Jarig Undercover geeft zich bloot in Flexbar

Klein maar fijn feest blijft zichzelf ook na twee jaar trouw

Tekst: Robbie van Zoggel | Beeld: Reza Schott, Robbie van Zoggel ,

Goed doorhalen in het Westerpark? Het kan en het mag bij Undercover in de Flexbar. Met een lange nacht en interessante gast-dj’s maken Cleo en Vance naam met een goed bewaard succesnummer.

Klein maar fijn feest blijft zichzelf ook na twee jaar trouw

Hoe kan het toch dat een gewilde uitgaanslocatie als het Westerpark er een ongewild moeilijk nachtleven op na houdt? De eerste echte club in het park, de Flexbar, kan dit beamen. Zij wilden meeliften op de stormachtige ontwikkeling van Cultuurpark Westergasfabriek maar het blijkt lastig om op deze plek publiek te trekken en vast te houden. Inmiddels wordt de club dan ook gebruikt als vergaderruimte.

Het weerhield Cleo en Vance van Undercover er in ieder geval niet van hier hun tweejarig bestaan te vieren. Het draaiende duo is nog altijd overtuigd van hun concept. Met hun eigenzinnige en atypische soort electro en techno verkiezen ze het fijnproeven boven het makkelijk scoren. Ook het afwisselen tussen Gent, omdat Cleo een Belgische is, en Amsterdam zorgt ervoor dat ze een frisse kijk op hun feest houden. Ze bieden hun trouwe volgers zelfs spotgoedkope busritten aan van en naar de Gentse editie. Een gouden tip.

Deze avond wordt met Bear afgetrapt, die een serie van veel eigen producties de zaal in knalt. Net als zijn collega’s Palmbomen en Renkas bouwt hij aan een nieuw genre disco met de technologie en het gevoel van 2010. Hun label NON records voert een charmeoffensief want ze zijn momenteel bijna op elke plek in Amsterdam te bewonderen.

Naast de vertrouwde sythesizers van de tachtiger jaren zijn de gevarieerde vocalen en opstuwende baslijnen een terugkomend stijlmiddel van Bear. Het publiek dat binnendruppelt hapt onmiddellijk toe bij dit strakke geluid. De twist met het werk van Calvin Harris is aanwezig. Deze Schotse producer blies het genre succesvol een nieuw leven in met het toepasselijke album I Created Disco uit 2007. Bear gaat echter ruiger te werk en maakt zonder gimmick disco zeer dansbaar.

Van een behoorlijk ander kaliber is Bart B More. Op de climax van zijn set krijgt hij iedereen op de knieën voor een gezamenlijke high five. Zijn stijl is in de basis electro of techno maar neigt soms zelfs naar hardstyle. Het klinkt erg strak en opgepompt. Tenzij je op tijd naar huis gaat is er geen ontsnappen meer aan. Het voelt even alsof de Flexbar het feest van het jaar weggeeft.

Alsof het zo bedoelt is, doet The Proxy er een schepje bovenop. Of beter gezegd, wat een luxe voor deze Rus om de uitgelaten sfeer vast te houden. Dit doet hij ook met wat hardere electro maar dan een tandje vriendelijker. Waar Bart B het deze avond moet hebben van enkele uitschieters, is The Proxy duidelijk bedreven in het consistent draaien. Tijdens deze set promoot hij bovendien zijn nieuwe album.

De verjaardag mag niet voorbij gaan zonder inbreng van de gastvrouw en gastheer zelf. Ze onderscheiden zich van hun gastoptredens met een perfect uitgebalanceerde set elektro- en technoplaten. Het danst heerlijk weg zonder dat ze nadrukkelijk willen scoren met hits. Dat is een kwaliteit die niet zomaar meteen door iedereen overgenomen wordt. Jammer is dan ook dat veel mensen het einde van hun set niet meemaken en het bed al gevonden hebben.

Toch spreken ze van geluk dat de Flexbar deze nacht erg goed gevuld is en leggen dit nota bene zelf de hele nacht op film vast. Het is leuk om te zien dat ze het feest van voor naar achter in eigen hand hebben. De zus van Vance danst toevallig naast me mee op hun set. Ze onderstreept dat het feest gelukkig nog steeds kleinschalig is. “Omdat het geen hype is, gaat het na een tijd ook niet over een hoogtepunt.”, bedachten we die nacht. Dat lijkt een fijne theorie in feestjesland. Het is dus gevaarlijk om te zeggen dat Undercover zeker de moeite waard is. Ook al ga je hiervoor naar de Flexbar. Ze schuiven daar graag de tafels en stoelen opzij voor een volgende twee jaar Undercover.

Gezien: Undercover, 2 jarig jubileum, Flexbar, Vrijdag 7 mei 2010