Amsterdamse Oefenruimten: Arthur Adam

Singer/songwriter Arthur Adam gebruikt zijn ruimte écht voor muziek

Tekst: Linda Roos | Beeld: Arthur Adam ,

Arthur Adam draait alweer een tijdje mee in de muziekbusiness. In die tijd heeft hij solo en in een band gespeeld. Zijn twee projecten zijn nu bij elkaar gekomen en in april is zijn derde album uitgekomen: Awake. Hoe en vooral waar gebeurde dit allemaal? De singer/songwriter vertelt, vanuit zijn oefenruimte in De Pijp.

Singer/songwriter Arthur Adam gebruikt zijn ruimte écht voor muziek

Ter introductie: Arthur Adam is niet je volledige naam. Vanwaar deze artiestennaam?

Het is inderdaad niet mijn volledige naam, die is namelijk Arthur Adam ten Cate. Tot 2006 heb ik een tijdje solo opgetreden onder de naam Arthur. Vervolgens had ik twee verschillende projecten, waarvoor ik mijzelf opsplitste. Ik had dus twee nieuwe namen nodig en dat werden Arthur Adam, voor m’n soloact, en The New, voor mijn band. Ondertussen zijn die twee helften van mij weer samengekomen onder de naam Arthur Adam.

Je oefent dus hier, in De Pijp. Hoe heb je deze locatie gevonden?

Puur geluk. Een vriend van een vriend van mij speelde in een band die uit elkaar ging. Hij heeft me gevraagd of we nog een repetitieruimte nodig hadden. Onze vorige repetitieruimte stopte voor ons, dus dat kwam net goed uit! 

Waar was de vorige repetitieruimte?

Het noemde zich Studio Oeverloos, aan de Amstel. Het was een soort uit de hand gelopen garage. 

Wat is het verschil tussen die oude oefenruimte en de nieuwe?

Deze nieuwe ruimte is veel groter, schoner en netter. Bovendien is het ook nog eens goedkoper.

Gebruik je in deze ruimte je eigen spullen, of de spullen die daar staan?

Er was helemaal niets. We gebruiken de grote ruimte en daar hebben we onze eigen zang-installatie en versterkers neergezet. 

Hoe ziet een oefensessie bij jullie er ongeveer uit?

Eerst gaan we ongeveer een half uur opbouwen en koffie zetten. Dan kunnen we zo urenlang spelen, spelen en nog eens spelen. Er wordt weinig geluld, we zitten er echt alleen om muziek te maken. 

Zo hoort het ook! Maar betekent dat dan ook dat elke oefensessie er hetzelfde uitziet?

Nee, we zitten er natuurlijk ook om nieuwe nummers uit te proberen of bepaalde sets door te spelen. Soms hebben we een heel andere setting; als we bijvoorbeeld voor een radioprogramma moeten voorbereiden, zoals nu toevallig voor 3FM. Wat dat betreft is het dus elke keer weer anders. We gaan gewoon niet op een bank zitten, bier drinken en af en toe eens een liedje spelen, dat werkt voor mij niet. 

Hoe vaak en hoe lang wordt er dan per week geoefend?

Vaak maar één keer per week. Bij belangrijke evenementen twee à drie keer; als er een nieuw studioalbum uitkomt of er een groot festivaloptreden gepland staat bijvoorbeeld. Gemiddeld zijn we dan al gauw zo’n tweeënhalf uur bezig. 

Hoe en waar ontstaan je nummers, heeft de ruimte daar invloed op?

Nee de ruimte heeft geen invloed. De nummers ontstaan thuis. Ik schrijf dan niet alle muzikale partijen, maar de tekst en de grote lijn van de muziek. Als ik dan vind dat ik in een ver genoeg stadium ben, dan stel ik het liedje aan de band voor. Samen werken we het nummer dan bij de volgende repetitie verder uit. 

Je hebt ook ooit een album in Zweden opgenomen, genaamd In A Cabin With. Zat je daar ook in een oefenruimte?

Nee, dat was gewoon in een houten huis. We hadden alleen hele basic spullen mee; ik had slechts m’n eigen gitaar en wat versterkers bij me. Op dat moment was dat de manier waarop ik het album wilde maken. Ik zou het graag nog een keer op die manier willen doen, zo een plaat maken. Dat vond ik heel fijn. 

Dat is natuurlijk een compleet andere omgeving. Speelde dat mee?

Ja, dat heeft toen heel goed gewerkt. Al moet ik zeggen dat altijd zodra ik in een studio zit, het heel fijn vind om hard te werken. Hard werken vind ik alleen maar een feest. Het is trouwens niet zo dat de oefenruimte waar we nu zitten, ook gebruiken als opnamestudio; de laatste plaat hebben we in een echte studio opgenomen.

Bekijk hieronder Arthur Adam in de oefenruimte.