Wie rapt zich een winnaar in de finale van hiphopcontest Most Wanted?

Een diverse avond vol verrassingen

Tekst: Evelien Heuvel | Foto's: Daan van Es ,

Hiphop van Amsterdamse grond. De ene heeft sterke teksten, de andere wint met zijn beats, weer een ander weet een originele show neer te zetten. Maar welke hiphopper(s) heeft wat het nodig heeft om te winnen vanavond

Een diverse avond vol verrassingen

De finale van hiphop contest Most Wanted, georganiseerd door Grap vindt plaats in de oude zaal van de Melkweg. Er zijn tijdens de voorrondes flink wat uiteenlopende talenten verzameld. Het is een strijd tussen de sterkste tekst, de vetste beats en de meest strakke show door: Jewah, Servinio, Mizz CJ, Opium, Insayno, Alsgeroepe, en Patrice.

Jewah trapt af met een stijl die wat afwijkt van de rest maar die commercieel gezien niet eens zo gek lijkt. De vraag is of het in deze hiphop avond past.

Door de show van Servinio lijkt hij de womanizer van de avond. Het siert hem dit keer een stuk postiever dan tijdens de voorrondes. En met de beats is niets mis.

Mizz CJ kwam tijdens haar voorronde beter tot haar recht. Haar raps lijken duidelijk een uitlaatklep en haar teksten zijn sterk. Helaas lijkt het dat ze dit keer haar zenuwen niet onder controle heeft waardoor haar stem soms wat trilt. Ze mist vanavond de overtuiging waarmee ze haar teksten de vorige keer mee wist te brengen.

De combinatie van het prettige stemgeluid en de zware beats van Opium zorgen voor een relax optreden. Opium maakt dit aangename sfeertje af door er met volle zelfvertrouwen te staan zonder  heel hard het publiek te willen overtuigen. Het is een prettig optreden maar echt knallen doet het niet.

Na de eerste vier acts lijkt het publiek wat ingedut maar zonder enige moeite weet Insayno het roer om te gooien met zijn overweldigende energie en sterke raps. Samen met zijn backvocals staan ze stralend te rappen, onder andere over de schizofrenie waar Insayno mee heeft te leven. Ondanks de zware onderwerpen klinkt er positiviteit en optimisme. Volgens zijn eigen teksten “is hij een optimist omdat er geen andere optie is”.  De rapper laat de zaal achter met een dikke stempel van Insayno op hun ziel.

Veel moeite zal het gaan kosten voor de andere hiphoppers om hier overheen te komen. Ze hebben even een aanloopje, maar Alsgeroepe lijkt heel dicht bij te komen. Alsgeroepe heeft er zin in en de grijnzen op hun gezichten verraden het enorme plezier dat deze stoere jongens aan het optreden beleven. Ze hebben een sterk samenspel en wisselen de raps vloeiend af.En zulke sterke beats hebben we deze avond nog niet gehoord.

Patrice beheerst de juiste capaciteiten om zijn enorme zelfspot en kennis in humoristische teksten te om te zetten. Tijdens de voorronde liet Patrice een erg sterke freestyle horen over de politie. Deze act  laat hij helaas vanavond achterwege.

Ome Omar en Kapthijn Kapthijn treden op tijdens het beraad van de jury. De winnaar van hiphop contest Most Wanted is Alsgeroepe.