Interview: Perquisite over zijn CD release

Wat kunnen we verwachten van deze veelzijdige componist / muzikant?

Tekst: Sophie Top ,

Waar Pete Philly & Perquisite's Mindstate tour begon en de Mystery Repeats tour eindigde zal het nieuwe avontuur van Perquisite solo beginnen. Zaterdag 9 oktober is het zover: de CD release van Perquisite in de Melkweg.

Wat kunnen we verwachten van deze veelzijdige componist / muzikant?

We kennen allemaal Pete Philly & Perquisite wel. Maar wie is nou Perquisite? Waarom solo? Wat kunnen we verwachten en wanneer? 3voor12/Amsterdam ontmoet Pieter Perquin, alias Perquisite, voor een kopje koffie en wat antwoorden.

Mensen denken soms dat ik heel veel instrumenten bespeel. Maar ik speel er 'maar' drie”, zegt Perq heel bescheiden. “Cello, een beetje piano en basgitaar. Op het moment is basgitaar mijn favoriet, omdat ik dat nog niet zo lang speel en echt nog aan het ontdekken ben.

Bij Pete Philly & Perquiste was Pete het gezicht op het podium, Perquisite in de studio. Ideale combinatie, maar toch is het over met deze samenwerking. “Voor Pete Philly & Perquisite waren we allebei al solo actief. Het is heel fijn om samen te werken en feedback te geven aan elkaar. Pete en ik zijn twee totaal verschillende personen; een goede creatieve combinatie, maar er waren ook heel veel discussies. We hebben met succes samengewerkt, maar het was nu tijd om allebei onze eigen weg te gaan. Zonder discussies gewoon ons eigen ding te doen.“

Het doel van een solo album is niet om meer op de voorgrond te treden, al weet Perq ook dat dit wel een automatisch gevolg is. Nee, het plan lag er al langer en dit voelde als het moment om het te doen. “Ik heb heel lang heel veel naar hiphop geluisterd en dat was ook voor het grootse deel mijn stijl, maar ik heb wel altijd een breed uiteenlopende muzikale interesse gehad. De laatste jaren ben ik veel naar Indie Rock en Singer-Songwriter gaan luisteren. Die invloeden zijn in zekere mate terug te vinden op de plaat. De hiphop beats zijn nog aanwezig, maar ik ben denk ik wel verder van hiphop weggegaan en ben meer gaan experimenteren. Dat komt ook door de verschillende vocalisten waar ik mee heb samengewerkt op deze plaat, zoals Torre van De Staat, Janne Schra en Tjeerd Bomhof. Je zou kunnen zeggen dat het mijn vorm van Popmuziek is.”

Alsof hij nog niet van genoeg markten thuis is: op de plaat zingt Pequisite de achtergrondzang in sommige nummers en in een zelfs de eerste stem tijdens het refrein. Zou hij met de live optredens zijn stem ook laten horen?

Spannend, verrassend, uitdagend. Bijna niemand heeft de plaat nog gehoord en toch is de kaartverkoop voor de CD release in Melkweg op 9 oktober al goed van start. “Ik ben er niet zenuwachtig voor. Ik verwacht niet meteen voor een uitverkochte zaal te staan, al zou dat wel geweldig zijn. Mensen weten niet wat ze kunnen verwachten, dus ik ben al heel enthousiast dat er al kaarten verkocht zijn.

Maar wat kunnen we dan ongeveer verwachten? “Een dynamische live show en echt alles live: geen DJ, geen laptop. Ik zal met een band op het podium staan bestaande uit gitaar, basgitaar, toetsen, drum en twee vaste zangeressen. Daarnaast zijn er elke show twee of drie gastvocalisten waarmee ik heb samengewerkt op het album, elke keer weer een verrassing wie van de twaalf dat zullen zijn.”

De verrassing, het spektakel van de live band, een nieuw geluid; het zou reden genoeg moeten zijn om nu een kaartje voor de CD release te halen. Maar er is meer: “De mensen die naar de Oude Zaal van de Melkweg komen, kunnen als eersten de CD kopen, die pas 15 oktober in de platenzaken ligt. De cd komt eerst uit als speciale editie in een beperkte oplage in de vorm van een boekje met foto's, songteksten en een toelichting over hoe elk nummer ontstaan is.

Hij mag dan zelf heel bescheiden zijn, maar een indrukwekkende persoonlijkheid is het zeker. Tijd voor op de voorgrond!

Interview: Perquisite, 19 augustus 2010