San Propers plan voor 2010: “Het gaat plaatjes regenen”

Nieuwe releases, album The Dirt Machine zo goed als af

Fiona Fortuin ,

San Proper is sinds 1995 dj, maar eigenlijk nu pas profileert hij zich ook als producer. Voor de komende tijd staan er weer veel releases op de planning, onder meer op Perlon en Rush Hour. "Je moet jezelf leren kennen als muzikant om je eigen weg te kunnen vinden. Ik denk dat ik op dat punt ben gekomen."

Nieuwe releases, album The Dirt Machine zo goed als af

San Proper zou heel graag in Plastic People willen draaien, de Londense club die momenteel met sluiting wordt bedreigd. Enige haast is dus wel geboden. Maar laat San Proper nou net op 5 Days Off voor Four Tet geprogrammeerd staan, die lange tijd resident dj was in Plastic People. “Ik ga zeker mijn best doen en het bij hem aankaarten. Het is alleen jammer dat hij zelf tijdens mijn set in Paradiso bezig is.”

De Amsterdamse house dj dolt maar wat. “Mijn best doe ik sowieso altijd”, voegt hij eraan toe. Plastic People zou heel mooi zijn, maar het is niet zijn doel. Qua buitenlandse optredens gaat het al heel goed. Elke maand speelt hij wel ergens over de grens, zoals afgelopen weekend in Keulen en aankomende zaterdag in Fabric in Engeland.

San Proper is sinds 1995 dj, maar vooral het laatste jaar laat hij zich op veel plekken zien. In hetzelfde weekend dat hij in Keulen speelde, trad hij ook drie keer in eigen land op. Hoe dat na al die jaren komt? San Proper legt het zelf uit: “Draaien is de hustle van de producer. Met je releases krijg je meer aandacht en zo ook meer gigs.”

En dat is wat hij is gaan doen: in 2007 bracht hij de vijfdelige serie Proper’s A’dam Family uit, waarop hij met een stadsgenoten samenwerkte. Maar nu brengt hij ook solo muziek uit; eerder op het Duitse Perlon, momenteel op Dekmantel en op korte termijn staan releases op Redevice, Rush Hour en wederom Perlon op de planning. “Precies wat mijn plan is voor 2010: het gaat plaatjes regenen.”

Voor iemand met al zo’n lange geschiedenis is San Proper relatief laat begonnen met produceren. Daar is een reden voor, vertelt hij. “Ik maakte al wel muziek, maar in het begin dacht ik veel te veel na en te veel in concepten. Zo werkte ik aan een project dat mijn geboortedatum in een verzameling EP’s moest uitdrukken. Ik ben geboren in het jaar 10-12-1977. Daarom zou ik zeven tracks maken die een hommage vormen aan mijn helden, weer zeven andere zouden een andere specifieke stijl vormen. Het plan was om deze samen met nog twee albums  (één met 10 en de ander met 12 tracks), een single en een EP met 9 tracks in een box bij elkaar te brengen en dit als debuut te presenteren. Maar het project strandde in chaos. Het was te hoog gegrepen. Een groot deel van het werk heb ik nog thuis liggen, maar ik zal het nooit uitbrengen. Er is geen lijn in te vinden. Ik wilde teveel, omdat ik bang was saaie muziek te maken.”

Al is er veel tijd overheen gegaan, San Proper is erg gelukkig met waar hij nu staat. “Elke goede dj of producer heeft een eigen karakter, maar daar gaat wel veel tijd aan vooraf. Je moet jezelf leren kennen als muzikant, je eigen weg zien te vinden om je eigen ik sterker te maken. Ik denk dat ik op dat punt ben gekomen. De Proper A’dam Family was om te laten zien waar ik vandaan kom, nu wil ik graag laten zien waar ik solo sta. Ik heb veel meer de controle over wat ik wil.”

Naast zijn eigen optredens en releases, werkt hij momenteel ook aan zijn project The Dirt Machine, samen met vriend Tom Trago. Ze vormen een wave-disco-rock duo. Na de zomer hopen ze hun debuutalbum uit te brengen. Afgelopen weekend was op het Source festival in Utrecht de try-out van hun optreden. San Proper speelt gitaar en percussie, Trago staat achter de synthesizer. Beide zingen. “Vroeger speelde ik in bands, maar ik was helemaal vergeten hoe lekker optreden met instrumenten kan zijn. Het geeft zo’n energie, het was te gek.”

San Proper opent de woensdagavond in de Melkweg tijdens 5 Days Off. Verder zal hij de avond van Dekmantel op de vrijdag in Paradiso bezoeken. “Daar zal ik een signeersessie doen om mijn 'Sex Drive Rhythm EP' op Dekmantel te promoten. Verder ben ik er vooral om met U te dansen”, lacht hij.