The Cave viert verjaardag

Ook dit jaar wordt het met goede rock gevierd

Tekst: Nieke Frantzen. Foto's: Wino Wijnen. ,

Dit bijzondere plekje op de Prinsengracht is de enige echte rockclub van Amsterdam. The Cave bestaat vijftien jaar en dat wordt gevierd met The Revival, RoadKill, Cosmic Android en Moonaddict.

Ook dit jaar wordt het met goede rock gevierd

Vrijdag 27 augustus 2010 viert The Cave haar vijftiende verjaardag. Dit hele weekend is het feest op dit kleine stukje Prinsengracht. De bezoekers die de grandopening van de nieuwe Cave voorgevel zien, zijn voornamelijk rockers. 

Rond een uur of tien begint het voorzichtig drukker te worden en iedereen is blij om elkaar te zien. Coverband The Revival speelt als eerste en creeërt met hun obscure jaren zestig muziek een lekkere sfeer. Vanavond is het mildere publiek aanwezig (lees, geen metal maar rock). Zanger Mark Maliszewski gaat vol overtuiging met zijn mondharmonica te keer. Gitarist Bruce Mackay en bassist Irmo Vos verleiden elkaar met hun snarenspel. Samen met drummer Stephan Desforges spelen ze nummers van The Doors, The Who, Fleetwood Mac en Cream. 

De jaren tachtig metalband RoadKill, beklimt het podium. Er is veel aanhang en interesse en het valt meteen op dat dit ervaren muzikanten zijn. De lange haren en zwarte t-shirts zijn een voorteken dat het tijd is voor het hardere werk. Na wat geluidsproblemen weten de mannen van RoadKill een strakke set te spelen. Zanger Marc Mac Blade weet met zijn krachtige stemgeluid de mensen wakker te schudden, terwijl de melodieuze gitaarpartijen van Tim en Ricky en bassist Bardo Verweij zorgen voor een bijzonder geluid.

Ver na middernacht is het tijd voor de ouderwetse geluiden van stoner-rock formatie Cosmic Android. Een bedreven trio, dat is duidelijk. De zaal is volgelopen. Bassist/ zanger/dichter Tjø van Zuijlen staat als een Space God op het podium. Zijn zware, meeslepende basgeluid en de gesproken/gezongen woorden brengen het publiek in trance. De hoofden in het publiek bewegen langzaam, ritmisch op en neer. Drumster Suzan Rooijers (ex Facehuggers, Unabomber) speelt met knap ingetogen terughoudendheid, waardoor de hoogtepunten van de muziek hard zijn in hun traagheid. Gitarist Paul Geerts soleert vloeiend en huppelt als het ware door de basriffs van Tjø heen en weer.

Tegen een uur of twee is het aan de laatste band van de avond, Moonaddict, om het feestje af te maken en het hoogtepunt waar te maken. Dit viertal heeft een uniek, niet Nederlands geluid, en passen erg goed bij Cosmic Android. Na de krachtige instrumentele intro feliciteert zanger Remko Spaaij de mensen van The Cave en ze duiken zonder pardon het eerste nummer in. De af en toe bijna punkige uithalen van Remko worden versterkt door een distorted gitaar geluid en speelse drumritmes.

Deze band is iets moeilijker in een hokje te plaatsen, ze is iets minder zwaar dan de Cosmic Android maar geeft een afwisselende show. Een ode aan sigaretten, inmiddels een kenmerkend onderdeel van een Moonaddict show, volgt wanneer bassist Eric Frantzen en drummer Tom van Veenhuijzen van achter hun instrumenten vandaan komen en stokend een peuk aansteken. Ze blijven groeien en zijn niet voor niks geselecteerd om mee te doen met de Amsterdamse Popprijs 2010.

Gezien: The Revival, RoadKill, Cosmic Android en Moonaddict. Vrijdag 27 augustus, 22:00.