De Zomer Van… Noam Vazana

“Ik moest 45 kilo aan apparatuur dragen, maar kon nauwelijks lopen.”

Tekst: Redactie 3VOOR12/Amsterdam ,

De zomer van 2010 is wat het weer betreft ten einde. 3VOOR12/Amsterdam vraagt aan de winnaar van Mooie Noten 2010 waar zij deze zomer te vinden was, en waar ze in de zomer zoal naar luisterde. Noam Vazana is fan van Blijburg.

“Ik moest 45 kilo aan apparatuur dragen, maar kon nauwelijks lopen.”

Waar was je deze zomer veel te vinden?

“In India en in Duitsland, voornamelijk voor de muzikale optredens. Ik zat ook in België voor een tijdje.“

Ik ga op vakantie en ik neem mee....?

“Ik neem een boek, een paar sets van kleren, een zwempak, slippers en wandelschoenen mee. Ik houd ervan om in nieuwe plaatsen wandelen. Het maakt niet uit of het in een stad is of in de natuur.“

Wat moet een Amsterdammer zeker doen in de zomer?

“Hmmm ... naar de Gaasperplas gaan, in het gras zitten en genieten van de zon. Volgens mij is het zelfs mogelijk om er te zwemmen, maar ik heb het nooit gedurfd, want elke keer was het te koud. Ik hou ook van fietsen, geniet van de Amsterdamse straten, de kleine boekhandels en cafés.”

Wat vind je de slechtste zomerhit ooit?

“Ik weet het niet, dat is moeilijk te zeggen. Een geluid dat  ik zeker niet zal missen deze winter is zeker het zoemen van de muggen door de grachten.”

Welk eigen nummer van jou draagt wat jou betreft het meest jouw zomergevoel uit en waarom?

“Rebreathing, van mijn eerste EP, is zeker het meest zomerse nummer dat ik ooit heb geproduceerd. Het gaat over een nieuw begin, de wind die uit de zee waait, de zon die opkomt en het gaan voor je dromen. Ik was erg geïnspireerd tot schrijven, aan het begin van de zomer 2006.”

Lekker op vakantie in de  zomer of toeren met de band?

“Ik wou dat ik meer tijd had voor vakantie, maar het lijkt dat ik de laatste jaren meer heb gewerkt dan slapen, eten en gezellig doen, als je het allemaal bij elkaar optelt. Als je het mij vraagt, zal ik zeker kiezen voor een muzikale tournee. Geleidelijk aan, wordt het rustiger, nu mijn crew zich uitbreidt. Ik hoop dat ik  een vakantie kan nemen deze kerst, misschien naar Kenia?"

Wat is je beste zomerervaring ooit?

“De zomer van 2003, ik was een maand in Ierland en het was de beste reis van mijn leven. Ik ging alleen, met alleen maar een kleine rugzak en een slaapzak. Ik liftte, wandelde, heb geslapen in open velden, kerken en tuinen. Onder de blote hemel, zonder tent... Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt en veel innerlijke inzichten gekregen, dit heeft mijn karakter veranderd.”

Wat is je slechtste zomerervaring ooit?

“Ah, in de zomer van 2007, ik had een fietsongeluk gehad en moest een tijdje op krukken lopen. Ik moest reizen voor muzikale tournees, voorstellingen waarvoor ik 45 kg apparatuur moest dragen (trombone, elektrische piano, microfoons, 3 standaards, versterkers, kabels en kleding) maar ik kon nauwelijks lopen.

Wat is het beste Amsterdamse terras?

“Soundgarden op de Marnixstraat is mijn favoriete pub in Amsterdam. Ze hebben een cool terras aan de achterkant van het kanaal en de sfeer is zeer relaxed. Je kunt er op een tafel zitten met iemand die je niet kent en gewoon een gesprek beginnen, dus het is ook leuk om er alleen te gaan.” 

Wat is je mooiste zomeranekdote?

“Dat is eigenlijk een heel lief verhaal. Ik was een videoclip aan het opnemen in Tel Aviv voor mijn liedje "Personality". Het lied geeft een aantal tips aan jongens hoe je een meisje kan raken, dus het idee van de video was om mijn leven te zien door de ogen van een man. We zitten voor een date in een restaurant en de camera is naar me gericht op de plek van het gezicht van de man. Je ziet zijn handen in het frame, bezig met water drinken, soep eten en zo. De camera kantelt alsof het zijn hoofd is.

Hij speelt de man die wordt verondersteld mijn date te zijn. Het was de eerste keer dat we samen werkten, maar we hadden lange draaidagen, zittend tegenover elkaar in de brandende zon. Dus hadden we alle gelegenheid om veel te praten, en hij had van deze eerlijke, grote blauwe ogen. Het was nooit bij me opgekomen om zo snel verliefd te worden, maar sindsdien is hij ... mijn vriendje!”

Wat vind je het beste zomerfestival en waarom?

“Ik hou van het Sail Festival en North Sea Jazz. Ik heb net Ornette Coleman gezien, toen moest ik huilen. Wat een mooie show! Hij was de gastheer van Joshua Redman en Charley Haden en zag eruit als een zenmeester. Heb het hele concert geen woord gezegd, maar er stond een fantastische man, in zijn wit-oranje-groen pak, 80 jaar oud en trots...

Welk album wil jij de hele zomer wel draaien?

“De laatste tijd ben ik op zoek naar piano stukken in klassieke muziek, er is zo veel te leren uit de romantische / impressionistische periode. Ik vind Debbusy echt bijzonder. Ik ben ook aan het luisteren naar Joni Mitchell's "The hissing of summer lawns"”

Welke zomerhit vond je stiekem best leuk?

“Ik hou van "Life" door Des'ree, hoewel je zou kunnen zeggen dat het een beetje cheesy klinkt, maar het geeft zo'n mooi, opgetogen gevoel en ik kon het de hele dag door brommen. Ik ben ook dol op Nina Simone's cover "Here comes the sun" door de Beatles, zo gevoelig en hartverwarmend. Dat blijft me bij sinds jaren, geweldig nummer.”

Wat is volgens jou de beste zomeractiviteit?

“Chilling, zwemmen, pina colada drinken en buiten met vrienden in de natuur zijn. Ik vind de zomers heel sociaal, ze laten dingen gemakkelijk stromen. De dagen zijn langer dus het geeft je het gevoel dat je meer tijd hebt om dingen te doen en ik wil altijd naar buiten.”

Wat is je favoriete zomeroutfit?

“Jurken! In alle kleuren en vormen. Ze zijn licht, vloeiend en gemakkelijk.  Ze houden je koel, maar hebben ook meer weefsel dan alleen een broek, zodat je ze kunt gebruiken als dekmantel voor als het weer verandert. Ik probeer kleurrijke kleding te dragen, ook tijdens de winter. Het geeft een goed gevoel als het verder zo grijs is.”

Wat is je favoriete vakantieland?

“Ik hou van Ierland en Italië! In beide plaatsen zijn mensen erg aardig en oprecht, ze laten je heel snel in hun huis en hart. In Italië is er veel schoonheid en lekker eten, geweldige architectuur en musea. Het is inspirerend om door de straten te lopen waar ooit Leonardo da Vinci leefde.

In Ierland heb je het eenvoudige gevoel, alles is echt; de mensen zijn heel relaxed en aardig en ze vinden plezier in goed leven. Het voelt als thuis.”

Wat is volgens jou het beste Amsterdamse stadsstrand, en waarom juist die?

“Ik hou van Blijburg, er is een coole sfeer en goede muziek en een schouw in het midden van de ruimte, voor het geval het een beetje kouder wordt . Je kan een plaats vinden op het strand zelf of binnen op een gezellige kussen, prive of gezamenlijke tabellen, leuk en vriendelijk.”