Valtifest 2010: De aftrap

Goedemorgen zon, goedemorgen lieve mensen!

Het is zaterdagmorgen en het zonnetje breekt door op het net ontwakende Valtifest terrein. Hoewel om twaalf uur het programma zou starten, zijn er nog weinig mensen te bekennen op het terrein. Enkele verdwaalde Slayer- fans en zwartgeklede dames op hoge hakken doen zich tegoed aan hun eerste biertje en het zonnetje breekt door.

Goedemorgen zon, goedemorgen lieve mensen!

Valtifest, het feest georganiseerd door MTV en Joost van Bellen zijn Meubelstukken, wordt vandaag voor de derde keer gehouden aan de NDSM-werf in Amsterdam. Ook dit jaar kan je niet alleen als muziekliefhebber maar ook modeliefhebber je ei kwijt. Bezoekers werden opgeroepen in het thema ‘It’s a religion’ naar het festival te komen. En dat is te merken. Teksten als ‘Je broek vloekt net als je hoofd’ en ‘Jezus Christus, kan de muziek wat zachter?’ zijn over het hele terrein terug te vinden.

Het is voor de redactie een raadsel wat de ‘opener’ Silence in Respect to the Lord nu eigenlijk draait. Pas als opvolger Lil’Vic Creezee begint te draaien valt het kwartje. Het is het eerste half uur letterlijk stil op het kleine Live at the Apollo podium. Dus is het aan Pastoor Zoontjes om de Tienies Kneuterkerk feestelijk te openen. Dansende koormannen in veel te strakke broekjes en zingende koorvrouwen vullen het kleine opblaaskerkje. Het valt wel te zeggen dat je voor een goede opwarming bij deze kerk moet zijn. Hitjes als ‘Always Look On The Bright Side Of Life’ en Ramses Shaffy zijn 'Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder' passeren de revue. Maar om twaalf uur in de ochtend al beginnen met dansen, is toch wel iets teveel van het goede.

Ook op de rest van het terrein is er nog geen animo om te dansen. In de O.W.A.T en de Cosmic Heaven staan Risk Soundsystem en Job de Wit voor spek en bonen te draaien. Er is nog geen publiek, en de plukjes mensen die er zijn doen eerst een verkennend rondje over het terrein. Muzikaal gezien is het echter prima. Job de Wit draait een fijne set electro-house, en bij de vier mannen van Risk Soundsystem overheerst de house met een toefje disco.

Voor de vroege vogels staan de jongens van Mightyfools hun trucen te tonen op de opening van het hoofdpodium, de RAUW stage. Twee uur hebben ze geslapen, maar daar is niks van te zien of te horen.

Mocht je nog niet goed wakker zijn of mocht je er nog niet helemaal inzitten; een blik op Mightyfools en het is gedaan. Hun energie grenst aan ADHD en het werk opzwepend. Met hun electro waar stiekem wat pop (denk aan Michael Jackson) verstopt zit kun je niet anders dan bewegen. “Hoor ik dit nu goed?!” Ja, je hoort het goed... Barbara Streisand is zelfs van de partij in een van hun mixen. Nog even goed los op I Think I Like It van Fake Blood en de toon is gezet. RAUW stage is geopend!

Tekst: Jochem Boom, Joline Cramer, Sophie Top, Robbie van Zoggel
Beeld: Jochem Boom, Bibi Eckhardt, Wilko Miletić, Eline Soumeru