Cd-presentatie The Moi Non Plus Remixed in W139

Geen remixes, maar wel muur van geluid in kunstgalerie

Jennifer Boomkamp en Remco Brinkhuis ,

Onlangs is de remix-cd van de titelloze debuutplaat van The Moi Non Plus uitgebracht; reden voor een presentatie, al is het strikt genomen geen nieuw werk dat verschijnt. Toch is de opkomst overweldigend en het optreden van The Moi Non Plus ook.

Geen remixes, maar wel muur van geluid in kunstgalerie

Een cd-presentatie in een kunstgalerie? Het geeft maar aan hoe veelzijdig de heren van The Moi Non Plus zijn. W139 vormt het decor voor de presentatie van The Moi Non Plus Remixed. In een ruimte waarin weinig meer stond dan een bank, geluidsapparatuur en de instrumenten trad het duo op.
Maar het duurde even voordat het zover was; er werd de aanwezigen daarvoor gelegenheid geboden in de hal prints te bewonderen, die ook in het boek zitten dat bij het cd’tje hoort. Voor de remix-cd hebben diverse kunstenaars het inmiddels welbekende logo dat op de debuutplaat staat geherinterpreteerd en zijn met hun eigen versies daarvan gekomen. Wat opvalt is dat er veel afbeeldingen van kammen of haren tussen zaten. Uiteraard was het schijfje ook te koop.
Wie dacht op de avond zelf ook de geremixte nummers live te horen te krijgen, kwam bedrogen uit. In plaats daarvan speelde The Moi Non Plus als vanouds hard en overweldigend. Het optreden werd slechts spaarzaam verlicht door twee projectieschermen, een achter het gedeelte waar de band optrad, het andere daar weer recht tegenover. Daarop viel hetzelfde logo te zien dat op de cd staat, maar werd het steeds vervormd. Ook al duurde dat optreden een halfuurtje, het duurde even voordat het publiek na afloop bijgekomen was van de noiserock die als een muur door de zaal ging.
De avond was op muzikaal gebied nog niet voorbij, want speciaal voor deze gelegenheid werd Yobkiss, een soloproject van drummer Paul Borchers, uitgenodigd. Yobkiss betrad het podium in een fout, maar o zo sexy, glitterhemdje. Zijn zwarte handschoenen waren voorzien van roze ledverlichting en als bonus droeg hij een stijlvolle zwarte pruik. Al met al een uitrusting weermee je in deze buurt goed voor de dag kunt komen.
Yobkiss liet tijdens zijn optreden house/dancenummers horen en vulde deze aan door live te drummen. Iets vergelijkbaars vindt soms ook op houseparty’s plaats: live percussion acts die dj’s ondersteunen. Het grote verschil is dat Yobkiss een heel drumstel meeneemt en dat was te horen ook. Het resultaat klinkt goed en Yobkiss laat zien een gevarieerde en strakke drummer te zijn die een heel hoog ritme kan aanhouden. Het publiek swingt en amuseert zich.
En het was nog lang onrustig bij de W139.
 
Gezien: cd-presentatie The Moi Non Plus, W139, 29 mei 2009.