Het Mortale Tribunaal: April 2010

met zeer goede inzendingen van King Me, House of Cosy Cushions en Lushus

Tekst: Branislav Plesa | Beeld: Jochem Boom ,

Samen met Radio Mortale-dj Christiaan Walraven worden iedere derde vrijdag van de maand binnengekomen demo’s van Nederlandse bandjes besproken. Het panel bestaat uit Jack Pisters, conservatist en onderwijzer voor bands, gitarist van S.C.A.R en oprichter van the Music Matrix op het Javaeilend en Branislav Plesa, verslaggever voor 3VOOR12/Amsterdam.

met zeer goede inzendingen van King Me, House of Cosy Cushions en Lushus

Samen met Radio Mortale-dj Christiaan Walraven worden iedere derde vrijdag van de maand binnengekomen demo’s van Nederlandse bandjes besproken. Het panel bestaat uit Jack Pisters, conservatist en onderwijzer voor bands, gitarist van S.C.A.R en oprichter van the Music Matrix op het Javaeilend en Branislav Plesa, verslaggever voor 3VOOR12/Amsterdam, muzikant en organisator van evenementen.

De kwaliteit van de demo’s in deze uitzending lag hoog, meteen een lekker swingend begin met Think Big van Boemklatsch die dezelfde avond ook hun plaat Spontaneous Combustion presenteerden in de Paradiso.

Big Blue Yonder van Eckhart was de hit van de week en terecht want er was duidelijk goed nagedacht over de compositie, wat een goed geproducete plaat opleverde, de muziek is relaxed en swingend. Bovendien voegden de blazers erg veel toe aan het nummer zonder te overheersen.

The Freshmaker van King Me is een erg ingetogen nummer dat erg gevoelig en droevig aan doet, de doorgerookte whiskeystem voegt veel emotie toe, alhoewel de titel The Freshmaker vrolijker aandoet dan het nummer zelf, geen feestnummer, maar in een rustige setting meer dan toepasselijk.

Good Old Love van House Of Cosy Cushions is een nummer met veel drive, dat spannend blijft ondanks dat het ritme continu hetzelfde is. De toevoeging van violen en een trombone maken het geheel compleet, vooral door goed af te wisselen met heel ingetogen en heel heftig spel. De zang heeft een mooie sound en het nummer is spannend en dynamisch opgebouwd. De plaat van deze Iers/Nederlandse band is al enige tijd uit in Ierland, maar de albumrelease volgt eind mei ook in Nederland.

Plastic van Lushus is een afwisselend, spannend nummer. Het enige wat er aan op te merken valt is dat de cleane zang af en toe wat dun klinkt en de overgang wat geforceerd klinkt. Dit was een punt waar Jack en Branislav het niet over eens waren, Branislav vond namelijk dat dit juist heel goed paste bij de tekstuele inhoud, terwijl Jack vond dat daar aan gewerkt moest worden. Zonder meer een nummer waar goede ideeën in zitten die met iets meer tijd of moeite nog beter naar voren zouden komen.

Wil je de uitzending online terugbeluisteren? Dat kan via deze link.