Coparck neemt afscheid van Amsterdam

Na tien jaar houden de Amsterdammers het voor gezien en spelen voor het laatst in Paradiso

Tekst: Rogier Tacke | Foto's: Pim Hendriksen ,

"De band heeft zijn artistieke hoogtepunt bereikt", laat Coparck begin dit jaar bij het aankondigen van hun scheiden optekenen. Het is moeilijk om te zeggen of het hoogtepunt inderdaad is bereikt. Coparcks laatste cd viel vergeleken met eerder materiaal namelijk wat tegen, terwijl er in de toekomst wellicht fantastisch werk gemaakt had kunnen worden.

Na tien jaar houden de Amsterdammers het voor gezien en spelen voor het laatst in Paradiso

Coparck heeft stevige wortels in de Amsterdamse muziekscene. Het besluit dat de vier er na tien jaar mee ophouden kwam onverwachts, maar is tegelijk begrijpelijk. Verandering van spijs doet eten. Een recent soloproject van zanger Odilo Girod bewijst dat.

Echter geen afscheid zonder een afscheidsconcert in de Paradiso. Toch dé poptempel waar een band als Coparck na een carrière van tien jaar moet afsluiten. Ongeveer zeshonderd man hebben voorafgaand aan Koninginnenacht de moeite genomen om voor de laatste keer van Coparck te kunnen genieten. Paradiso is daarmee bij lange na niet vol.

De zaal is voor het grootste deel gevuld met echte fans. Door hen wordt aandachtig geluisterd. De mensen achterin, die meer voor een avondje uit dan de band zelf zijn gekomen, worden, geheel in lijn met de laatste ontwikkeling op het gebied van concertbezoek, geregeld gemaand tot stilte. Dat vragen om stilte begint zo langzamerhand irritanter te worden dan het gepraat zelf. Paradiso blijft een kerk, maar niet bepaald het soort waar men zich gedurende een concert doodstil moet houden.

Coparck is niet het type band dat met een gigantische muur van geluid het publiek omver blaast. Ze spelen het soort muziek waar je de tijd voor moet nemen om het allemaal goed te begrijpen, zowel tekstueel als qua arrangement. Af en toe schieten de heren even uit. Dat is een welkome afwisseling want het is niet altijd even makkelijk om de aandacht erbij te houden. Het ontbreekt de band simpel gezegd aan een paar goede knallers, of in ieder geval liedjes die lekker lang blijven hangen. Het is soms net iets te artistiek. Dit gezegd hebbende mag kaasreclamehit The World Of Tomorrow niet over het hoofd gezien worden. Het is opvallend dat dertig seconde muziek in een commercial tot op heden het grootste muzikale succes van Coparck is gebleken.

Voordat de heren beginnen aan een toegift, worden de fans bedankt met een diepe buiging. De bandleden zijn duidelijk geëmotioneerd, nu het stoppen echt dichtbij is gekomen. "Mocht je in de buurt zijn, er is nog een mogelijkheid om ons live in Egypte te bezichtigen", wordt de zaal verzekerd. Het viertal sluit de toegift af met The Fifth Season en zo valt het doek voor een Amsterdamse band met een heel behoorlijke staat van dienst en gelukkig genoeg mooie nummers om nog lang van te kunnen genieten. Coparck laat met vier gedegen albums een erfenis achter, waar opvolgers zich op stuk kunnen bijten.

Gezien: Coparck, Paradiso, 29-04-2010