Met drie dagen Eurosonic in de benen is het tijd om de score op te maken. Het Amsterdamse drietal Baby's Berserk neemt je mee naar de RoXY met arty wave en slomo house, The Mary Walloppers brengen duivelse dranklieden en het Belgische duo Lander & Adriaan blaast je hersenpan eraf met fusionjazz-meets-UK-clubmuziek. Maar eenzaam op de berg? Daar staat The Haunted Youth, de meest indrukwekkende Belgische band sinds Balthazar.

13. Marina Herlop

'Tadiedadiem. Dum. Dum. Takiedadiem, duda, duda!' Nee, er is geen speld vast te knopen aan het zelfverzonnen taaltje waarin Marina Herlop haar piephoge melodietjes kirt. Ze laat in haar composities klassieke piano-motieven botsen met vooruitstrevende elektronica en maakt met haar stem vocale salto's en pirouetjes in een grappig brabbeltaaltje. 

Voor fans van: Björk en je kinderlijk verwonderen over hele serieuze muziek
Waar hopen we dit te zien: Het Muziekgebouw aan 't IJ en Holland Festival zouden een goeie match zijn

>>> lees meer

12. Catherine Graindorge

De Belgische violiste Catherine Graindorge speelt haar meest recente album Eldorado. Ze verklankt het indringende verhaal met een laag voor laag opgebouwde compositie van haar viool, ondersteund door minimale elektronica. Het is wonderschone muziek, die noch ontoegankelijk noch kitscherig is, en dat is in de neoklassieke hoek best een ingewikkelde balans.

Voor fans van: Nick Cave, Nils Frahm, Hauschka
Waar hopen we dit te zien: Dit gaat vooral een op een in een concertzaal tot zijn recht komen.

>>> lees meer

11. eee gee

Wauw, dat staat als een paal boven water: hier staat een band. De stem van en uitstraling van zangeres Emma schreeuwt pure hollywood glamour, gegoten in een superhippe 21e eeuwse band. Soms klinkt er een melodie waarbij je denkt: Alex Turner had hier zo aan mee kunnen schrijven. Dan heb je het als band goed begrepen. 

Voor fans van: Weyes Blood, Alexandra Saviour en Marilyn Monroe
Waar hopen we dit te zien: rechtstreeks naar Carré!

>>> lees meer

10. O.

Geen zang, geen refreinen, geen hits, maar wel jazz fusion, rock, kraut, house in de mixer met baritonsax, met als conclusie dat je op een ⅞ ritme ook prima kunt bouncen. Zo'n hit zal deze lastige muziek niet snel worden, maar dit is wel een livesensatie in wording.

Voor fans van: Black Midi, Sons of Kemet, Black Country New Road 
Waar hopen we dit te zien: vorig jaar stonden ze al op het kleinste podiumpje van Best Kept Secret, nu een mooiere spot aldaar of in de X-Ray op Lowlands

>>> lees meer

9. Kids Return

De Franse hipsters van Kids Return zien de grote festivalweides al helemaal voor zich: een zee van golvende handen in de lucht, een grote massa die hun lalala-koortjes meezingt. Ze klinken als MGMT dat een maandje in de Parijse studio van AIR getrokken is. Lekker laten rijpen, dan gaan we hier zeker meer van horen.

Voor fans van: slicke retro psychedelica à la MGMT, die een lik Supertramp op zijn tijd ook wel kunnen waarderen
Waar hopen we dit te zien: Kom maar op, draai dit maar op de radio, laat ze maar doorgroeien naar een festivalweide. 

>>> lees meer

8. Katie Gregson-Macleod

In haar eentje weet de Schotse Katie Gregson-Macleod de tamelijk grote Machinefabriek al direct in te pakken met haar innemende karakter, luchtige grapjes en heldere zangstem waarin ieder woord aankomt. Zelfs als ze minutenlang staat te klooien tijdens het stemmen van haar gitaar blijft het zo stil dat je een speld kunt horen vallen. 

Voor fans van: Phoebe Bridgers, Olivia Rodrigo, Maggie Rogers
Waar hopen we dit te zien: Allereerst nog in een hele hoop kleine zaaltjes

>>> lees meer

7. Baby’s Beserk

Ik stel me zo voor dat de allercoolste mensen die vroeger in de RoXY kwamen er ongeveer zo uitzagen als Baby’s Beserk, een Amsterdams drietal dat afgelopen jaar al menig festival platspeelde met muziek die ook niet had misstaan in de RoXY: arty wave en slomo house met stiekeme acid. Zeer smaakvol dus.

Zij is echt een felle, spuwt haar teksten uit als ware het slogans, zelfs als het een simpel ‘Rum and Coca Cola’ is. Cool ook hoe ze de rafelrandjes opzoeken wanneer hij (Mano van Mauskovic Dance Band) noisy op zijn gitaar mept en de drumcomputer wat ontregelender wordt, een beetje zoals Factory Floor. En fun fact: die frontvrouw, Lieselot Elzinga, is ook een hippe modeontwerper met een eigen label in Londen. Verklaart een hoop! 

Voor fans van: fashion, ESG, Factory Floor

Waar hopen we dit te zien: als Baby’s Beserk geen mooie spot in de X-Ray krijgt, eet ik m’n dansschoenen op

Luister: 'What I Mean'

>>> lees meer

6. Heartworms

Een sicke sessie bij The Windmill? Check. Releases bij het Britse smaakmakerslabel Speedy Wunderground? Check. Het kwaliteitszegel van Dan Carey, producer van o.a. Fontaines D.C., Wet Leg en Squid? Check, check, dubbel check. Gooi het op een hoop en Heartworms heeft de ultieme golden ticket naar de Eurosonic-buzz, die de band rondom Jojo Orme hier totaal verzilvert. Met duistere postpunk met een likje wave, industrial en spitsvondige praatzang. Goeie look: die baret en militairsjas geven Orme een intimiderende Inglorious Bastards-vibe. Coole band.

Voor fans van: Speedy Wunderground, Sinead O'Brien's evil twin en zwart kohlpotlood om je ogen

Waar hopen we dit te zien: Motel Mozaïque, de Casbah op Best Kept Secret en zelfs Roadburn kan ze kwijt als één van de poppier acts

Luister: met een uitstekende timing bracht de band vandaag de furieuze single 'Retributions of an Awful Life' uit

Kijk: Heartworms sessie live op ESNS 2023

>>> lees meer

5. Squid

5. The Mary Wallopers

Wat een maf collectief is The Mary Wallopers, een stel behoorlijk jonge gasten uit Dundalk, Ierland, dat extreem traditionele, duivelse drankliederen speelt en eruit ziet alsof ze rechtstreeks uit de kroeg zijn komen rollen. In hun arsenaal o.a. een handtrommel, Uilleann pipes (de Ierse variant op de doedelzak) en tin whistle. Inderdaad, dat zou dus extreem stom kunnen zijn, maar is het niet. Integendeel. Hoe komt dat? Je ziet dat ze het voelen tot in hun tenen, dat ze het met een drive spelen die een verleden in keiharde punkbands verraadt en tegelijkertijd totaal vreugdevol is.

Voor fans van: oldschool Ierse folk en drankliederen met antikapitalistische inslag.

Waar hopen we dit te zien: in november deden ze al een klein tourtje door Nederland, ze mogen nog eens een groter rondje doen langs bijvoorbeeld EKKO en Rotown, zalen die niet te netjes zijn

Luister: ‘Cod Liver Oil & The Orange Juice’

>>> Lees verder

Keg live op ESNS 23

4. KEG

Hier een stukkie scat vocal, daar de twee gitaristen die hun versterkers dwars door elkaar laten knarsen, een synth die klinkt als een DOS-computer die doormidden wordt gespleten met een kettingzaag. Deze gasten komen uit Brighton, net als Squid, en hun funky, weirde artrock vol malle fratsen en wendingen doet ook echt aan die band denken. Stel dat je geen geld hebt om Squid te boeken, of die knotsgekke band uit Brighton is effe niet beschikbaar? Dan kun je gerust met Keg uit de voeten. Sterker nog: eigenlijk is deze band veel leuker.

Voor fans van: Uncut Gems, Squid

Waar hopen we dit te zien: als headliner van London Calling, op een mooi moment in de X-Ray, in een kleine tent van Best Kept Secret

Luister:Presidential Walk

>>> Lees verder

Lander & Adriaan live op ESNS 23

3. Lander & Adriaan

Drommels drommels drommels, is dit ‘Pour It Up’ van Rihanna? En dit ‘If’ van Janet Jackson? Ja, echt. Lander & Adriaan zijn twee extreem virtuoze jazzmuzikanten uit België. Ze delen een liefde voor UK clubcultuur, want wat ze samen maken is een soort mindblowing jazzversie van Rustie, Hudson Mohawke en de bangers die op Hessle Audio zijn uitgebracht.

Voor fans van: clubbangers gespeeld door fusionjazzvirtuozen

Waar hopen we dit te zien: in de Lowlands X-Ray natuurlijk, liefst op het randje van de nacht

Luister: 'Dansshow'

>>> Lees verder

Sfeer live op ESNS23

2. Hammok

Hammok heeft meer in zijn mars dan een potje punk. We horen ineens een indie/postpunkrefreintje door de agressie heen en even later een keiharde grunt over een stompende metalriff. De titel van hun vorige maand verschenen debuut EP JUMPING/DANCING/FIGHTING had het eigenlijk niet treffender kunnen vatten. Soms kan nihilisme ook best een beetje geruststelling bieden.

Voor fans van: Metz, Touché Amoré, Turnstile die ook niet vies zijn van een mopje metal

Waar hopen we dit te zien: ze zijn nog maar net bezig, dus laten we deze jochies eerst nog maar een tijdje laten rijpen in de kleinste festivaltenten waar het zweet van de eerste rijen gewoon tot het podium rijkt. Starten in de Best Kept Secret Casbah?

Luister: 'J/D/F'

>>> Lees verder

1. The Haunted Youth

1. The Haunted Youth

The Haunted Youth begrijpt het: op een showcasefestival moet je niet voorzichtig beginnen maar aftrappen met een knaller. 'Broken' is de melancholische hartenbreker, maar ook een van de meest energieke en bekende nummers van de band uit Hasselt. 'Feels like my brain is lost without you', galm-zingt Joachim. De meeste andere songs zijn dromeriger, met even desolate teksten over verlating, depressie en het ontbreken van een thuisbasis. Toch maakt The Haunted Youth gek genoeg geen neerslachtige muziek. Het is alsof de getormenteerde songschrijver al zijn levenskracht haalt uit de schoonheid van een gitaar-accent of een synth-tussenlaag.

Voor fans van: Beach House, DIIV en ook The War On Drugs, maar dan een stukje intenser

Waar hopen we dit te zien: Op elk alternatieve festival van Nederland. The Haunted Youth is de meest indrukwekkende Belgische band sinds Balthazar.

Luister: ‘Teen Rebel’

>>> Lees verder