Stukafest combineert een avondje uit en thuis

Amsterdamse studentenhuizen bieden hun woonkamer aan voor culturele activiteiten

Tekst: Rogier Tacke | Foto's: Pim Hendriksen ,

Het Studentenkamer (Stuka) festival is er voor mensen die op woensdagavond wel eens wat anders willen doen dan thuis voetbal kijken. Zo bestaat de kans om een artiest in een wildvreemde woonkamer te bewonderen. Dat levert spannende en afwisselende avonden op.

Amsterdamse studentenhuizen bieden hun woonkamer aan voor culturele activiteiten

Het is moeilijk kiezen als je het affiche van het Stukafest 2010 in Amsterdam onder ogen krijgt. Maar liefst twintig studentenhuizen doen mee, terwijl er maar drie rondes van optredens zijn. Wellicht mis je zeventien prachtige intieme performances.

We kozen ervoor in de sfeer van 3VOOR12/Amsterdam te blijven en de volgende acts bij te wonen:

Bij Ayling aan de Nieuwe Leliestraat 83-3: El Pino & The Volunteers

Gelegen in de Jordaan is dit een mooie centrale locatie om te beginnen met het eerste van drie optredens. De sfeervolle woonkamer, die wat weg heeft van een stedelijke hooizolder, is half ontruimd. De mannen van El Pino & The Volunteers hebben hun opstelling en materiaal aangepast aan de gelegenheid. Het drumstel is vervangen door een cajón. Er is nauwelijks versterking. Ze spelen een prachtige ingetogen set.

Het publiek mag verzoekjes doen. Na ieder nummer klinkt luid applaus van de ongeveer dertig toehoorders. Navraag leert dat El Pino vroeger veel in huiskamers speelde. Vandaar dat de band weinig moeite lijkt te hebben met de intimiteit van een concert als dit.

Bij Nina aan de Prinsengracht 159: Coparck

Nina woont hier niet alleen. De woonkamer van een groot grachtenpand dat tien mensen kan huisvesten vormt het decor voor het optreden van de Amsterdamse band Coparck. Na het nieuws van afgelopen week dat Coparck besloten heeft na tien jaar een punt achter de band te zetten, voelt het extra speciaal om in de gelegenheid te zijn deze ervaren rotten in een dergelijke setting te mogen zien spelen.

De niet altijd even toegankelijke muziek van Coparck kan rekenen op een enthousiaste woonkamer, waar ten minste zestig man staat te genieten van een afwisselende show. Als verrassing gaat zanger Odilo Girod bij het voorlaatste nummer midden in de kamer op een stoel staan en bedient toetsenist Maurits de Lange een piepklein keyboardje. Een deel van de kamer is inmiddels luidkeels aan het meezingen. Dit maak je ook in de kleinste cafés niet mee. Een origineel en goed optreden van deze scheidende band.

Bij Tymen aan het Rokin 58-1: Diggy Dex en De dopeste familie

Qua opbouw zit de gekozen route goed in elkaar. Na het ingetogen optreden van El Pino en het al wat uitbundiger Coparck is Diggy Dex de laatste keuze. Begeleid door liveband De dopeste familie zet Diggy de kamer op de kop. Het is een hiphopconcert in het klein. Dat betekent onder meer dat de woonkeuken in tweeën wordt gedeeld en dat er tegen elkaar om het hardst geschreeuwd wordt. Ook wordt het publiek om onderwerpen gevraagd om op te freestylen. Diggy Dex is met duidelijke en vaak vrolijke teksten en lekkere beats een goede toevoeging op dit Studentenkamerfestival.

Een erg enthousiaste show van Diggy Dex vormt een goede afsluiter van drie boeiende optredens bij gastvrije studenten. Liefhebbers gaan naar Club Up voor het Stukafeest, de afterparty van deze afwisselende avond.

Gezien: Stukafest Amsterdam 2010, verschillende locaties in Amsterdam, 24 februari 2010