Tweede finalist voor de Winston Popprijs weet te overtuigen

Een mager gevulde Winston resulteert in een minder geïnspireerde halve finale.

Tekst & Foto's: Sander Baks ,

Tijdens de tweede halve finale komen niet alle genomineerden volledig uit de verf. Uiteindelijke winnaar Black Bandit krijgt het publiek mee dankzij een sterke performance.

Een mager gevulde Winston resulteert in een minder geïnspireerde halve finale.

De tweede halve finale van de Winston popprijs zit er op. De avond doet helaas onder voor de eerste halve finale die een dag eerder is gehouden, muzikaal gezien maar ook qua bezoekers valt het nogal tegen.

De eerste band die het podium beklimt, is de Vulgarettes. Het handjevol publiek weet de kunsten te waarderen, maar qua strakheid en setopbouw is er echter nog verbetering mogeljk. De Vulgarettes moet het vooral hebben van een licht erotische/ kinky stage act met bijbehorende interactie met het publiek. Een zware opgave gezien de opkomst.

Encircle heeft het voordeel dat er inmiddels meer mensen de Winston hebben weten te vinden, maar ook deze podiumpresentatie blijft wat achter. De energie komt geheel van de zanger/frontman terwijl de bassist en drummer afwezig verzonken lijken in hun spel. Met slechts een enkele gitaar mist de set breedte in de sound. De composities zijn bij vlagen wel interessant, maar met iets meer dynamiek zou het geheel beter over het voetlicht komen.

Black Bandit pakt de handschoen op die de twee voorgaande bands laten liggen en speelt voor wat het waard is. Een strakke set met een nota bene een zingende drummer. Goede composities en een dynamische performance resulteren in een compleet plaatje. De band Straks is de vierde en voorlaatste band. Het brengt prettige Nederlandse ska/ reggae, maar met weinig vuur door de eentonige opbouw in de set. Dit  valt extra op doordat het type muziek van Straks veel rustiger is dan de muziek van Black Bandit en de afsluiter van de avond, Klopje Popje.

Van deze laatste act zijn de teksten goed en verstaanbaar. Ook op  de muzikale uitvoering is weinig op aan te merken maar de band valt een beetje in een vacuüm. Klopje Popje staat bekend om een overweldigende podiumpresentatie, veel energie en dynamiek. Dit wordt geheel waargemaakt. Geroutineerd wordt een dampende set neergezet. Klopje Popje gaat echter “ over the top”  waardoor het niet serieus genomen wordt. Hierdoor weet de band niet te overtuigen.

De uitkomst van de avond: Black Bandit mag zich terecht finalist noemen van de Winston Popprijs 2009.

Gezien: Winston Popprijs, halve finale 19 september 2009, Winston Kingdom