Kleine Viezerik presenteert lang verwacht debuutalbum

Feestelijke release van debuutalbum in Club Roses

Tekst: Mick Soepboer | Beeld: Pim Hendriksen ,

De Amsterdamse rapper Kleine Viezerik kent zijn eigen krachten. Hij bewijst op de releaseparty van zijn nieuwe album N Zie De Boy dat hij een entertainer is, en presenteert een album waarin KV manoeuvreert tussen gevoelige teksten en stevige raps.

Feestelijke release van debuutalbum in Club Roses

Geboren en getogen in Amsterdam ontdekte Kleine Viezerik (KV voor intime) dat een carrière als rappende verhalenverteller hem niet zou misstaan. Met ietwat  filosofische recht-uit-het-hart teksten ontstond een ander soort rap dan we in Amsterdam en omgeving gewend waren. KV is geen gangsterrapper, maar zoekt (en vindt bij tijd en wijlen) meer diepgang in zijn performance, zo weet de oplettende luisteraar.

Kleine Viezerik is al een tijdje een rijzende ster in de Nederlandstalige hiphopscene. Legio optredens door het hele land oogstten steeds meer succes en zijn eind 2009 vereeuwigd op zijn mixtape Mooi Kwaai Boy. Platenmaatschappij Pitu Records zette vaart achter een waardig opvolger van de mixtape, en het resultaat is op 21 oktober gepresenteerd in een goed gevulde Roses in Amsterdam: N Zie De Boy.

Amsterdam moet weten dat Kleine Viezerik in de loop der jaren een flinke schare fans om zich heen heeft verzameld, en aan de Rozengracht wordt die boodschap duidelijk. Ondanks de aangekondigde vroege start van de release lijkt een snelle doorstroom geen optie waardoor een professioneel lange rij maar mondjesmaat inkrimpt. Het resultaat is een goed gevulde Roses die tegen middernacht IJsman Vieze het podium ziet bestijgen.

Hoewel zijn uiterlijk soms anders doet vermoeden staat KV voor idealen die niet bepaald dertien in dozijn genoemd kunnen worden. Hij drukt het publiek op het hart al het nodige te doen om je naasten te verzorgen, en zet die boodschap kracht bij door een duidelijke opbouw: rustige, doordachte raps afgewisseld met bijna zwoele refreinen, die halverwege plaats maakten voor het reeds aangekondigde beukwerk. Een verdubbeling van de aanwezige entourage op het podium (van pakweg 20 naar 40 Pitu-gerelateerde makkers) is het gevolg.

KV weet in thuishaven Amsterdam een toffe show weg te geven. Het publiek is overduidelijk nu al bekend met een groot deel van de tracks van zijn nieuwe plaat, en de kleine Tattooboy uit zijn waardering niet alleen in woorden. Zo gooit hij niet álle champagne over zijn eigen hoofd, maar bewaart ook wat voor het enthousiaste publiek aan zijn voeteneind. Een enorme smakker op de gladde bühne is het gevolg. Maar er is meer voor nodig dan een onverwachte glijpartij om KV uit het veld te doen slaan. DJ Sliskobars start de plaat opnieuw, en KV maakt een doorstart met een extra dosis energie waardoor zelfs de uitverkorenen in de VIP-strip na verloop van tijd op de banken stonden. KV kan er wel om lachen.

En daar is alle reden toe, want het betekent duidelijk veel voor de rapper dat hij in zijn eigen Damsko zijn eerste officiële debuutalbum mag presenteren. De eeuwige trouw aan label Pitu Records blijkt uit het meermaals scanderen van de naam van deze bescheiden Amsterdamse platenmaatschappij. Kleine Viezerik is zo klein niet meer. Zijn nieuwe single Meisje Luister, die hij opnam met Mr. Probz, en waarin bovendien stadgenoot Gregory van der Wiel laat zien dat hij meer kan dan voetballen, is deze week de hoogste nieuwe binnenkomer in de FunX Hiphopchart. En een aantal geplande mediaoptredens maken dat het drukke tijden worden voor Kleine Viezerik. En daar is hij wel aan toe.

Gezien: Kleine Viezerik, Club Roses, 21 oktober 2010