Beans and Fatback: om je vingers bij af te likken

Smakelijke cd-presentatie in Pakhuis Wilhelmina

Tekst: Jannie Post | Foto's: Daan van Es ,

Een optreden in De Wereld Draait Door, een vervroegde start van de verkoop van het album en alleen maar lovende recensies. Het zijn roerige weken voor Onno Smit, oftewel Beans and Fatback. Deze zondagmiddag presenteert hij zijn nieuwe album in Pakhuis Wilhemina.

Smakelijke cd-presentatie in Pakhuis Wilhelmina

Het is een winderige, druilerige zondagmiddag. Een perfecte setting om in Pakhuis Wilhelmina te genieten van de albumrelease van Beans and Fatback tijdens de Gumbo party. De cd Beans and Fatback wordt al voor de officiële presentatie vergeleken met het vroege materiaal van de Stones.

Het verhaal van het album is al vele malen verteld. Zanger Onno Smit (Lefties Soul Connection) had wel ideeën voor een nieuw album, maar geen geld om het te produceren. In ruil voor een maaltijd leverden de muzikanten hun bijdrage aan het album. Artiesten als Daniel Rose (C-Mon & Kypski), Paul Willemsen (Zuco 103), Laurens Joensen & Jet Stevens (Fay Lovsky band), Cody Vogel (Lefties Soul Connection), en Tim Knol werkten mee aan het album. Op Tim Knol na spelen al deze artiesten mee tijdens deze releaseparty.

Na een rustige opening is het feest op het podium met de nummers Downfall en Home Grown Recipe. Zeven topmuzikanten staan op het podium en het enthousiasme spat ervan af. Een combinatie van country en soul, gebrouwen tot blue-eyed country soul. De diepe, rauwe stem van Onno Smit ligt lekker in het gehoor en wordt versterkt door een hele rits aan instrumenten. Koebellen, de mandoline, een hammondorgel en niet één, maar twee drumstellen. Er is geen moment dat één van de muzikanten met lege handen op het podium staat. Bij het nummer Lay Down Speak Low wordt door Toon Oomen een rub-board vakkundig bewerkt met een stel lepels. Hoe kan het ook anders bij een culinair album als dit?

Dan is het tijd voor All I Think About, de eerste single van het album. Eerder deze week is slechts een minuut van het nummer te horen geweest bij De Wereld Draait Door. Na het luisteren van het nummer kan alleen maar geconstateerd worden dat ze bij DWDD heel wat gemist hebben.

Er gebeurt tijdens het optreden van alles op het podium. Muzikanten wisselen elkaar af, ruilen van instrumenten en springen in het rond. Tijd voor rust en bezinning is er bij Roots From My Soul. Een rustige ballad. Geen krijsende orgels zoals we gewend zijn van Onno en zijn mannen bij de Lefties Soul Connection, maar een ingetogen rustige song. Als Onno na dit nummer aangeeft het tempo weer op te zullen voeren, klinkt vanuit de zaal een hartgrondig “Mooi!”.

En als hij zegt dat het tempo opgevoerd wordt, dan gebeurt dit meteen goed. Tijdens het nummer Holding On wordt het publiek getrakteerd op een fantastische drumsolo van beide drummers, Toon Oomen en Cody Vogel. Minutenlang genieten van enkel het geluid van de drums.

Langzaam loopt het optreden op zijn einde. Teksten als “I’m gonna make you love me, till the cows come home” komen voorbij, de band toont nog steeds non-stop energie en de volle zaal geniet. Onno vertelt dat het album inmiddels in de winkel ligt, vergezeld met een kookboek met alle recepten die erbij horen. Bij de uitgang is het voor een speciale prijs te krijgen. “Maak me los, alsjeblieft” vraagt hij aan het publiek, maar dat moet geen probleem zijn na dit smakelijke optreden.

Gezien: Beans and Fatback, zondag 11 april 2010, Pakhuis Wilhelmina