Hoe Is Het Met...? ska-formatie The Upsessions

'Eigenlijk zijn we een soul- en funkband'

Tekst: Jannie Post ,

De band The Upsessions bestaat inmiddels vijf jaar, heeft twee albums uitgebracht en op de grootste Europese skafestivals gestaan. Wat nog ontbrak was een contract bij een Nederlands platenlabel. Met een deal bij Excelsior is ook deze hobbel genomen. Een band volop in beweging, dus tijd om even met ze bij te praten.

'Eigenlijk zijn we een soul- en funkband'

De Nederlandse ska- en reggaeband The Upsessions is ruim vijf jaar geleden opgericht door Giel Mulder en Boss van Trigt. Sindsdien hebben ze op de grootste Europese festivals gespeeld en twee albums uitbracht. In juni heeft Excelsior Recordings het laatste album, Beat You Reggae, opnieuw uitgebracht. 3voor12/Amsterdam belde met trombonespeler en medeoprichter van de band, Giel Mulder.

De muziek van The Upsessions wordt getypeerd als ska-reggae met een 60'er jaren sound, maar volgens Giel ligt dat genuanceerder. “Wij maken eigenlijk helemaal geen typische ska. Bij ska denken mensen meteen aan stuitermuziek dat ergens in het midden ligt tussen carnaval en hoempapa; wij maken eigenlijk soulmuziek. Ik denk dat je ons daarom beter een soul- of een funkband kunt noemen, ondanks het feit dat het technisch gezien toch ska en reggae is.”

De nieuwe uitgave van het album bij Excelsior is voor de band dan ook een bevestiging dat zij niet een van de vele skabands in Nederland zijn, maar een band met een eigen gezicht. “Voor onze ontwikkeling betekent deze platendeal heel veel. Door de vele optredens in het buitenland zijn we in Nederland tot nu toe relatief onbekend gebleven. Nu hebben wij zelf bedacht dat Excelsior ons net dat ene zetje kan geven om ook in eigen land door te breken. Ik heb het idee dat het snel gaat sinds het bekend is dat wij bij dit label ondergebracht zijn”. Zo vertelt Giel, met enige trots in zijn stem, dat dagblad De Pers de band tipt als een van de leukste festivalacts van deze zomer. “Dat had ik een paar jaar geleden niet durven denken. Überhaupt dat dit een skaband in Nederland zou overkomen, laat staan dat ik daar zelf in zou spelen“.

Een duidelijk handelsmerk van de band zijn de groengele trainingspakken. Toch zit het unieke van de band volgens de oprichter niet in de outfits, maar veel meer in een muziekstijl die in Nederland nauwelijks gespeeld wordt. “Er is slechts één vergelijkbare band, maar die presenteren zich weer volledig anders. Dat maakt ons eigen en uniek in Nederland en misschien zelfs wel in Europa. Daarnaast zijn we erg toegankelijk. Het is te gek dat je als band voor allerlei jonge mensen kunt spelen die keihard uit hun dak gaan voor het podium, en hun ouders die achteraan staan het ook supergoede muziek vinden.”

Ondanks dat de band muziek wil maken voor een brede doelgroep, zijn ze niet commercieel te noemen. “Commercieel betekent dat je iets maakt om daar zoveel mogelijk van te kunnen verkopen. Ons motto is eerder dat muziek pijn moet doen, dan dat iemand zich er misschien aan kan bezeren. Wij houden toch van orgeltjes die uit de bocht vliegen en om regelmatig door een nummer heen te gillen. Dat is niet heel erg Jaap of Jamaï (resp. winnaar van X-factor en Idols). Ik vind dat het grote geld geen doel mag zijn, tenminste niet voor mij. Het gaat mij erom dat ik er lol aan beleef. Maar als ik voor het geld kan kiezen zonder dat ik aan lol hoef in te boeten...geld is geld. We blijven toch Nederlanders natuurlijk”.

Hoewel het album Beat You Reggae net is verschenen denkt de band al aan het derde album. “De meeste liedjes zijn in ons hoofd al af. Die zijn we aan het instuderen en sommige spelen we al live. Waarschijnlijk beginnen we in september met de opnames, maar daar mag je ons nog niet op vastpinnen.”

Tot die tijd is er nog volop mogelijkheid om de band live te aanschouwen: ze staan op Zwarte Cross en Into the Great Wide Open, en op donderdag 8 juli staan zijn met hun helden van Toots And The Maytals op het Reggae Ska Festival in de Melkweg.