Lucky Fonz III & De Felle Kleuren danst in Paradiso

Singer-songwriter wil dansen en zingen met het publiek

Tekst: Linda Roos | Beeld: Sarah Oranje ,

Lucky Fonz III, bekend om zijn komische live optredens en gevoelige liedjes, presenteerde op 12 oktober met zijn band De Felle Kleuren zijn nieuwe CD Hoe Je Honing Maakt. 3VOOR12/Amsterdam was er bij.

Singer-songwriter wil dansen en zingen met het publiek

Als je op de avond van 12 oktober in  Paradiso rondkijkt, zul je merken dat er zich een merkwaardig publiek heeft verzameld in de kleine zaal. Enerzijds zoete stelletjes en de oude vertrouwde diehard fans die alles mee kunnen zingen, anderzijds strenge mannen in zwarte pakken die eruit zien alsof ze eerder een conferentie verwachten dan de jolige Lucky Fonz III.

 

Dan gaan de lichten uit en springt Lucky Fonz, samen met zijn band De Felle Kleuren, het podium op. Vrolijk kijkt hij rond, dit is een spannende avond. Het is het debuut van zijn nieuwe album. ‘Ik heb nu al kippenvel,’ bekent hij, ‘En ik moet nog een hele show!’ Hier en daar klinkt gelach en dan tellen we af: 3, 2, 1… De muziek klinkt en de show is begonnen.

Lucky Fonz begint met zijn nieuwe single Jongens. ‘Jongens zijn verliezers, verliezers stuk voor stuk,’ zingt hij, waarna hij zich tot het mannelijke gedeelte van het publiek richt: ‘Niet persoonlijk opvatten, hoor!’ Aan de reacties van het publiek te merken lijkt niemand zich daar druk om te maken, de sfeer zit er al goed in en er zingen zelfs al mensen mee.

De nieuwe nummers volgen elkaar snel op. Zo komen Ooit Was Ik Jong (persoonlijke favoriet van Lucky Fonz), Ik Ben Nog Altijd 16 Jaar ( ‘om de simpele reden dat ik nog altijd 16 jaar ben’) en Het Maakt Niet Uit (‘het diepste liedje ooit!’) voorbij. Zoals altijd valt het op dat Lucky Fonz III elke aankondiging ziet als een prima moment voor een goede grap. Toch wil hij vanavond bewijzen dat hij ‘heus niet zo oppervlakkig is’ en ‘best een optreden kan doen zonder er voortdurend doorheen te ouwehoeren’. En bewijzen doet hij dit, en wel met het fijnbesnaarde nummer Hou Je Nog Van Mij.

Het nieuwe album lijkt uitstekend in de smaak te vallen bij het publiek. Zelfs de mannen in pak zijn op een gegeven moment te betrappen op het luidkeels meezingen van het inmiddels bekende nummer Ik Heb Een Meisje. Behalve meezingen, mag er van Lucky Fonz ook best gedanst worden. Dat is, zo vertelt hij vervolgens, de boodschap van al zijn muziek.

Als de bandleden van De Felle Kleuren even een pauze houden is dit een goed moment voor een akoestische solosessie van Lucky Fonz III. Hij moet het naar eigen zeggen veel te kort houden, maar vindt toch de tijd om onder andere Hel en het nummer My Daughter van zijn vorige album A Family Like Yours voor ons te doen.

En voor het publiek er erg in heeft, is daar alweer het laatste nummer (Deur Op Slot). Lucky Fonz laat merken dat hij zelf ook vindt dat hij te weinig tijd heeft voor al zijn nummers, dus kondigt hij aan dat iedereen na zijn optreden in Paradiso nog even naar het Max Euweplein moet komen. Daar speelt Luck Fonz ten slotte vrolijk de allerlaatste verzoekjes, waaronder Ek Het Een Meisje (Ik Heb een Meisje, maar dan in het Afrikaans).

Gezien: Lucky Fonz III & De Felle Kleuren, Paradiso Kleine Zaal, 12 oktober 2010