Funny Trees kijkt in glazen bol voor Amsterdamse talent

En spot Bird On The Wire en New YX in Winston

Tekst: Christiaan Walraven | Beeld: Miguel Ángel Fernández ,

Boekingskantoor Funny Trees organiseert al enige tijd optredens voor jong Nederlands talent. Nu werd het eens tijd om een aantal van de nieuwste acts aan het Amsterdamse publiek voor te stellen in Winston. Bird On The Wire en New YX worden bijgestaan door indieduo Dress in een goed gevulde zaal.

En spot Bird On The Wire en New YX in Winston

Boekingskantoor Funny Trees organiseert al enige tijd optredens voor jong Nederlands talent, waaronder acts als The Secret Love Parade en Chop Wood (Odilo Girod uit Coparck). Nu werd het eens tijd om een aantal van de nieuwste acts aan het Amsterdamse publiek voor te stellen in Winston. Bird On The Wire en New YX worden bijgestaan door indieduo Dress in een goed gevulde zaal.

Opener Dress speelt hun rustige luisterliedjes perfect, maar ex-drummer Maarten Kooijman wordt wel gemist. De zaal van Winston staat altijd al bekend als een zaal waar veel door de muziek heen wordt gepraat en als de band dan zo in uitgeklede vorm speelt, wordt het erg lastig om de aandacht van het publiek vast te houden.

Bird On The Wire, het nieuwe project van Rosa Ronsdorf uit Les Singes, lukt dit een stuk beter. Ze beginnen met prijsnummer Midnight Society en weten daarmee direct de aandacht te pakken. Niet alle nummers zijn even sterk, maar dat wordt een band die zo kort bestaat snel vergeven. Er zijn namelijk nog genoeg sterke nummers te vinden in de set die niet op hun demo staan. Dat belooft nog wat voor de toekomst!

New YX wordt overal gezien als een gloednieuwe band, maar stiekem zijn deze vier jongens en meiden al een paar jaar bezig. Onder de naam Storm speelden ze al door het hele land en onder andere als voorprogramma in Paradiso. Nu ze zich volwassen voelen hebben ze een naamsverandering ondergaan en ontstaat er een tweede leven voor de band.

Het opvallendste verschil met storm is dat er minder synthesizer te vinden is. Verder is het schreeuwerige gitaarbandje gegroeid in hun podiumpresentatie. Ze weten duidelijker wat ze aan het doen zijn en dat komt ze te goede. Nu nog een hit schrijven en Nederland kan niet meer om New YX heen.

Gezien: Funny Trees showcase met Dress, Bird On The Wire en New YX, zaterdag 17 april 2010