Amsterdamse vogels trekken naar Parijs

Bird On The Wire verslaat zijn eigen Tour de France

Tekst: Bird on the Wire ,

Na de vuurdoop in Paradiso en een handvol optredens verder, is het trekseizoen naar het buitenland begonnen. Van 20 tot 25 juni 2010 was Bird on the Wire in Parijs. Het was een toer vol moordenaars, dinosaurussen, parken en... een paar eigenaardige Fransen.

Bird On The Wire verslaat zijn eigen Tour de France

Als de band aankomt in Parijs is er al gelijk feest. Ieder jaar viert de stad namelijk het begin van de zomer met een groots straatfeest; Fete de la Musique. En zoals de naam al doet vermoeden gaat het hierbij om muziek. Door heel Parijs spelen bands, rappers, koren en dj’s de hele nacht lang. De jeugd (een mix van Serge Gainsbourg en Brigitte Bardot) danst en maakt muziek.

De niet al te geringe clan van Bird on the Wire neemt elke seconde toe en uiteindelijk vertrekken zij met Belgen, Fransen, Britten, Zweden en Colombianen om op zoek te gaan naar mooie plekken om die avond te gaan spelen. Het eerste optreden geven ze nadat ze een stel kinderen uit een fontein hebben gejaagd. Op de rand van de fontein speelden ze hun eerste set.

Na enkele andere akoestische optredens op straat stranden ze bij een sixties Rolling Stones-achtige band met Frans accent in Le Marais. Bird on the Wire zingt en danst mee en Thijs speelt zelfs nog een solo. Verder wordt er gedanst en gedronken op de straat met bijbehorende gendarmerie en wordt er zelfs nog gevochten. Ach, je bent niet echt in Parijs geweest als je dat niet hebt mee gemaakt. Stad van de revolutie en straatrelletjes, twee doden in Montmartre, waar Bird On The Wire zich die avond later begeeft, maar daar niets van merkt.                                                                                               
Dinsdag speelt Bird on the Wire in Le pop In. Een kleine doch beroemde muziekplek van Parijs, waar Laura Marling onlangs nog speelde. Het concert in de kelder is geweldig, Thijs is nogal ziek van de vorige nacht maar geeft alles en uiteindelijk is het een super optreden. Het is flink vol en het publiek danst. Of het nu aan de wijn ligt of aan de muziek, het is een succes.

Bird on the Wire wordt onder andere gevraagd een filmpje op te nemen voor Blogotheque, een bekende blog waarbij bands worden gefilmd terwijl ze in Parijs op straat spelen. Ze zijn onder andere de makers van de bekende Beirut-clip Nantes. Helaas is de cameraman op vakantie in Afrika, maar het is tof dat ze er zijn en waarschijnlijk gaan ze, tegen de tijd dat het eerste album af is een filmpje met hun opnemen. Ook wordt er een heuse Duitse recensie geschreven die, voor zover onze Duitse kennis het toelaat, behoorlijk positief is.

Zoals gezegd is Thijs deze avond nogal ziek dus gaat hij eerst naar huis. Hij stapt in een taxi en tegelijkertijd wordt hij besprongen door een meisje. Overdonderd rijden ze weg. Het meisje blijkt een voor Louis Vuitton werkende Londense en heeft alleen een hoofd om haar oren uit elkaar te houden. Er is niet echt een redelijk gesprek mee mogelijk, maar aan het einde van de rit betaalt zij zijn taxi en is Bird on the Wire 30 pond rijker. Nu maar wachten op die  tour door de UK.
 
Woensdag speelt Bird on the Wire een akoestische set in de bar Zero Zero. Het staat stampvol, veel mensen die hen de vorige dag hebben gezien zijn er ook weer. Later die avond belandt de band en aanhang toch weer in Le Pop In. Het wordt een interessante avond met een man die zijn rat (Frustration genaamd) cola voert met een rietje en Thijs die een piano optreden weggeeft. Tijdens zijn pianospel komt er een oud Frans mannetje met halve vingers naast hem zitten en begint mee te spelen. Het pianoduel loopt hoog op en wordt steeds luider. Uiteindelijk komt de eigenaar hen vertellen dat de buren klagen en net op datzelfde moment vliegt er een emmer water naar beneden van de bovenburen van Le Pop in. En daar op de stoep zit een kletsnatte Rosa die de emmer water over zich heen heeft gekregen.

Na drie dagen optreden is het donderdag, tijd om de toerist uit te hangen. Dit betekent onder andere het meest geweldige museum ooit (mede mogelijk door onze museologe en ook chauffeur Elsie B. die mee was) bezoeken. Het ‘Musee Histoire National’ is een van de oudste natuurhistorische musea. Het staat vol skeletten, door elkaar en op en onder elkaar. Dinosaurussen, mensen, apen en heel veel vogels komen aan bod. Ook is het een dag van uitrusten en lopen langs de Seine in 30 graden.
 
Waar veel vogels zijn gestorven door de plakkerige, stinkende olie van BP, kan Bird on the Wire niet zonder bestaan. Als ze wegrijden uit Parijs blijkt de benzinemeter op 0 te staan, maar gelukkig is er na enige omweg de redding BP. Met bijna geen enkele vertraging, een unicum voor Bird on the Wire’s doen, komen zij weer veilig aan in Nederland om hun tour te vervolgen. Inmiddels kijken zij uit naar het volgende buitenlandse tripje, en wel naar Dortmund waar ze op het Juicy Beats festival zullen spelen.

Een videocompilatie van de trip is hier te bekijken.