Önder, Hef, FS Green en Kleine Viezerik in Melkweg

Be on the kijkuit voor de BangBros en hun entourage

Tekst: Armande Harmsen. Foto's: Pim Hendriksen. ,

Kleine Viezerik zegt ‘Jeweetwarreris’, Önder zegt ‘Yuh’, Hef zegt ‘Eeeh’. Samen met FS Green die de beats verzorgt, staan deze mannen vanavond in de kleine zaal. Dus petje op, slippers aan en blazen in je huurbak naar de Melkweg…

Be on the kijkuit voor de BangBros en hun entourage

Tekort aan media aandacht hebben deze jongens niet. Films, concurrentie tussen platenlabels, tattoos in het gezicht laten zetten, 101 barz sessies en vanaf 3 mei de gezichten van de FunX Hiphop week. Deze Nederhoppers zullen, als het aan hen ligt, nog wel even in het vizier blijven. Dat laten ze ook in de Melkweg zien.

‘Jeweetwarreris’


Kleine viezerik, ofwel IJsman Vieze of KV doet de kickoff vanavond. Vanaf de allereerste beat barst het feest los en gaat de zaal die langzaamaan steeds voller wordt helemaal uit zijn dak. Deze Mooi Kwaai Boy staat bekend om zijn tattoos en laat graag (letterlijk) zien wat hij in huis heeft. Al na het eerste nummer gaat het shirt uit en vraagt hij of er mensen in de zaal zijn met tattoos.

Dan wordt 'Dit is Hoe Wij Doen' gestart en met ontbloot bovenlijf, grill en Ray Ban op, lijkt het alsof er een Centraal-Amerikaans bendelid op het podium staat. Imponerend is het in ieder geval. KV is officieel het voorprogramma van deze tour, maar dat is aan zijn show en de reacties van het publiek absoluut niet te merken.
 
‘Yuh’

Önder Dögan, beter bekend als (Murda) Turk lanceerde afgelopen 19 maart zijn debuutalbum De Kassier: Een Monnie Album. FS Green is verantwoordelijk voor de beats op dit album en is de officiële DJ van deze BangBros tour. Kenmerkend voor Önder is het mixen van het Nederlands met het Engels, waarbij uitspraken als ‘doe de thang’ moeiteloos rijmen op ‘hooligan’ en er titels ontstaan zoals Be on de Kijkuit.

Tijdens zijn set nodigt Önder voor bijna elk nummer een gast MC uit op het podium. Eerst MC VI / Virgil van Patta (Merknaam Amsterdamse sneakerwinkel die een hiphop mixtape hebben gemaakt met nummers over sneakers). Vervolgens zijn rechterhand SpaceKees, gevolgd door Feis, Dio en tenslotte komt Sef van Flinke Namen erbij. 

‘Eeeh’

Na Önder wordt Mede Bang broer Hef a.k.a. Hef Bundy aangekondigd, die het podium bestijgt samen met zijn broer Crooks (halve finalist Grote Prijs 2009). Drie maanden na de release, bracht Hef zijn pre-album ‘Hefvermogen’ opnieuw uit. Het verschil? Een paar nieuwe tracks, andere lay-out en niet geheel onbelangrijk, het Noah’s Ark logo.

Deze man staat niet bekend om zijn brede vocabulaire, maar toch gebruikt hij een aantal van dezelfde woorden steeds vernieuwend in zijn raps (hoogvliet, huurbak en niet te missen het Engelse woord voor een vrouwtjeshond - bitches).

Met zijn rauwe, donkere stem rapt hij in zijn nummers over slippers. Hij wil namelijk een eigen slipper uitbrengen. Is dit de nieuwe hype na de sneaker? Vanavond heeft hij die toch maar aangetrokken. Aan de reacties van het publiek te zien, lijkt het merendeel voor deze man met zijn pakkende beats hun kaartje te hebben gekocht. Woord voor woord staan enkele fans met ADHD-achtige springbewegingen mee te rappen en roepen spontaan ‘Hoogvliet’ wanneer het stil valt tussen de nummers. 

Kort samengevat

... petje af voor deze Ark jongens. Jammer dat de mannen in de formatie BangBros niet samen nummers brengen en de tour uiteindelijk bestaat uit drie gelijkwaardige solo optredens met veel gast MC’s. Het is een gezellige Arkboys avond die het publiek meer dan tevreden achterlaat. Aan het einde wordt de locatie aangekondigd waar FS Green nog zal gaan draaien. De zaal stroomt snel leeg, op weg naar de afterparty.

Gezien: Önder, Hef, FS Green en Kleine Viezerik, Melkweg, zaterdag 8 mei 2010.