Brand in Bitterzoet levert kwaliteit en oer-Hollandse gezelligheid

Silent Rebel en The Secret Love Parade laten Bitterzoet op haar grondvesten trillen

Tekst: Joline Cramer | Beeld: Wilko Miletić en Lars Berg ,

Twee bandjes op een donderdagavond tijdens Brand in Bitterzoet. Het is de beurt aan Silent Rebel en The Secret Love Parade om Bitterzoet te laten zien wat zij kunnen. 3VOOR12/Amsterdam was erbij.

Silent Rebel en The Secret Love Parade laten Bitterzoet op haar grondvesten trillen

Het is nog vroeg op de avond als een viertal jongeren het podium van het redelijk volle Bitterzoet betreden. Twee bandjes zullen er spelen op deze editie van Brand in Bitterzoet. Iedere donderdag kan menig muziekliefhebber zich hier een avondje vermaken. Formule: gezelligheid en muziek van twee jonge, talentvolle bands.

Vanavond is het  aan Silent Rebel en The Secret Love Parade om aan het publiek te laten zien wat zij kunnen. De aftrap? Die wordt gedaan door de soul/popband Silent Rebel. Het geroezemoes verstomd meteen als zangeres Chagall van den Berg begint met zingen. Chagall produceerde eerder de titelsong, By Your Side, van de bekende Hollandse film Tirza naar het boek van Arnon Grunberg.

De soulstem van de zangeres komt dan ook goed tot zijn recht in de ballade, genaamd Sail Away. Geen noot te hoog of te laag. Goed aangevuld door een smooth klinkende baslijn van bassist Jorrit Schaap en funky gitaarrifs van gitarist Camiel van Zilfhout. Er is een grote variatie in stijl in de muziek van Silent Rebel te horen. Zo is er zelfs een drum ’n bass beat te bespeuren in een van de nummers. De zangeres licht ieder nummer kort toe en maakt zelfs nog even kort de tijd om haar onvrede over kabinet Rutte te uiten. Leuk, alleen een praatje voor ieder nummer is misschien iets teveel van het goede.

Videoverslag Silent Rebel

Naarmate de avond vordert begint het geroezemoes in de zaal toe te nemen. Jammer, want de volgende band, The Secret Love Parade, heeft het publiek zeker wat te bieden. Drie dames met hippe kapsels en bijpassende ponies betreden het podium van Bitterzoet. The Secret Love Parade is ‘Uw favoriete band in het genre dat u niet kent’, aldus zangeres Janna Coomans. Na een televisieoptreden in De Wereld Draait Door wierf het duo, bestaande uit Aino Vehmasto and Janna Coomans, landelijke bekendheid. Sinds kort heeft The Secret Love Parade er een nieuw bandlid bij en vanavond kan deze nieuwe driekoppige formatie laten zien wat zij in haar mars heeft.

De muziek van The Secret Love Parade is nog het best te definiëren als een mengsel van dromerige indie, harmonieuze samenzang en elektronica. Simpel maar aanstekelijk. Toch weet de band de aandacht van het publiek niet lang vast te houden. Dit verandert aan het eind van de set aanzienlijk. Volkomen onverwachts komen de bandleden van Silent Rebel het podium opgelopen en beginnen met spelen. Silent Rebel én The Secret Love Parade laten Bitterzoet nog een keer op hun grondvesten trillen. Samen brengen zij Sugababes Overload ten gehore. Funky, brutaal en swingend bespelen zij het publiek. Een leuke afsluiter van deze donderdagavond Brand in Bitterzoet.

Gezien: Silent Rebel en The Secret Love Parade, Brand in Bitterzoet, 14 oktober 2010