Club Air boekt DJ Jean vooral voor de gein

Discotheek in oude iT-pand 29 april open

Atze de Vrieze ,

Eind april is er eindelijk weer leven in de brouwerij in het oude pand van discotheek iT in de Amstelstraat in Amsterdam. 29 april opent Club Air, een ambitieuze discotheek. “Wij zijn geen monotent, enkel gericht op de nieuwste Duitse house. De niches in Amsterdam worden bediend door clubs als Trouw en Studio 80. Wij kiezen voor een brede programmering.”

Discotheek in oude iT-pand 29 april open

Eind april is er eindelijk weer leven in de brouwerij in het oude pand van discotheek iT in de Amstelstraat in Amsterdam. Tijdens de koninginnenacht, 29 april, vindt de eerste officiële avond plaats, met onder meer Sander Kleinenberg, Johnny de Mol en Furrr & Hazendonk achter de draaitafels. Vanaf dat moment zal Club Air vier avonden in de week programmeren. “Air wordt een grote, mooie club met een brede programmering”, zegt mede-eigenaar Sjoerd Wynia. “Tegenwoordig is de trend dat clubs eruit moeten zien als een kale zwarte doos, maar wij hebben ontwerper Marcel Wanders de opdracht gegeven er iets moois van te maken.”

Dat betekent overigens niet dat Air een spierwitte club geworden is. Wanders mocht volgens Wynia voor de muren kiezen uit alle kleuren, als het maar zwart was. “Maar de club is wel aangekleed met onder meer een enorm heftige spiegelwand en een LED-muur. De deurkrukken van de wc’s zijn hoofden van Ken en Barbie. We gaan niet werken met een garderobe, maar met lockers, met daarop foto’s van bezoekers, die we de komende maanden gaan verzamelen. In principe mogen er 1300 mensen in, maar we kunnen we de zaal eenvoudig zo verkleinen dat het met 300 mensen ook gezellig is. De club is gevestigd in een kelder met verschillende niveaus, we kunnen simpel bepaalde delen afsluiten.”

Dat laatste is van belang omdat Air naar eigen zeggen ook avontuurlijk wil programmeren. Dat ligt zo met een eerste blik op de agenda nog niet voor de hand. Een duidelijke lijn is voorlopig nog niet te ontdekken. De eerste weken loopt het programma uiteen van 538’s Dance Department met  Dennis Ruyer tot Kraak & Smaak tot techhouse en minimal met Junior Sanchez, SIS en Makcim. “Wij zijn geen monotent, enkel gericht op de nieuwste Duitse house. De niches in Amsterdam worden bediend door clubs als Trouw en Studio 80. Wij kiezen voor een brede programmering.” De vrijdag- en zaterdagavond hoopt Air het grote uitgaanspubliek te bereiken, de donderdag biedt meer ruimte voor experiment, met resident dj’s als RipTidE en Wanna Be A Star. Wynia hoopt in de toekomst ook showcases te hosten in zijn club.

Dat klinkt ambitieus, maar cutting edge is het programma tot nu toe nog niet bepaald te noemen. Vooral de eigen avond van DJ Jean zal bij menigeen leiden tot een grote frons. De houseveteraan maakte furore in de iT, maar is de laatste jaren weinig te vinden op de podia die er echt toe doen. “Jean heeft eens in de drie maanden een eigen avond. Dat is vooral een geintje. Dat snapt hij zelf ook wel. Na dat ene filmpje op internet lachen veel mensen hem uit, maar wij vinden het leuk om een uitbundige, extravagante avond met hem te doen, met hoeren, taxichauffeurs en travestieten.”