Nederland kan geen genoeg krijgen van Fred again.. Vier jaar geleden kende nog niemand de Brit, inmiddels stond hij al in Ziggodome en vanavond sluit hij een jaar na Down The Rabbit Hole ook Lowlands af met zijn uit het leven gegrepen dance-pop.

Want dat is het idee achter Actual Life, de reeks albums die Fred again.. in 2020 begon: liedjes als een dagboek, gebaseerd op bijdragen van bevriende muzikanten, maar ook op voice messages van vrienden of YouTube-filmpjes waar hij op een regenachtige donderdagmiddag langs klikt. Zo kwam hij in een liedje van Lady Shaw twee zinnen tegen die hem raakten, vertelt hij. ‘I let you take a piece of me. I hope you get the peace you need.’ Is mooi hè. Een beetje week van hart misschien, maar wel mooi. Het is een tekst over vriendschap, vrijgevigheid, intimiteit, terugkerende thema’s. 

Daar loopt Lowlands ook vanavond collectief warm voor. Al ruim voor aanvang gonst het van de verwachtingen bij de Alpha en het lijkt erop dat grote vriendengroepen die op zo’n festival gedurende de dag alle kanten op stuiven hier hebben afgesproken om dit samen mee te maken. Fred again..’s casual hoodie en zijn instrumenten set-up doen het lijken alsof hij dit alles spontaan op je huisfeest komt spelen. Alsof ie niet een of ander bizar getalenteerde multi-instrumentalist is, maar gewoon een van ons. Met slim geplaatste camera’s laat hij ons de hele tijd op de vingers kijken die de piano en de sampler beroeren.

Fred again.. in de Alpha op Lowlands 2024

Pielen en zwelgen

Dit is het succesconcept waarmee Fred again.. in no time zo groot geworden is en hij is daar zelf, zou Wim Kieft zeggen, net ietsje te veel in gaan geloven. In het eerste uur neemt hij namelijk wel erg veel tijd om te pielen en te zwelgen. Het eerste kwartier van de set is een lang intro en na een halfuur begin je te wensen dat ie weer eens met Skrillex op stap gaat in plaats van thuis door mindfullness-Insta-accounts te scrollen.

Gelukkig start hij precies dan ‘Rumble’ in, de vurige track die hij samen met Skrillex en Flowdan maakte, voor de afwisseling op een verhoging midden in de Alpha. En zo gaat het elke keer. Steeds weer laat hij de set inkakken, steeds weer pakt hij de aandacht terug met een flard drum ’n bass of een subtiel Moderat-citaat. Zo ook met een hartverwarmend gastoptreden van Romy, die net een halfuurtje klaar is met haar eigen optreden in de India. ‘You don't have to be so strong. You carry so much on your own’, zingt ze achter Fred’s tafel.

HET CONCERT:
Fred again.., Alpha, zaterdag 17 augustus

HET PUBLIEK:
Alle vriendengroepen verzamelen voor een collectief moment.

WAS HET GOED:
Soms wat langdradig en sentimenteel, maar eindigend in euforie.

 

 

HET MOMENT:

In het lockdown anthem ‘Marea (We’ve Lost Dancing)’ horen we The Blessed Madonna uitleggen hoe cruciaal het bestaan van de dansvloer is en daarmee zet Fred eindelijk zijn finale in. Het tempo gaat omhoog, weg zijn de langdradige neo-klassieke intermezzo’s, althans voor even. Dat werkt goed, lekker losdansen, want het maakt de tent klaar voor een collectieve groepshug in de slotfase. ‘Put your loving arms around me…’ klinkt het uitnodigend. Er is geen xtc voor nodig om hier in een roze wolk te belanden, maar er zijn in het voorste vak een hoop mensen die wel op dit halfuurtje getimed hebben.

 

Volg Lowlands het hele weekend via onze livestream en kijk op zaterdag 17 augustus, 22.05 uur en zondag 18 augustus, 21.10 uur naar de VPRO, NPO 3, of kijk terug via NPO Start

 

Fred again.. in de Alpha op Lowlands 2024