Voidd: kraker voor de nachtbraker

Jubilerende Studio 80 op zijn hoogtepunt

Tekst: Jorrit Dijkstra | Beeld: Eline Soumeru ,

De afgelopen dagen was het feest in Studio 80, nog meer dan normaal al het geval is. De club op het Rembrandtplein bestaat immers vijf jaar en iedere technoliefhebber lijkt daar een graantje van mee te willen pikken. Al helemaal op de jubileumeditie van Voidd op deze zaterdagavond.

Jubilerende Studio 80 op zijn hoogtepunt

De line-up voor vanavond bestaat uit niet minder dan tien deejays. Onder de ‘Voidd’-vlag maken Toni Rios & De Man zonder Schaduw (met een ‘special B2B set’), Onur Özer, David Labeij, Ille Bitch, Wouter de Moor & Gideon Bouwens, Daniel Sanchez, Joey Daniel en Moritz hun opwachting. Omdat de nacht van elf tot tien duurt, is er tijd zat om flinke sets weg te geven. Hoewel Moritz aftrapt met een lekker, enigszins rustige, set van twee uur, wordt hij al snel afgewisseld door Onur Özer, die een vier uur durende set weggeeft van één tot vijf. Het belangrijkste deel van de nacht is daarmee van hem en hij maakt daar gretig gebruik van door zijn set van langzame ‘housy’ techno op te bouwen naar stevig beukende, maar nog steeds melodieuze techno.                                                                              

In de andere zaal wordt gedurende de avond gedacht aan diegene die iets rustigere, lichtere techhouse prefereren. Het zijn Ille Bitch, Wouter de Moor & Gideon Bouwens, Daniel Sanchez en Joey Daniel die daar het publiek vermaken. Hoewel de scheiding, die in Studio 80 wel vaker zichtbaar is, ook nu aanwezig is, stoort het geen moment. In de afgelopen vijf jaar heeft de ‘studio’ dermate veel ervaring opgedaan dat ze geen beginnersfouten meer maken.                          

Getuige van de reputatie van Studio 80 is sowieso de rij die voor de tent staat. Die staat er deze nacht namelijk om twaalf, om twee en ook nog om vier uur. Aangezien het feest tot tien uur doordendert, wat een verademing is voor het Amsterdamse nachtleven, wordt deze editie van Voidd ook als after gebruikt door bezoekers van het Infinity Festival (in Almere) of het in het water gevallen Source Festival (in Utrecht). Maar ook Escape-gangers en bezoekers van omliggende clubs weten hun weg naar Studio 80 na sluitingstijd wel te vinden.

Eigenlijk is zaterdagavond dan ook de laatste echte feestnacht voor hun vijfjarige jubileum. Zondag volgt er nog wel een boottocht, overdag, maar de herinneringen zullen uitgaan naar alle avonden toelopend naar de zaterdagnacht en uiteraard deze nacht zelf. Nadat Özer om vier uur de scepter overgeeft aan David Labeij gaat de avond steeds een tandje harder, sneller, innemender, intiemer en bovenal geïnspireerder. Niet de deejays, maar het publiek lijkt de smaak pas vroeger op de ochtend echt te pakken te hebben, wellicht wetende dat het feestje nog tot tien door duurt. Er is nog een lange weg te gaan.

Studio 80 heeft zich met dit verjaardagfeestje wederom bevestigd als een van de stevigere technoclubs van Amsterdam. Was het nog niet duidelijk geworden de afgelopen vijf jaar, dan zal er na deze zaterdagavond geen twijfel meer over bestaan. Het wachten is op hun tienjarig bestaan, maar dat duurt wederom vijf jaar.

Gezien: Voidd, 5 Jaar Studio 80, Studio 80, 10 juli 2010