Hollandse Nieuwe Palmbomen maakt analoge disco met een tropisch gevoel

“Ik hou van tropische zwemparadijzen”

3VOOR12 NL Eelco Couvreur ,

De uptempo discotrack van Kai Hugo alias Palmbomen werd geselecteerd voor de verse Hollandse Nieuwe compilatie. Op 14 juli komt zijn eerste EP uit op het Amsterdamse NON Records. Tijd voor een introductie.

“Ik hou van tropische zwemparadijzen”

Waar Kai Hugo, alias Palmbomen zijn inspiratie vandaan haalt? “Artiesten als Tom Tom Club, ESG, Daft Punk, uit de oude vocoder van I-F en een Nintendo 64.” Zijn track See werd geselecteerd voor aflevering nummer acht van de Hollandse Nieuwe en klinkt als een kruising tussen de disco van Giorgo Moroder en de krautrock van Kraftwerk. “Ik hou van analoge muziek.”

“De naam Palmbomen heb ik overgehouden aan een project uit het verleden,” legt Hugo uit. “Ik hou van tropische zwemparadijzen en Palmbomen vond ik behoorlijk tropisch klinken. Ik probeer altijd wel een soort warm en onbezorgd gevoel in mijn muziek te leggen.”

Hugo werkt in zijn studio in Amsterdam het liefst met analoge apparatuur en sleept voor een live optreden graag zijn antieke synths mee het podium op. “Het is gewoon lekker om aan knoppen te draaien, om echt iets in je handen te hebben als je muziek maakt. Bovendien word ik geïnspireerd door muziek die met analoge bakken is geproduceerd. Italo disco, synth pop uit de jaren zestig maar ook bossanova en dingen als Daft Punk en Mr. Oizo.”

De eerste EP van Palmbomen komt uit op NON Records. Moon Children wordt officieel gepresenteerd op woensdag 14 juli in de Amsterdamse Trouw. Ook het eerdergenoemde See vinden we terug op de EP, die verder vooral bestaat uit platen die een stuk langzamer zijn dan de track die op de Hollandse Nieuwe compilatie staat. “Veel elektronische muziek wordt standaard geproduceerd op 120 BPM, maar ik vind het prettig om daar van af te wijken.”

En dus horen we trage, soms melancholische disco met veel vocalen. “Ik heb ooit de oude vocoder van I-F (Ferenc van der Sluijs, de man achter Intergalactic FM en electrolegende red.) gekocht. Ook heb ik een mengtafel die vroeger door de NOS werd gebruikt om voetbalcommentaar mee uit te zenden. Mijn collectie instrumenten verandert constant." 

De Moon Children EP van Palmbomen wordt op woensdag 14 juli gepresenteerd op de NON Records labelavond in de Amsterdamse Trouw. Op de Palmbomen Facebook pagina is de track Galore gratis te downloaden.