AlteRego & Baldylox brengen ‘huisgemaakt’ album uit

Uppers & Downers: persoonlijk conceptalbum in een aanstekelijk jasje

Tekst: Lisa Gritter ,

Na een week zichzelf te hebben opgesloten in een hutje in de Duitse bossen was het concept geboren: “Uppers & Downers”. Een album vol hoogte- en dieptepunten uit het leven, verwerkt in maar liefst 17 zeer aanstekelijke liedjes met een poppy, electronisch geluid. Hiphop zonder clichés en pop met een dikke attitude.

Uppers & Downers: persoonlijk conceptalbum in een aanstekelijk jasje

Op een zonnige vrijdagmiddag ontmoeten we elkaar op een terras voor een interview en een stevige lunch. De zonnebrillen gaan af, de koffie blijkt voor ons alle drie erg nodig en de broodjes zijn besteld. Dan komen de verhalen vanzelf.

Na jarenlange ervaring als producers, besloten Matthijs de Ronden (AlteRego) en Lodewijk Martens (Baldylox) zelf een album uit te brengen. Als producers en artiest werkten de jongens in het verleden onder meer samen met Salah Edin (Top Notch), Grand Mono (Caro Emerald), Beatkidz en Q-bah (Funx) en waren onderdeel van het hiphop collectief La Cliqa, waarmee ze voor Karl Kani toerden in Duitsland.

Na jaren in de hiphopwereld waren ze enerzijds klaar met de scene, anderzijds groeide met het optreden en het studiowerk het verlangen om zelf iets neer te zetten, los van alle clichés die hiphop met zich mee kan brengen. “Op een gegeven moment gingen deals niet door omdat iemand een pistool tegen het hoofd van iemand anders had gezet. Dat is toch niet echt een wereld waar wij ons in thuis voelde”.

Het idee speelde een tijdje in hun hoofden, maar kwam pas echt tot uiting toen het duo zich een week lang opsloot in een hutje in de Duitse bossen. Een week lang 24/7 op elkaars lip, geen grenzen, geen beperkingen, enkel experimenteren met muziek en niets dan bomen om je heen bracht Uppers & Downers tot stand. Een concept wat het leven van AlteRego & Baldylox bevat met alle hoogte- en dieptepunten die daarbij horen.

Het album werd geheel in eigen beheer opgenomen, geproduceerd en uitgebracht. Om het concept compleet te maken vroegen ze ontwerpster Judith Veenendaal om het concept te visualiseren.

Zij maakte illustraties van elk nummer van het album die samen het artwork vormen. Hiermee studeerde ze niet alleen af, ze sleepte ook een nominatie binnen voor de Stroom Aanmoedigingsprijs 2010. De videoclips van ‘Back in the box’ en van de eerste officiële single Woozy for Suzy die binnenkort zal verschijnen zijn geregisseerd door Lars Siemens, bekend van de documentaire “Spitting Ink” (IDFA/Nederlands Filmfestival 2010).

Het 17 nummers tellende album bevat een aanstekelijk nieuw geluid. Hip-Pop? Electro-Urban? Hoe je het ook wilt noemen; het is lekker, het is aan en het is echt.

Uppers & Downers is verkrijgbaar via i.Tunes Worldwide en Spotify. Het album met het Artwork is alleen op bestelling verkrijgbaar, de (must-have) t-shirts met de prints van Judith Veenendaal zijn ook te koop! Voor live data; hou hun Facebook en Twitter in de gaten, AlteRego & Baldylox waren deze zomer al live te zien op Valtifest, Bloemetjes aan Zee en Hemeltje Lief.