Gezegende beats op zonnig Valtifest

Dansende priesters en beukende gitaren

Harde beats en circlepits: we vinden ze allemaal op de derde editie van Valtifest. Joost van Bellen en Nobody Beats The Drum weten Valtifest goed op te warmen en ook De Jeugd van Tegenwoordig en Aux Raus komen in dit tweede Valtifest-verslag aan bod.

Dansende priesters en beukende gitaren

Het is kwart over twee in de middag en het Valtifest terrein begint nu aardig vol te lopen. Tijd voor Joost van Bellen om het Valtifest-publiek verder op te warmen. De man die de housemuziek naar Nederland heeft gebracht, kan het nog steeds: het publiek tot het einde in spanning houden en dan die genadeklap. Vuige beats worden afgewisseld met de gekste samples. Zelfs de Vengaboys met hun ‘We Like To Party’ komt voorbij. De organisator van het festival weet hoe hij een feestje moet maken. Aarzelend beginnen de eerste mensen te dansen, maar vooral elkaars outfit te bewonderen. Als het zonnetje dan ook nog doorbreekt is het feestje compleet. Het jasje gaat uit bij meneer van Bellen en aarzelend gaan de eerste handjes de lucht in.

Nobody Beats The Drum

Het is aan de heren van Nobody Beats The Drum om verder te gaan waar Joost van Bellen is geëindigd. Het terrein voor de RAUW Mainstage is nu bijna vol. Beuken, beuken, beuken, dat is wat de jongens willen. En dat gebeurt ook. De breakbeat van de jongens valt goed in de smaak bij het Valtifest-publiek. Nobody Beats The Drum typeert de dance-scene van dit moment. Een grote variatie in dansstijlen passeert de revue. Er is zelfs nog een vleugje dubstep te bekennen in deze mix van vuige en ranzige electro. ‘Lekker opwarmertje’, volgens een omstander, ‘maar het mag nog wel iets harder’. Op naar De Jeugd van Tegenwoordig dan maar.

De Jeugd van Tegenwoordig

Ze zijn niet alleen groter dan de katholieke kerk, ze vinden op Valtifest ook meer aanhangers dan iedere godheid aanwezig. Met het nummer 'Kerk' knalden zij na Nobody Beats the Drum Valtifest open. Een 'uniform' hadden ze niet aan, maar daar zal niemand mee gezeten hebben. Als de Jeugd van Tegenwoordig ‘on stage’ is, breekt de hemel open.

Een korter optreden zullen de drie mannen zelden gehad hebben, noch een gezelligere entree. Op een podium gevuld met de meest olijk uitgedoste types, trapten zij deze derde editie van Valtifest af. Een zonnige editie, als uitzondering op de regel van een waterige nazomer in Nederland.

Terwijl rapper Faberyayo nog even aanzette tot hevig drugsgebruik onder het motto 'gooi wat GHB in iemands glas', wilde Pastoor Zoontjes eigenlijk al beginnen met zijn inzegening. Hoewel een helikopter hem volledig van zijn à propos bracht, ging hij stug door met zijn gebed. De gevleugelde engel bleek de wederopstanding te symboliseren, die een offer bracht aan de dorstige feestvierders. Niets stond Joost van Bellen, de oppergod van Valtifest, in de weg om met wat lekkere oude hits de gezegende menigte te plezieren.

Malle Pietje & The Bimbo's

Ook het Beukplein staat een uur lang in het teken van dwaasheid met Malle Pietje & The Bimbo's. De twee rockchicks Kiki en Jantje staan samen met Vieze Fur van de Jeugd Van Tegenwoordig en de rest van de band op het kleine podiumpje. Dichtbij staan is geluidstechnisch niet verantwoord, maar toch weet Vieze Fur nog wel wat mensen op te trommelen om te kunnen stagediven. De kleine ruimte draagt er niet aan bij om dit lang vol te houden, maar het brengt de sfeer er wel in. Een feest kunnen ze ervan maken en daar is deze ‘happy hard rock’ ook wel voor gemaakt. Niet geheel in de stijl van Valtifest, maar qua gekheid en sfeer een echte match. Het is een garantie voor het uit je dak gaan, maar vergeet die oordoppen niet!

Aux Raus

Na Malle Pietje & de Bimbo’s blijft het nog even een Amsterdams feestje. De klok slaat viermaal op het Beukplein van de duivel. Het gabberpunk-duo Aux Raus speelt vanmiddag in de ‘deluxe’ versie, bestaande uit de dames van Malle Pietje & de Bimbo’s en een extra gitarist. Zoals altijd staat Aux Raus garant voor een feestje. Het duurt vanmiddag echter even voordat het publiek op gang komt. Daardoor valt het extra op dat Aux Raus muzikaal niet zo heel diepgaand is. Het feest barst pas echt los als zanger Bastiaan Bosma om een circlepit vraagt.

Pilooski & Tom Trago

De Cosmic Heaven-tent staat in het teken van disco. Met het duo Pilooski & Tom Trago heeft deze tent een eerste hoogtepunt te pakken. De twee draaien afwisselend, zonder spanning in hun opbouw te verliezen. Zo kunnen we het ene moment genieten van pure disco, terwijl we het andere moment verrast worden door subtiele house. Hoewel de mannen twee uur achter de draaitafels staan, blijft de set boeien tot het eind.

Akkachar

Oi! is het label dat zich voornamelijk bezighoudt met dubstep. Dubstep-koning Akkachar weet het volume vanaf het eerste moment flink op te voeren. Zijn dubstep heeft naast de diepe bassen ook veel invloeden van jungle en drum & bass, wat een unieke sound oplevert. Een geluid dat alle liefhebbers op zo’n zonnige dag wel weten te waarderen.

Tekst: Jochem Boom, Joline Cramer, Jorrit Dijkstra, Sophie Top, Robbie van Zoggel
Beeld: Jochem Boom, Bibi Eckhardt, Wilko Miletić, Eline Soumeru