De Basis laat Amsterdam zien wat ze waard is

Friese band strijdt in Melkweg om de meeste boekingen

Anouk Janssen ,

Vanwege het winnen van de Kleine Prijs van Fryslân in 2009 is De Basis geselecteerd om onze provincie te vertegenwoordigen tijdens de Sena POP NL Awards. Een wedstrijd waarbij het draait om zoveel mogelijk boekingen binnen te slepen. De Melkweg in Amsterdam dient hiervoor als strijdtoneel.

Friese band strijdt in Melkweg om de meeste boekingen

In een drukbezochte Melkweg gaat De Basis de strijd aan met afgevaardigden uit alle provincies. Daarnaast levert Amsterdam zelf ook nog een act. Het publiek bestaat vanavond hoofdzakelijk uit meegereisde fans, boekers van diverse poppodia en wat muziekliefhebbers die komen kijken wat het gratis programma zoal te bieden heeft.

Aan ambitie en zelfvertrouwen geen gebrek bij de jongens. Even van tevoren laten ze weten niet echt zenuwachtig te zijn, maar dat ze het juist heel tof vinden om in de Melkweg te kunnen spelen. Het liefst zou dat dan wel voor een uitverkochte Melkweg zijn met De Basis als hoofdact. Vanavond kan wat dat betreft een mooi begin zijn.

Wanneer De Basis begint, staan de meegereisde fans uiteraard vooraan bij het podium. Toch is het maar de vraag of ze het verder wat stugge publiek voor zich kunnen winnen. Tijdens het eerste nummer moet het publiek duidelijk even verwerken wat ze precies voor de kiezen krijgen. De veelzijdige en groovende muziek van De Basis is kennelijk iets wat ze nog niet eerder hebben gehoord.

De show staat als een huis zonder dat er arrogantie vanaf straalt. Als een geoliede machine haalt de band duidelijk alles uit de twintig minuten wat erin zit. De band bestaat zichtbaar uit sterke individuen maar is toch een geheel met de zanger/rapper Ico als bindend middelpunt. De Basis toont zich vanavond een uitstekend collectief.

Op het grote podium van de Melkweg met professionele ondersteuning komt de show van de Basis echt tot z’n recht. Het hoge niveau onderscheidt zich van de rest van de bands. Er zijn maar weinig bands die zoveel oog voor detail laten zien als dat De Basis doet. Tijdens het tweede nummer gaan zowaar ook de ‘songwriter’ koppies op en neer op de dwingende beats en zo weten ze toch het kritische publiek een beetje mee te nemen in de energie.

Als aan het einde van de avond bekend wordt dat de band Heist de grote winnaar is, valt er toch een lichte teleurstelling te bespeuren. Ico: 'Halverwege de avond kregen we het gevoel van: nu we er staan, willen we eigenlijk winnen ook!' Wellicht dat de grote podia nog niet klaar zijn voor een band als De Basis, maar De Basis is wel degelijk klaar voor hun.

Wie: De Basis
Waar: Melkweg Amsterdam
Wanneer: 28 Augustus 2010
Opkomst: Druk