Hoe is het met..... Jacco de Greeuw

Voormalig Johan-frontman bekommert zich niet meer om wat men denkt

Tekst: Jannie Post Foto: Remco Brinkhuis ,

Op 26 augustus 2009 ging er een schok door muziekminnend Nederland: de band Johan hield op te bestaan. Frontman Jacco de Greeuw trok de stekker eruit en na een korte afscheidstour was het over en uit. 3VOOR12/Amsterdam belde met Jacco om te horen hoe het nu met hem gaat.

Voormalig Johan-frontman bekommert zich niet meer om wat men denkt

Na dertien jaar, vier cd's en talloze optredens was de koek voor Jacco de Greeuw op. Johan hield op te bestaan. 3VOOR12/Amsterdam belt met een opvallend montere Jacco om te vragen hoe het met hem gaat en wat we van hem kunnen verwachten de komende tijd.

Er valt nog even vrij weinig te verwachten, aldus Jacco. “Ik ben voorlopig nog wel even zoet met het schrijven van liedjes. Ik heb de maanden na ons laatste optreden in december eigenlijk niks gedaan. Ik ben nu lekker vrijuit aan het werken. Zeker dit jaar valt er van mij nog weinig te verwachten. Ik wil eerst alles op orde hebben, qua repertoire. Wat dat betreft valt er nog niet veel te melden.”

Je vertelde in een interview destijds dat je stopte met de band om meer artistieke uitdaging te vinden en weer geïnspireerd te raken. Is dat gelukt?
“Ja, dat is wel aan het lukken. Ik merk dat ik me een stuk vrijer voel in wat ik nu aan het maken ben. Ik probeer nu andere stijlen uit. Iets wat voorheen niet mogelijk was omdat je in een band als Johan toch vast zit aan één soort muziek. Vanaf maart, april ben ik weer hard aan het werk, met een open blik. .Wat dat betreft komt het allemaal wel uit zoals ik in mijn hoofd had. Ik heb mezelf wel de deadline gesteld dat ik in december dit jaar voor mezelf eruit wil zijn hoe ik het verder ga doen. Of ik weer een band ga formeren of alleen een album uit ga brengen. Ik hoop dat wat ik ga maken, dan dat volgende jaar uitgebracht wordt. Ik wil wel per se door gaan met het maken van albums, want dat is het leukste wat er is.”

Je stond bekend als Jacco die de mooie liedjes van Johan schreef. Legt dat ook een druk op wat je nu gaat doen?
“Jazeker, maar die druk is er altijd al geweest. Je moet de lat steeds hoger leggen. En dat vind ik ook wel goed hoor, dat heb ik nodig. Ik moet niet te snel tevreden zijn met wat ik doe. Ik vind het een vrij natuurlijk proces dat je steeds maar beter wilt. Ik ben nu ook toe aan andere liedjes. Aan het experimenteren, andere instrumenten gebruiken en met elektronica in de weer. Maar ik denk niet wanneer ik aan het schrijven ben: ‘Oh god, wat zullen ze ervan denken?” Dat ben ik nu kwijt.“

Je hebt wel eens gezegd dat een Nederlandstalig album ook tot de mogelijkheden behoort. Is dat wat we van je kunnen verwachten?
“Ja, dat kan ook. Ik ben allerlei dingen die in mijn hoofd spelen aan het uitproberen. Dus het zou zo maar kunnen dat het een Nederlandstalig album wordt. Alleen is het met de muziek die ik maak wel zo dat je moet oppassen. Kijk, ik wil niet dat het een soort van Bløf wordt, maar het moet ook geen Spinvis worden. Dat is er al, dus het zal wel lastig worden. Maar omdat ik nu toch vrij ben in mijn doen en laten, zou dat toch een leuke zijstap zijn. Toch zal ik ook altijd wel muziek in het Engels blijven maken. Alles ligt nog open. Ik ga nu onder een andere naam opereren en wie weet is dat ook wel een frisse start. Daar hoop ik eigenlijk een beetje op. Ik heb er zin in.”

Dat klinkt allemaal ontzettend positief. Mis je Johan eigenlijk wel?
“Dat wel, ik mis het enorm. Alle clichés die je hiervoor kan bedenken zijn van toepassing. Ik mis die jongens natuurlijk enorm. Met ze op het podium staan, elk weekend spelen. Dat is er natuurlijk al een half jaar niet meer. Het viel niet tegen, maar er was toch wel sprake van een soort gat. Nu begint het wel weer te kriebelen. Als ik naar een bandje sta te kijken, denk ik wel dat ik dat eigenlijk ook weer wil doen. Maar dat ligt allemaal nog ik het verschiet en dat gaat absoluut nog komen. Dat weet ik honderd procent zeker. Ik hoop dat ik voor mezelf genoeg discipline op kan brengen, dat ik volgend jaar weer op het podium sta.”

Heb je nog veel contact met je oude bandleden?
“Ja die spreek ik af en toe nog wel. We hebben laatst toevallig op de bruiloft van Mattijs van Duijvenbode (de toetsenist van Johan, red.) een kleine reünie gedaan. Het voelde meteen weer als vanouds. Het is ook niet uitgesloten dat ik ooit weer met een of meerdere van deze gasten op het podium kom te staan. Waarom niet? Dat hangt natuurlijk ook af van of zij dat willen. Dat is weer een ander verhaal. De kans dat Johan in dezelfde samenstelling terugkomt acht ik zeer klein. Ik denk niet dat je met een band moet stoppen om twee jaar later met dezelfde band weer door te gaan. En al die jongens zitten ook weer onder de pannen. Maar stel je voor dat ik op een gegeven moment een liedje heb waar een mooie baslijn in moet komen of zo, dan weet ik wel wie ik moet hebben. Dan bel ik Diets (Dijkstra, red.). Dat zou zomaar kunnen. We zijn uit elkaar gegaan omdat Johan klaar was, maar niet omdat het tussen ons niet goed zou gaan.”

Het is dus nog even spannend wat we volgend jaar van Jacco de Greeuw kunnen verwachten. Wel is er hoop voor de fans van Johan. Het afscheidsconcert in Paradiso is volledig gefilmd. Mogelijk komt daarvan dit jaar nog een registratie op dvd uit. Een laatste release van Johan.