Knalpot over hun vijf buitenlandse tours en albumplannen

"Het is het moment waar je de diepte in gaat met je kunst - met de muziek"

Tekst: Eyal van der Reep. ,

Vanuit het niets stond in Nederland een duo op met een overweldigend geluid, Knalpot. De twee, oorspronkelijk uit Oostenrijk en Frankrijk maken zware electro met struikelbeats. Voor sommigen wat al te onnavolgbaar, voor anderen de beste Nederlandse nieuwkomer van de afgelopen twee jaar. 3VOOR12/Amsterdam spreekt gitarist Raphael Vanoli op het terras van MuzyQ, hun nieuwe oefenruimte. “Drie weken elke dag spelen, dat vinden we geweldig.”

"Het is het moment waar je de diepte in gaat met je kunst - met de muziek"

Vanuit het niets stond in Nederland een duo op met een overweldigend geluid, Knalpot. De twee, oorspronkelijk uit Oostenrijk en Frankrijk maken zware electro met struikelbeats. Voor sommigen wat al te onnavolgbaar, voor anderen de beste Nederlandse nieuwkomer van de afgelopen twee jaar. Niet voor niets stond het duo snel na het debuut op Lowlands, in een uitverkochte Trouw bij Amsterdam Dance Event en op Noorderslag. Op 11 juli staan ze zelfs op North Sea Jazz.

Maar er is meer. Ze doen in mei een drie weken durende tour samen met Viral Radio-oprichter en programmeur DJ Juha. Daarnaast wachten hun fans op het uitkomen van een opvolger van hun debuut-EP Serious Outtakes. 3VOOR12/Amsterdam spreekt gitarist Raphael Vanoli op het terras van MuzyQ, hun nieuwe oefenruimte.

3VOOR12/Amsterdam: Wat is het leuke aan touren in het buitenland?

Raphael Vanoli: “Het is veel leuker om zo lang aaneengesloten te spelen, dan steeds een los optreden te doen. Daarom treden we zo ongeveer even veel in het buitenland als in Nederland op. Je krijgt geen slaapplek, behalve als je in Groningen of Zeeland speelt. Dus je moet na het optreden weer naar het huis.

“Drie weken elke dag spelen, dat vinden we geweldig. Het is het moment waar je de diepte in gaat met je kunst - met de muziek. Je bent alleen met de muziek en je hebt de druk van elke avond iets goeds neerzetten. Het is de beste leerschool voor een muzikant.”

Doen jullie naast optreden nog iets anders deze tour?

“We gaan niet alleen op tour, we gaan ook de studio in. Sarazwati Studios, een top class studio in the middle of nowwhere, ergens in Polen. De eigenaar kennen we nog van onze studietijd. Daar gaan we vier dagen opnemen, om ‘s avonds elders op te treden.”

Er zijn dus plannen voor een album?

 “We hebben nog geen concrete plannen. We nemen heel vaak gewoon iets op, een pre-productie. We gebruiken heel veel apparatuur, dus dan kunnen we horen hoe het klinkt. We zijn alleen maar aan het spelen. Gerri (red.: Jäger, de drummer van Knalpot) speelt bijvoorbeeld ook bij Brown vs. Brown. Daar ligt nu onze aandacht. En hier gaan we ook veel oefenen en jammen (wijst naar MuzyQ). We kunnen hier ook opnemen, gewoon Do It Yourself. Volgens mij kan het album hier zelfs opgenomen worden. Onze geluidsman is ontzettend goed, daar kunnen we op vertrouwen.

Jullie hebben ontzettend veel apparatuur. Alleen al voor de gitaar heb je tientallen pedaaltjes. Is het moeilijk om een geschikte oefenruimte te vinden?
“We hebben juist weinig nodig. Als de drums maar goed klinken. Ik ben er zelf heel flexibel in: Zet een ambience microfoon neer en ik ben klaar om op te nemen. We hebben het liefst wel een mooie oude houten ruimte hoor, zoals die in Polen. Moeilijker dan het opnemen zelf is het gedeelte vóór het opnemen, dat duurt lang. We zijn erg perfectionistisch over het materiaal dat we maken.”

Zijn er verder nog plannen?
“We gaat op tour door Amerika samen met Controllar, twee van onze vrienden. De toetsenist komt op Minneapolis, dus ze hebben daar veel contacten. Daarnaast maakte de Amerikaanse Martha Colburne een clip voor ons, dat deed ze eerder voor onder andere Deerhoof. Zij zal ook een deel van de tour mee pakken. We gaan met een busje helemaal vanaf de oostkust naar New Jersey en dan het land in. Ik bedenk me net, we gaan waarschijnlijk ook nog naar Scandinavië, de Baltische Staten en Italië. Dus we hebben alweer vijf tours gepland staan voor dit jaar.”

Knalpot heeft slechts enkele optredens in Nederland staan:

28 mei in Oude RKZ, Groningen
29 mei in de Klos, Emmeloord
03 juni in Studio Loos, Den Haag
11 juli op North Sea Jazz Festival, Rotterdam