Amsterdamse band Moss wint 3VOOR12AWARD

Elf jaar na de Grote Prijs heeft Marien Dorleijn weer beet

Tekst: Meindert Bussink | Beeld: Sarah Oranje ,

"Het winnende album staat vol toffe liedjes, die je op het eerste gehoor meteen snapt. Pas later hoor je ook de extra lagen elektronica, die de songs smaakvol inkleuren.” Aldus de jury over het winnende album Never Be Scared/Don't Be A Hero van Moss.

Elf jaar na de Grote Prijs heeft Marien Dorleijn weer beet

De in 2003 opgerichte Amsterdamse band Moss heeft vanavond de prestigieuze 3VOOR12AWARD gewonnen voor het album Never Be Scared/Don’t Be a Hero. Na De Staat (2009), De Jeugd van Tegenwoordig (2008), Aux Raus (2007), Opgezwolle (2006), Voicst (2005) en at the close of everyday (2004), is het nu de beurt aan de heren van Moss om een jaar lang de titel voor het beste Nederlandse album te mogen dragen. In een korte liveshow zonder poespas gaan de Amsterdammers, die nog maar net terug zijn vanuit Berlijn, na een energiek optreden met de hoofdprijs naar huis.

 

DeWolff warmt op

De Limburgse band DeWolff mag de avond openen en doet dat indrukwekkend. Met slechts twee nummers illustreren deze jonge honden nogmaals waarom zij in mei op Pinkpop debuteerden. Subtiel openen met de onvervalste blues ballad Medicine en vervolgens direct afsluiten met de bluesrockkraker Don’t You Go Up The Sky - alsof er zojuist een compleet dampend concert heeft plaatsgevonden - is niet veel bands gegeven. In slechts vijftien minuten heeft DeWollf zijn harige visitekaartje afgegeven. Na afloop staat het hongerige publiek er een beetje bedeesd bij te kijken en wordt het podium alweer klaargemaakt voor de volgende band, Moss.

 

Vanuit het Vondelpark naar Desmet

In 1999 wint de Marien Dorleijn als solo-artiest De Grote Prijs van Nederland. In 2003 richt Dorleijn samen met Bob Gibson, Jasper Verhulst en Finn Kruyning de band Moss op. In 2009 voegt gitarist Michiel Stam zich bij de band en de heren repeteren vervolgens in een oude schuilkelder onder de brug die over het Vondelpark loopt. De muziek voor Never Be Scared/Don’t Be a Hero wordt grotendeels daar opgenomen met niemand minder dan producer Frans Hagenaars.

 

En de winnaar is: ...Moss 

Na een lange ombouwtijd en een voor het aanwezige publiek verder onverstaanbare radio uitzending met Eric Corton en Annemieke Schollaardt, verschijnt de tweede en tevens laatste band van de avond. Moss opent zelfverzekerd met I Like the Chemistry en voor het publiek het eigenlijk echt door heeft, staat Moss met de prijs in handen op het podium. Ontspannen en zichtbaar genietend maakt de band de avond af door The Comfort en uiteraard I Apologise (Dear Simon) nog te spelen; de muzikale knipoog naar de Amerikaanse singer-songwriter Paul Simon met die kenmerkende Afrikaanse drums die de ijzersterke melodie draagt. Geheel in deze lijn wordt het feestje nog  besloten met de ritmische drums van het nummer Silent Shout; een cover van the Knife

 

Bekijk hier in het artikel van onze collega’s van 3VOOR12 NL de volledige shortlist van genomineerde albums voor de 3VOOR12 Award 2010.

 

Gezien: 3VOOR12AWARD 2010, Desmet Studio, 9 september 2010.