22Tracks viert éénjarig bestaan in stijl

Met een iPhone app, een deal met Buma/Stemra en vele gasten

Tekst: Christiaan Walraven | Beeld: Gwenny Ruiz ,

Het online platform 22Tracks bestaat één jaar, er wordt een iPhone applicatie gelanceerd en er is een deal met Buma/Stemra gemaakt. Hoog tijd dus voor een feestje in de Sugar Factory met de vaste dj’s en speciale verrassingsgasten.

Met een iPhone app, een deal met Buma/Stemra en vele gasten

Dat het platform 22Tracks pas één jaar bestaat is bijna niet te geloven wanneer je binnenkomt op het verjaardagsfeestje van de website. Al vanaf het begin van de avond staat de Sugar Factory vol en mogen de bezoekers luisteren naar dj sets van de samenstellers van de playlists op de website. Maar eigenlijk is het driedubbel feest. Naast de verjaardag is het namelijk ook de lancering van de 22Tracks iPhone applicatie én is er kort geleden een deal gemaakt met Buma/Stemra.

Job de Wit en Djef openen de avond met hun originals/pop/rock,. De mannen achter Wicked Jazz Sounds, Leroy Rey en Phil Horneman krijgen daarna met hun funk/jazz de eerste heupen los in de zaal. Toch blijft het in de zaal aan de Lijnbaansgracht meer weg hebben van een social networking event dan van een feestje. Pas als er tijdens de beats/soul set van FS Green en Full Crate volledig willekeurig een drietal steltlopende vrouwen verkleed als paarden binnen komen wandelen, begint de feeststemming er een beetje in te komen.

Aan Gomes en Brutuzz van de succesvolle Oi feesten is het dan om het publiek warm te houden voor de eerste surprise act van de avond met wat stevige dubstep/grime. Grote Prijs-finalisten Boef & De Gelogeerde Aap uit Tilburg sluiten hier netjes op aan met een sterk door dubstep geïnspireerde hiphopshow. De beats klinken echter wat mat na de superproducties die ervoor gedraaid zijn, waardoor de rappers extra zwaar aan de show moeten trekken. Toch lukt het ze wonderwel in een kwartiertje genoeg zieltjes te winnen om deze plek in een stampvolle Sugar Factory te verdienen.

Om 22:22 is het dan tijd voor de lancering van de 22Tracks iPhone applicatie. Jammer genoeg is er geen netwerk in de zaal en zie je meerdere mensen in de zaal tevergeefs stoeien om een streepje signaal te krijgen van hun wireless provider. Sommige mensen gaan hiervoor zelfs de zaal uit en wachten de electro van Henzel en Disco Nova niet af.

Afsluitende surprise act is The Scotty Pippens uit Montreal, Canada. Het trio speelt vanavond hun nietszeggende lolbroek-electro voor het eerst en hopelijk laatst in Europa. De act lijkt te veel gekeken te hebben naar The Lonely Island en heeft ook wel iets weg van De Jeugd van Tegenwoordig en Le Le, ware het op een volledig ander kwaliteitsniveau. De teksten komen niet verder dan “I want a girl on the side”, “I got a dirty mind” of “I wanna fuck and fall in love”. Als de beats dan ook nog eens weinig pit hebben, kunnen we wel spreken van een zeer onwaardige afsluiter van een gezellige en sterke avond.

Gezien: 22 Tracks 1-Jarig bestaan, Sugar Factory, 22 oktober 2010