Muzikaal shot adrenaline bij presentatie No Ju Ju van Zwart Licht

Zware bassen, zware beats en petjes in Paradiso

Tekst: Armande Harmsen | Foto's: Jimy Silva de Almeida ,

Akwasi, Hayzee en Leeroy van Zwart Licht zijn de weg ingeslagen van dubstep en grime. De showcase wordt aangevuld door nationale en internationale artiesten binnen dit genre. Een shot adrenaline in de vorm van muziek. Oi! presents Mosh!

Zware bassen, zware beats en petjes in Paradiso

De EP-release die vanavond zou plaatsvinden, werd een kleine twee weken geleden verzet naar een nog onbekend later tijdstip waardoor er vanavond geen release, maar een showcase plaatsvindt van de EP No Ju Ju van Zwart Licht. De avond start wat rommelig. Een aantal artiesten is uitgevallen (JME en Maximum) en de eerste artiest in de grote zaal begint anderhalf uur later dan gepland, maar dit doet niet onder voor de sfeer vanavond.

De kleine bovenzaal van Paradiso is voor minder dan de helft gevuld wanneer Cinnaman de avond inluidt. Even later plaatst Hayzee van Zwart Licht zich achter de draaitafel. Wat vrienden en mc’s stappen het podium op en dansen, rappen en boppen hun hoofden mee tijdens zijn set. Aan het einde van het eerste nummer is de zaal tot de nok toe gevuld. Vooraan de zaal dansen en springen mensen enthousiast en energiek hoog boven de menigte uit op de meeslepende en snelle beats die deze man brengt. De toon voor de avond lijkt hiermee te zijn gezet.

Hierna vindt er veel heen en weer geloop plaats tussen de kleine en grote zaal, in afwachting van de verschillende artiesten die optreden totdat Zwart Licht het podium zal bestijgen. Het gemixte publiek bestaat vanavond onder andere uit vrienden van de artiesten en tieners met petjes.

Als het rustiger wordt in de wandelgangen blijkt dat veel mensen in de kleine zaal zijn voor NoizBoiz, gevolgd door Skinto. Deze twee acts proberen het publiek op te zwepen, wat aardig lijkt te lukken aangezien meer dan de helft van de zaal wild dansend en springend meedoet met Skinto, die over eindeloos veel energie lijkt te beschikken. Dit werkt aanstekelijk. De snelle rhymes van deze ADHD-rapper zijn goed te verstaan. “Ben je moe?” “Hell no,” antwoordt het publiek luidkeels.

Vol adrenaline begeven de eerste mensen zich na afloop van het optreden richting de grote zaal, waar Terrah Danjah inmiddels draait. Er wordt door enkelen gedanst, maar het merendeel van het aanwezige publiek kijkt afwachtend rond richting podium, zoekend naar de drie mannen van Zwart Licht. Om half twee ‘s nachts beginnen de mannen en al vanaf de eerste beat is het feest. Artiesten en vrienden verzamelen zich achter Zwart Licht op het podium tijdens de set. Ondanks dat de bas via de vloer en je onderbuik doordreunt en Akwasi en Leeroy niet heel goed zijn te verstaan, maakt hun stage performance dit meer dan goed.

Een sterk punt van dit optreden en deze artiesten is het contact met het publiek. Terwijl de drie-eenheid een aantal nieuwe nummers brengt, wordt er gestagedived en gegooid met water en handdoeken. Tieners hangen aan stellages voor de draaitafel van Hayzee en de eerste pits ontstaan. Er wordt gesprongen op de beats, door zowel Zwart Licht zelf als het publiek, alsof hun leven er vanaf hangt. De energie die vrijkomt tijdens het optreden is immens.

Als Blazin’ wordt ingestart, volgt er luid gejuich uit de zaal. De set wordt kort gestopt, waarbij wordt gezegd dat ‘dit’ vroeger was. Desalniettemin wordt het nummer opnieuw gestart en volledig gebracht, waardoor de pit vooraan alleen maar heftiger en groter wordt. Na Blazin’ wordt er nog een nieuwe mix van Hayzee gepresenteerd en dan is het klaar. Een kort optreden, maar indrukwekkend om te zien hoe deze mannen de hele zaal naar hun hand zetten en het publiek helemaal uit zijn dak laten gaan.

Gomes verschijnt voor een dj-set nadat Zwart Licht het podium heeft verlaten en het feest gaat verder in de twee zalen en kelder van Paradiso, met onder meer FS Green en Grote Prijs-halve finalisten Boef en de Gelogeerde Aap. Als je vanavond Zwart Licht hebt gemist, is er komende week nog een kans om ze te zien. Zondag 25 juli treedt Zwart Licht op in het Vondelpark Openluchttheater, gevolgd door Flinke Namen en Brainpower.

Gezien: Mosh!/No Ju Ju EP showcase, Paradiso, vrijdag 16 juli 2010