Nieuwe beats in Trouw op Viral Radio Festival

Een tegenvallende headliner wordt goedgemaakt door alle andere artiesten op de derde editie van Viral Radio Festival.

Tekst: Carien Moossdorff | Beeld: Bram Busink ,

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 september 2010 pakt Viral Radio groots uit met zijn jaarlijkse knaller: het Viral Radio Festival. En is natuurlijk maar één plek in Amsterdam die zó veel bas aankan: Trouw Amsterdam. De redactie is bij de eerste avond.

Een tegenvallende headliner wordt goedgemaakt door alle andere artiesten op de derde editie van Viral Radio Festival.

We kennen Viral Radio sinds 2007 als het Amsterdamse muziekplatform dat verschillende breakbeat-stijlen en andere elektronische experimenten bij elkaar brengt en verspreidt door de media van vandaag. Behalve de radioshow op 3VOOR12 en het hosten van stages op North Sea Jazz en Exit Festival, wordt er ook elke eerste vrijdag van de maand een clubnight georganiseerd in Trouw Amsterdam. Op deze locatie en in het Bimhuis mogen een keer per jaar alle remmen los tijdens het Viral Radio Festival. Veel oude bekenden van het netwerk komen draaien: oprichter Juha, radiopresentator Cinnaman en vaste gasten als The Gaslamp Killer en Aardvarck. 


Juha opent de avond met diepe, zware beats. Er wordt zo vroeg nog niet gedanst maar gelukkig is er genoeg plek om te zitten en de rustigere muziek past er alleen maar beter bij. Langzaamaan wordt het tempo opgevoerd maar pas als Aardvarck de tafels overneemt wordt de muziek echt dansbaar met een hoger tempo en meer melodie. Ondertussen is de zaal volgelopen en komt de feestsfeer op gang. Tijdens zijn set werkt de Amsterdamse dj steeds meer naar hiphop toe zodat het publiek helemaal klaar is voor wat het hoogtepunt van de avond moet worden: Gonja Sufi rapt live, ondersteund door The Gaslamp Killer.

Het lijkt alleen of zij er zelf nog niet helemaal klaar voor zijn. Gonja Sufi's debuutalbum, “A Sufi And A Killer” – ook geproduceerd in samenwerking met The Gaslamp Killer –  wordt goed ontvangen (The Guardian noemde hem zelfs “The Electro-Hendrix”) maar live is er iets wat niet goed werkt. De combinatie loopt niet echt lekker, de beats blijven tam en het geheel is moeilijk te beluisteren en bijna onmogelijk om op te dansen. De grote zaal, die eerst vol was gestroomd voor de hoofdact, wordt er dan ook niet enthousiast van en loopt tijdens Gonja Sufi zelfs behoorlijk leeg. Als de rapper het podium heeft verlaten, krijgen we pas The Gaslamp Killer zoals we hem kennen en willen: lijp, hyperactief en helemaal los. Met de muziek komt ook de sfeer in de zaal weer terug en nu pas is er echt een feestje bezig. Juha en Aardvarck houden dat vast als ze samen de avond afsluiten. 

Ondertussen verzorgt Lockdown in De Verdieping, het onderste deel van Trouw, een prachtige avond vol breakbeats, dansen en heel, héél veel bas. Alles klopt in de kelder met diepe dubstep, een supersimpele setting en – we hadden niet anders verwacht – geweldig geluid. DJ +, LD en Ikonika weten een redelijk vol zaaltje en een prima sfeer te houden tijdens het eerste deel van de avond. Maar als de laatste dj, Cinnaman, begint te draaien staat De Verdieping vol en gaat het publiek helemaal los op zijn sterke mix van klassiekers en nieuw materiaal.

Viral Radio mag trots zijn op een geslaagde vrijdag van het Viral Radio Festival. De afwisseling door de twee zalen werkt goed en ondanks een wat tegenvallende headliner heeft de organisatie precies gedaan wat de bedoeling was: keiharde, nieuwe en verrassende elektronische muziek laten samensmelten tot een prachtig geheel.

Gezien: Viral Radio Festival, Trouw Amsterdam, 3 september 2010