De favorieten van... Maurino Alarcón - TenTemPiés

Mensen inspireren en laten dansen, Manu Chao, Pablo Milanes en Jimi

3VOOR12 Amsterdam ,

In onze vaste rubriek 'De favorieten van...' zetten Amsterdammers uit de muziekscene hun beste en slechtste muzikale ervaringen op een rijtje. In deze aflevering Maurino Alarcón, bandleider van TenTemPiés. TenTemPiés speelt op woensdag 26 mei op de 3VOOR12/Amsterdam Clubavond in Bitterzoet samen met Caspian Hat Dance en The Pedro Delgados.

Mensen inspireren en laten dansen, Manu Chao, Pablo Milanes en Jimi

In onze vaste rubriek 'De favorieten van...' zetten Amsterdammers uit de muziekscene hun beste en slechtste muzikale ervaringen op een rijtje. In deze aflevering Maurino Alarcón, bandleider van TenTemPiés. TenTemPiés speelt op woensdag 26 mei op de 3VOOR12/Amsterdam Clubavond in Bitterzoet samen met Caspian Hat Dance en The Pedro Delgados.

Wat is volgens jou het beste album ooit? Waarom?
Haha, ik denk dat per definitie vreemd is om kunst of expressievormen te proberen te definiëren en beoordelen. Onmogelijk zelfs. Maar om dit interview niet totaal leeg te laten, zal ik de vraag proberen te beantwoorden vanuit mijn eigen perspectief... Ik zal er een paar geven en dan mag je zelf kiezen: Electric Ladyland van Jimi Hendrix; Babylon By Bus van Bob Marley; El Derecho de Vivir en Paz van Victor Jara; Morrison Hotel van The Doors... Zo veel... Niet alleen vanwege de muziek, maar ook door de betekenis die de muziek in die tijd had.

Wat is volgens jou het slechtste album ooit? Waarom?
Ik zou het je niet kunnen zeggen, ik probeer ver van ze vandaan te blijven! ;-)

Wat is het beste optreden waar je ooit heen geweest bent? Waarom?
Ik denk de eerste keer dat ik Manu Chao & Radio Bemba live zag. Ik kwam erachter dat de manier waarop zij zo'n groot feest maakten en het publiek gaven wat het wilde, de manier was waarop ik zelf ook muziek wilde maken en shows wilde geven.

Wat is het slechtste optreden waar je ooit heen geweest bent? Waarom?
Elke artiest die te laat opkomt en te vroeg weer weggaat.

Wat was de eerste cd/lp die je ooit kocht? Waarom?
Ik luisterde alleen naar platen van mijn ouders of vrienden en kopieerde dingen op tape.

Wat is je favoriete 'foute' plaat? Waarom?
Als je André Hazes 'fout' noemt, zijn al zijn platen mijn favorieten.

Wat is volgens jou het beste nummer aller tijden? Waarom?
Ik gok dat je deze niet kent, maar voor mij is “Yo pisaré las calles nuevamente” van Pablo Milanes één van de beste nummers ooit. Het gaat over terugkomen in Chili nadat de dictatuur is gevallen. Dat nummer betekent heel veel voor mij.

Wat is volgens jou het slechtste nummer aller tijden? Waarom?
Nummers die zijn geschreven om te verkopen.

Wat was je meest bizarre optreedervaring?
Meest bizarre.. Ik denk op een Halloween feest in Amsterdam Noord, waar we op het laatste moment bedachten dat we onze gezichten gingen schminken. Ja, dat was leuk.

Heb je rituelen voor je gaat optreden? Zo ja, welke?
Natuurlijk! Ik kan ze niet allemaal noemen, maar we zijn graag even samen voordat we het podium opgaan, alleen de crew. Chillen, opwarmen en een beetje geinen. Ik spring ook altijd een beetje rond om het bloed goed te laten stromen. Nu ik dit beschrijf krijg ik zin om te spelen!

Wat was het eerste liedje dat je kon zingen/ spelen?
Iets wat ik leerde op de klassieke Spaanse gitaar manier. Ik vond het toen heel erg saai, maar nu zou ik willen dat ik het nog ergens had.

Wie is je grootste fan?
Mijn moeder!

Club of festival?
Club, omdat je daar een persoonlijkere en intiemere show uit krijgt.. Maar een festival maakt me altijd wel eerder enthousiast voordat we moeten spelen... Ik weet het niet. Ik denk toch dat ik toch voor festival ga, maar dit is een erg lastige vraag!

Wat zing je graag onder de douche?
Ik houd niet van zingen onder de douche. Ik hou er wel van om nieuwe ideeën voor nummers te bedenken onder de douche.

Voor wie zou je wel eens een serenade willen zingen?
Ik zou het niet echt een serenade noemen, maar één van mijn grootste dromen is om voor een publiek te zingen die geïnspireerd kunnen worden door de muziek waarop ze aan het dansen zijn en voelen dat ze alles kunnen veranderen dat ze moeten veranderen, zodat ze hun eigen en andermans levens kunnne verbeteren.

Welke muzikant zou je wel eens voor een dag willen zijn?
Jimi.