Ergens tussen de Teletubbies, een paniekaanval en de artrock van XTC zit Bumble B. Boy, een gefaalde Australische kinder-entertainer in een imkerpak die live op het podium zijn neuroses eruit rockt. Na de Popronde trok hij op zowel Noorderslag als Grasnapolsky veel bekijks, aankomende zomer staat hij o.a. op Best Kept Secret: ‘Ik wil de energie van een kinderfeestje opschalen naar het grote publiek.’

Daar is-ie dan, Bumble B. Boy op Grasnapolsky, waarvoor iedereen zo lang in de rij heeft gestaan. In een broeierige donkere ruimte waar de zweetdruppels inmiddels wolkjes stoom zijn heet hij ons geheel in de stijl van een animatieteam welkom, gekleed in zijn imkerpak, samen met zijn band in bloemetjespak (en dan niet bloemetjesprint, nee, echt bloempotten). Dat doet hij met een vooraf opgenomen introductiepraatje, want tegen het publiek praten durft-ie niet. 

Maar zijn kinderlijke enthousiasme slaat om zodra hij begint te spelen: hij wordt hysterisch, trekt gekke bekken, het angstzweet druipt van zijn voorhoofd. Ondertussen vliegt er een zwerm bijen over het scherm, rent er een invasieve cameraman rond die niet alleen het zicht blokkeert maar ook nog eens iedereen over z’n kabels laat struikelen, gaat Bumble B. Boy van de zenuwen bijna over z’n nek op het podium én krijgt hij ook nog een ruzie met zijn saxofonist-in-bloempotoutfit. En dat allemaal terwijl hij er een set catchy kinderpunk doorheen blijft duwen. Ze zeggen wel eens dat je van oververhitting kan gaan hallucineren, maar dit was echt. Toch? 

Tja, ga maar eens aan de mensen die al die tijd nog in de rij stonden vertellen wat je zojuist hebt gezien. Was het eigenlijk wel leuk? Ja, absoluut. Was de muziek goed? Zeker, daarover geen twijfel. Maar neemt-ie ons nou in de zeik of is hij echt zo raar? En hoorde dat kokhalzen er nou bij?

Tekst gaat verder onder de foto.

Bumble B. Boy live op Grasnapolsky 2023

Op zoveel van de vragen die je je bedenkt in de koortsdroom die hij ‘kinder-entertainment’ noemt, op zo weinig krijg je er antwoord als je de imker in kwestie – ditmaal zonder pak – tegenover je hebt zitten. Tom Harden heet-ie, de 24-jarige Australische maker van zijn personage Bumble B. Boy. Wat hij überhaupt helemaal aan de andere kant van de wereld doet? Daar wil hij het niet over hebben: ‘Dat heeft te maken met rechtszaken, maar door geheimhoudingsplicht kan ik daar niks over zeggen. Ik maak er liever niet te veel woorden aan vuil. Ik ben bang dat mensen me anders een monster vinden.’ Enfin. 

Hoe mysterieus hij ook is, toch beginnen zijn ogen te glinsteren wanneer ik hem naar zijn jeugd vraag, hoewel die ook lang niet altijd leuk was: ‘Ik ben opgegroeid op het Australische platteland. Ik kreeg thuisonderwijs en was afgeschermd van de buitenwereld. Ik heb daardoor niet echt contact kunnen leggen met anderen.’ In plaats daarvan spendeerde hij zijn jeugd vastgelijmd aan de televisie, en dan specifiek de kinderprogramma's, waar hij naar eigen zeggen al zijn social skills vandaan heeft geplukt. 

Want hoewel hij met zijn punky baslijntjes en hoekige gitaarriffs ergens uit dezelfde vijver lijkt te vissen als arty bands zoals XTC, Talking Heads en Thee Oh Sees (en dan zeker kersvers liedje ‘Bin Day’, dat over het buitenzetten van het vuilnis gaat), zijn juist de dingen die niet zo punk zijn waar hij zijn inspiratie vandaan haalt: De Teletubbies, Australische kinderband The Wiggles en Blue’s Clues (en zelfs VPRO’s Oma Hondje, voor wie het nog kent) zijn Bumble B. Boy’s grootste voorbeelden. Ach, misschien is dat júíst wel heel erg punk. 

En als je grootste helden uit rare televisieprogramma’s komen, waarom stoppen bij muziek? Bumble B. Boy is naar eigen zeggen een echte mediamagnaat, een zakenman, met als doel een Bumble B-imperium waarmee hij kinderlijke positiviteit over de wereld kan verspreiden: ‘Ik zie televisieprogramma’s, nieuws, videospellen, pretparken. Ik ben nu bezig met een televisieprogramma voor NPO. Alles waar je kinderen mee blij kan maken, kan je volwassenen ook blij mee maken. Want wie wil er nou écht volwassen worden? Nostalgie is eigenlijk mijn businessmodel: ik wil een kinderfeestje opschalen naar het grote publiek.’ Daar krijgen we al een klein voorproefje van in zijn kookvideo, al gaat die niet helemaal van een leien dakje:

Tekst gaat verder onder de video.

Rechtszaken, kokhalzen, The Wiggles en een media-imperium, dus. Hoe meer je over Bumble B. Boy leert, hoe minder je ervan snapt, om nog maar te zwijgen over dat pak. Want afgeschermd opgroeien van de buitenwereld, dat bedoelt-ie dus ook letterlijk: het grootste deel van zijn dag spendeert hij achter het netje van zijn imkerpak. En dat is niet zomaar een fashion statement, verzekert hij: ‘Ik ben allergisch voor bijen, dus ik kan niet anders. Nou ja, ik ben nog nooit gestoken, dus ik weet het eigenlijk niet, maar van mijn ouders moest ik mezelf beschermen. Better safe than sorry.’ 

‘Maar’, gaat hij verder, ‘ik kan me ook met ze identificeren. Bijen zijn goed voor de natuur en dat maakt mensen blij. Maar tegelijkertijd wil niemand bij bijen in de buurt zijn. Daar herken ik mezelf wel in. Ik ben best wel off-putting, dat kokhalzen helpt daar niet bij. Ik blijf liever in mijn eigen bubbel. Of imkerpak’.

Nieuwe single ‘Bin Day’ is nu overal te beluisteren. Op zondag 11 juni staat Bumble B. Boy op Best Kept Secret.