Schradinova, een vertrouwd stemgeluid in een nieuw jasje

Voormalig Room Eleven-zangeres Janne Schra presenteert haar nieuwe album.

Tekst: Jannie Post | Beeld: Peter van der Heyden (Schradinova) ,

Room Eleven is niet meer. Schradinova is de naam van de nieuwe band rondom de Amsterdamse zangeres Janne Schra. Een vertrouwd stemgeluid in een nieuw jasje. De jas die deze avond in de kleine zaal van Paradiso gepresenteerd wordt en die goed zit.

Voormalig Room Eleven-zangeres Janne Schra presenteert haar nieuwe album.

Nadat ze het hoofdstuk Room Eleven heeft afgesloten is het voor Janne Schra tijd voor een nieuw hoofdstuk: Schradinova. Hetzelfde mooie jazzy stemgeluid, dezelfde bijzondere teksten maar nu op eigen benen.

Deze vrijdag presenteert Janne haar nieuwe album India Lima Oscar Victor Echo You in een volgepakte kleine zaal van Paradiso.
Samen met haar band, bestaande uit onder andere oud Room Eleven-leden Lucas Dols en Tony Roe.

Het eerste nummer waar de band mee begint is Pencil Revolution. Een grappig liedje over potloden die in opstand komen tegen hun ondergeschikte rol. Een nummer met een jazzy sound zoals we dat van Janne kennen.

Voor het album is de Amsterdamse zangers een samenwerking aangegaan met meerdere schriijvers. Zo is het nummer Dogs Bark geschreven samen met de Engelsman John Beck. Storm is tot stand gekomen met Torre Florim, beter bekend als de zanger van de Nederlandse band De Staat. Nothing Brings Me Down is geschreven met David Pino, frontman van El Pino & The Volunteers waar zij voor het vorige album ook mee samengewerkt heeft.

De albumpresentatie is een goede afwisseling tussen mooie rustige nummers en meer up-tempo. Zo speelt bij My Italian Family de piano een hoofdrol en door het vioolspel van Sietse van Gorkum ontstaat er al snel een echt Italiaans sfeertje. Gevolgd door Storm, wat een stuk duisterder klinkt.

Op het podium is te zien dat Janne en haar band het naar hun zin hebben en dat straalt veel energie uit. Dit maakt het leuk om naar te kijken en ook in de zaal heeft het publiek het zichtbaar naar haar zin. Hier en daar wordt gedanst als de muziek dat toelaat en bij de Room Eleven-liedjes Sad Song en Stronger wordt er enthousiast meegezongen.

"Ik realiseer me dat het tien jaar geleden is dat ik Kunstbende gewonnen heb. Toen mocht ik ook twee liedjes hier in de kleine zaal spelen. Ondertussen is er veel gebeurd", leidt Janne de introductie van het officiële overhandigingsmoment van de cd in. "Ik wil de cd dan ook graag overhandigen aan degenen die al die tijd altijd voor me klaargestaan heeft: mijn moeder. Haar moeder voelde zich deze ochtend net de moeder van de bruid vertelt Janne, nadat ze haar een de cd en een dikke knuffel gegeven heeft". 

Het is een albumpresentatie dat alles in zich heeft. Kippenvelmomenten als de zaal doodstil luistert, prachtige solo's op gitaar en viool, een kapotgegooide tamboerijn en heel veel lachende gezichten. De muziek is gevarieerder dan wat we van Room Eleven gewend zijn. Nog steeds jazzy, maar met hier een daar een rauwe of duistere ondertoon. Daarmee is het definitief: dag Room Eleven, welkom Schradinova!

Gezien: Schradinova CD-presentatie, Paradiso Kleine Zaal, 15 oktober 2010