Koninginnenacht in De Nieuwe Anita

Subbacultcha presenteert een gevarieerde line-up met Bebe Fang, Palmbomen en The Enablers

Tekst: Nieke Frantzen | Foto's: Ñusta Nina ,

Vanavond begint de oranjegekte in Amsterdam en voor ons is het tijd om richting De Nieuwe Anita te gaan waar we deze keer worden getrakteerd op de gevoelige snaren van Bebe Fang, psychedelische eenmansformatie genaamd Palmbomen en de bezweten, scheurende stormvloed van The Enablers.

Subbacultcha presenteert een gevarieerde line-up met Bebe Fang, Palmbomen en The Enablers

Bebe Fang, een band uit Tilburg, trapt af met een warm sprookjesgeluid. Één ding is meteen duidelijk, dit geluid is bijzonder. Keimpe Koldijk staat samen met zijn vriendin Berber Visser op het podium omringd door de setup aan instrumenten van de avond, een hoop specialeffectsapparatuur, een keyboard en een gitaar. De stem van Berber zweeft van noot naar noot – de hoge tonen zijn indrukwekkend, maar haar donkere, lage borststem is simpelweg eerbiedwekkend. De vreemde sampletjes en deuntjes geven de muziek een soort kinderlijke aspect terwijl de duistere harmonie van de toetsen en de gitaar een mysterieuze dimensie toevoegt aan het geheel. Het geluid doet denken aan de Velvet Underground en Jefferson Airplane uit de jaren 60 – een knap geluid om te horen van een band uit 2010.

 

Dan is het aan Palmbomen om het feest naar een volgend level te brengen. De naam geeft de indruk dat het een meermansformatie is maar toch staat er maar een man op het podium - als een gestoorde professor in zijn laboratorium. Met een zwaar stomende rookmachine achter zijn installatie en een felle lichtshow is het moeilijk je ogen open te houden en de trippende beats laten het hart sneller kloppen. Zijn stem is zwaar gefilterd en klinkt bijna als een kinderstem en ligt lekker op de grimey beats – hij maakt hier goed gebruik van. Hij lijkt een nieuw genre te omhelzen – discopunk; stiekem toch wel leuk!

 

De laatste band The Enablers komt, tegen de 3VOOR12/Amsterdam traditie in, uit San Fransisco en is absoluut de knaller van de avond. Dit zijn duidelijk ervaren muzikanten, met zwaar versleten gitaren, zonder bassist, een drummer en een zanger maken ze de inmiddels volle zaal helemaal gek. Weer doet deze muziek denken aan iets van voor onze tijd, de gedichten die worden opgedragen door zanger Pete hebben iets weg van de stijl die Morrison veertig jaar geleden groot maakte, terwijl zijn baritonstem en intonatie meer aan Joy Division of The Stranglers doen denken. Drummer Yuma doet het met zijn hele lichaam en de twee gitaristen Joe en Kevin brengen het geheel naar een scheurend hoogtepunt. Ze maken veel gebruik van verschillende maten waardoor hun geluid op geen enkel moment verveeld of clichématig overkomt.

Een mooi begin van een uit de hand gelopen Koninginnenacht in Amsterdam.

Gezien: Bebe Fang, Palmbomen en The Enablers, De Nieuwe Anita, 28 april 2010.