Het Mortale Tribunaal: April 2009

Maandelijkse beoordeling, met deze maand Pow, Lucky Fonz III en Anne Soldaat

Bram Busink ,

Onder de noemer Het Mortale Tribunaal bespreken 3VOOR12/Amsterdam en Radio Mortale iedere derde vrijdag van de maand binnengekomen demo's en ep's van Amsterdamse artiesten. Deze maand beluisteren Christiaan Walraven en 3VOOR12/Amsterdam-redacteur Bram Busink onder andere Pow, Lucky Fonz III en Anne Soldaat.

Maandelijkse beoordeling, met deze maand Pow, Lucky Fonz III en Anne Soldaat

De derde vrijdag van april bij Radio Mortale  is weer aangebroken en dus is het weer tijd voor het maandelijkse Mortale Tribunaal, dit keer met vaste presentator Christiaan Walraven en 3VOOR12/Amsterdam-redacteur Bram Busink. Chris heeft weer wat verse en lang houdbare Nederlandse (en Amsterdamse) plaatjes en demo's uitgezocht om deze uitzending ten gehore te brengen. De inbreng van Chris wordt afgewisseld met enkele lokale favorieten van Bram. Anne Soldaat (voormalig Do-The-Undo en Daryll-Ann) brengt ons Pray For Delay, een vrolijk poprocknummer waar het eigenzinnige stemgeluid van Anne Soldaat net dat beetje meer geeft. Een beetje R.E.M., een beetje Suede? Een beetje vreemd maar best lekker. "Wie weet wordt het de Mortale hit van de week," roept Chris nog.

Na een nummer van Leine wordt de vrolijke sfeer in de uitzending voortgezet door Lucky Fonz III met Summer Day, afkomstig van zijn kersverse derde album. Heel wat anders dan we van Fonz gewend zijn, het is wat minder folk, maar het ligt in ieder geval erg prettig in het gehoor. Hij zingt uitbundig, mompelt minder, en de vollere bezetting van de band met onder meer een piano en een accordeon maakt dit album tot een lekker aanstekelijk, poppy swingjazzplaatje. 

De klassieker van deze week is het funky nummer Bamboo Magic van de Chris Hinze Combination. Chris Hinze, dwarsfluitist en componist maakte internationale faam op het gebied van barok- en jazzmuziek. De dwarsfluitlegende van Nederland (en nee, dat was niet Berdien Stenberg) brengt ons een nummer waar je niet op stil kunt blijven staan.

De derde en laatste track die door Bram en Chris geproefd wordt, heet Dressed To Crash en komt van Pow. Een progressief rocknummertje maar niet zo spannend, is ons oordeel. Verder ligt het gitaarwerk teveel op de voorgrond en dat wordt een beetje irritant. Ondanks dat zal Pow het in ieder geval live wel goed doen bij de skaters. Het uurtje is alweer bijna om bij het Mortale Tribunaal maar toch is er nog ruimte voor een donkerder nummer van Robin Block en een voorproefje van Matik met Play. Een minuut later gaat de gong al. Editie april is weer veel te vlug voorbij.

Luister de uitzending hier terug. Wil je het Mortale Tribunaal volgende keer niet missen? Luister dan op de derde vrijdag van de maand om 20.00 uur naar Radio Mortale op 103.3 FM op de Amsterdamse kabel en 106.8 FM in de ether!