladen voor de afsluiter van de avond: Jack Beats.

Dat de Schotten Plus One en Beni G een goede combinatie vormen, weet iedereen die ooit eerder van Jack Beats heeft gehoord. Niet voor niets gekozen om af te sluiten; de beukende en opzwepende houseklanken klinken al vanaf de eerste maat over het hellende NDSM-terein. Voor sommige zal het een lastige keus zijn, met Roog afsluitend in de O.W.A.T. tent, maar ondanks dat het wat afgekoeld is verkiezen de meeste feestgangers toch de buitenlucht. Toegankelijk draait het duo banger na banger, zodat niemand stil kan blijven staan en kou kan vatten in de soms weinig om het lijf hebbende verkleding. Dat er na een geslaagde derde editie van Valtifest wederom lang gewacht moet worden om met de pont naar huis gebracht te worden, vindt niemand op dat moment erg. De beats van Jack dreunen in ieders gedachten nog lekker door.

Valtifest 2011

Terugkijkend ziet het er naar uit dat de volgende editie van Valtifest  voor vele trouwe bezoekers nu al met rood kader in de agenda staat. 3VOOR12/Amsterdam laat niets aan het toeval over en pikte  gedurende de dag van Joost van Bellen op dat de invasie van de Zombies misschien wel de rode draad van Valtifest 2011 wordt. Oude lijken opgraven een goed idee? Zolang de muzikale koers maar vooruitstrevend blijft is elk thema een succesnummer bij Valtifest.

Tekst: Joline Cramer, Jorrit Dijkstra, Robbie van Zoggel
Beeld: Jochem Boom, Wilko Miletić